Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 31 Μάι 2016
Επένδυση σε παράκτιες και αλιευτικές κοινότητες
Κλίκ για μεγέθυνση

Με περισσότερο από το 40 % του πληθυσμού της ΕΕ να ζει σε παράκτιες περιοχές και με με αρκετούς νέους και παραδοσιακούς τομείς να εξαρτώνται από το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον μας, οι τοπικές κοινότητες αυτών των περιοχών έχουν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η θαλάσσια και η αλιευτική πολιτική έχει επενδύσει στη στήριξη αυτής της μετάβασης με κινητήριο δύναμη τις κοινότητες.

Η Πράσινη Εβδομάδα, από τις 30 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου, επικεντρώνεται στην «Επένδυση για ένα πιο πράσινο μέλλον». Λάβετε μέρος στη συζήτηση: Green Week 2016

 

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007-2013, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ) χορήγησε 495 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης με κινητήριο δύναμη τις κοινότητες σε περιοχές αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας της ΕΕ, συμβάλλοντας είτε στη δημιουργία είτε στη διατήρηση περισσότερων από 20 000 θέσεων εργασίας.

Η χρηματοδότηση διοχετεύεται μέσα από τοπικές συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα οι οποίες αποκαλούνται Ομάδες τοπικής δράσης για την αλιεία και συσπειρώνουν τους σχετικούς ενδιαφερόμενους για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή τοπικών στρατηγικών ανάπτυξης μέσω μίας προσέγγισης εκ των κάτω προς τα άνω. Από το 2007, οι εν λόγω ομάδες έχουν στηρίξει περισσότερα από 11 000 έργα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η στήριξη που χρηματοδοτείται από την ΕΕ θα συνεχιστεί κατά την περίοδο 2014‑2020, ενώ περισσότερα από 514 εκατομμύρια ευρώ θα διατίθενται για παρόμοιες επενδύσεις δυνάμει του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).

Η μετάβαση στην πράσινη και γαλάζια οικονομία

Οι προτεραιότητες ποικίλλουν από τη μια χώρα στην άλλη και από τη μια περιοχή στην άλλη, ανάλογα με τις τοπικές προκλήσεις, δυνατότητες και ευκαιρίες. Η διαφοροποίηση, η βιωσιμότητα και οι επενδύσεις στη γαλάζια και την πράσινη οικονομία αποτελούν κοινή τάση και πολλά από τα έργα που λαμβάνουν στήριξη συμβάλλουν άμεσα σε αυτούς τους στόχους.

Ένα παράδειγμα είναι το έργο συνεργασίας «βιοκαύσιμα για πλοία» μεταξύ αλιευτικών κοινοτήτων της Ostrobothnia (Φινλανδία) και της Saint-Jean-de-Luz (Γαλλία), το οποίο επέτρεψε τη μεταβίβαση μιας καλής πρακτικής όσον αφορά τη χρήση των βιοκαυσίμων από τα αλιευτικά σκάφη. Ενώ το έργο FiskOnline, το οποίο στηρίζεται από το Blekinge FLAG στη Σουηδία, έχει βοηθήσει τους τοπικούς αλιείς να αποκτήσουν το πολυπόθητο πιστοποιητικό βιωσιμότητας KRAV για τον γάδο, αυξάνοντας τα κέρδη τους κατά 20-25 %.

Άλλα έργα έχουν επικεντρωθεί στη μετάβαση προς τη βιολογική παραγωγή στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας (Γερμανία), στον καθαρισμό των υδάτων (Πολωνία), στην αξιοποίηση των πόρων των αποβλήτων (Ισπανία), στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας (Φινλανδία) και στον οικοτουρισμό (Σουηδία).

Για την περίοδο 2014-2020, η προστασία του περιβάλλοντος, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η προσαρμογή σε αυτήν, καθώς και οι επενδύσεις στην γαλάζια/πράσινη οικονομία θα παραμείνουν σημαντικές προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη με κινητήριο δύναμη τις κοινότητες στο πλαίσιο του ΕΤΘΑ.

 
Περισσότερες πληροφορίες
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου