Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 25 Ιούν 2021
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί ενώ έφτασε στη Λήμνο η βλέννα του Μαρμαρά (video)
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Λήμνου Γιώργος Πάκος κατήγγειλε την Παρασκευή το πρωί στο OPEN ότι εδώ και δύο μήνες έχουν αναφέρει το γεγονός αλλά η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε κάποια κίνηση.

Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές της Λήμνου, έχουν καταγραφεί κηλίδες στο θαλάσσιο χώρο βόρεια, ανατολικά και δυτικά καθώς και σε ακτές του νησιού. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αποστείλει κλιμάκιο επιθεωρητών στο νησί ώστε να εξεταστεί η κατάσταση, αν και τα περιθώρια παρέμβασης είναι περιορισμένα.

Πλέον, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να αποδώσει τις κατάλληλες αποζημιώσεις στα θύματα του αναπάντεχου φαινομένου.

Τι λέει η επιστήμη για το φαινόμενο

Στη θάλασσα του Μαρμαρά από τις αρχές Ιουνίου παρατηρείται η συσσώρευση μιας κρεμώδους μάζας. Αυτό το φαινόμενο παρόλο που δεν είναι πρωτοφανές, επιμένει να καλύπτει την επιφάνεια των νερών των στενών των Δαρδανελλίων. Αναφορές σε τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για μόλυνση που καλύπτει την παραλία στην Ίμβρο, ενώ από την Πέμπτη το πρωί εθεάθη και σε παραλίες της Λήμνου.

Η θαλάσσια βλέννα όπως λέγεται το γλίσχρασμα που έκανε την εμφάνισή του, αναδίδει άσχημη μυρωδιά και αποθαρρύνει οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετική με την θάλασσα, από κολύμβηση μέχρι αλιεία.

Έκθεση του METU Ινστιτούτου Θαλάσσιων Μελετών δείχνει ότι η βλέννα δεν έχει κατέβει στο βυθό του Μαρμαρά. «Η συσσώρευσή της παρατηρείται στα πρώτα τριάντα μέτρα και δεν έχει κατέλθει στα κατώτερα στρώματα της θάλασσας», είπε ο υποδιευθυντής του ΜΕΤU, Μουσταφά Γιουτσέλ στο πρακτορείο Αναντολού, ενώ προσέθεσε ότι πολύ λίγο οξυγόνο διαπερνά τα πρώτα στρώματα, ενώ το σχέδιο καθαρισμού του Μαρμαρά από τη βλέννα είχε φτωχά αποτελέσματα στην επανοξυγόνωση του βυθού.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο στην Τουρκία. Από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021, ο υδροβιολόγος Μπαρίς Οζάλπ του Πανεπιστημίου Ονσεκίζ Μαρτ μελέτησε το αποτέλεσμα της βλέννας στους κοραλλιογενείς υφάλους των Δαρδανελλίων.

Ο Οζάλπ βρήκε ορισμένα κοράλλια να είναι καλυμμένα με την κολλώδη ουσία, σε βάθος όχι μεγαλύτερο από 50 μέτρα. Μερικά από τα κοράλλια φαίνονταν να καταστρέφονται, καθώς ένα παχύ στρώμα μπορεί να τους στερήσει το απαραίτητο οξυγόνο. Όπως είναι φυσικό, η βλέννα επηρεάζει και άλλους ζωντανούς οργανισμούς που ζουν στο βυθό, όπως καβούρια και στρείδια και έχει βρεθεί ότι μπορεί να παγιδεύσει ακόμα και ιούς που πιθανώς να μεταφέρει σε άλλα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Η θαλάσσια βλέννα έχει κάνει την εμφάνισή της στις ακτές της Μεσογείου αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Τον Μάρτιο του 2007, σκέπασε παραπάνω από 1,550 μίλια της ιταλικής ακτογραμμής, με ορισμένα τμήματά της να επικάθονται μέχρι και πέντε μήνες! Όσον αφορά το Μαρμαρά, ο υπουργός Μουράτ Κουρούμ με ανάρτησή του στο twitter έκανε γνωστό ότι από τις 7 μέχρι τις 24 Ιουνίου είχαν σταλεί 6,564 κυβικά βλέννας σε χώρους υγειονομικής ταφής. Ωστόσο, τα σκάφη που επιχειρούν μάλλον συμβάλλουν στο πρόβλημα παρά στη λύση.
πηγη: https://www.documentonews.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου