Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 27 Σεπ 2023
Ενεργειακοί κήποι, συγκομιδή ενέργειας χέρι-χέρι με τη φύση και τους πολίτες/ Harvesting energy hand in hand with nature and citizens
Κλίκ για μεγέθυνση













Συγκομιδή ενέργειας χέρι-χέρι με τη φύση και τους πολίτες

Η κοινοτική ενέργεια είναι το κλειδί για τη δράση για την κλιματική κρίση. Μπορεί να ενδυναμώσει τους ανθρώπους, να τονώσει τις τοπικές οικονομίες και να αναζωογονήσει τις κοινότητες. Οι πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία της Κοινότητας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση προς ένα 100% ανανεώσιμο και δίκαιο ενεργειακό μέλλον. Ιστορίες επιτυχίας κοινοτικών ενεργειακών έργων μπορούν να βρεθούν σε όλη την Ευρώπη. Στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία ευρωπαϊκών συνεταιρισμών REScoop.eu επισημάνουν αυτές τις ιστορίες για να επιταχύνουν περαιτέρω την κίνηση προς ένα καθαρότερο και δημοκρατικό σύστημα.

Κάθε μήνα παρουσιάζεται μια καλή πρακτική και ο Άνεμος Ανανέωσης (μέλος της REScoop.eu) δημοσιεύσει κάποιες από αυτές τις καλές πρακτικές στο σαιτ του www.bestpractices.anemosananeosis.gr. Σε αυτό το τεύχος ανακαλύπτουμε τους ολλανδικούς ενεργειακούς κήπους, έναν πολυλειτουργικό χώρο όπου η παραγωγή ενέργειας συνδυάζεται με τη φύση και την αναψυχή, και ακολουθούμε το μονοπάτι για την αναπαραγωγή τους στη γερμανική περιοχή της Θουριγγίας.

Ένας χώρος συνεργειών

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χρειαζόμαστε περισσότερα ηλιακά και αιολικά πάρκα, αλλά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να τα κατασκευάσουμε. Πριν από μερικά χρόνια, η ολλανδική περιβαλλοντική οργάνωση «Natuur en Milieufederatie» πίστευε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια εναλλακτική λύση στις τεράστιες εγκαταστάσεις παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει τρόπος να κάνουν αυτές τις εγκαταστάσεις να συμβαδίζουν με την απόλαυση της φύσης και τον εμπλουτισμό του τοπίου. Η ιδέα διαμορφώθηκε στην έννοια των ενεργειακών κήπων, ένα μοντέλο που αναπτύσσεται σε πέντε τοποθεσίες στην Ολλανδία.

Ένας ενεργειακός κήπος είναι μια περιοχή προσβάσιμη σε όλους, όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παράγουν ενέργεια με βιώσιμο τρόπο, η φύση ανθίζει και οι πολίτες μπορούν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους ή να απολαύσουν το τοπίο. Ο χώρος είναι σχεδιασμένος στο σύνολό του, δημιουργώντας συνέργειες μεταξύ των διαφορετικών στοιχείων του. Για παράδειγμα, ένα ηλιακό πάρκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων, η πανίδα και η χλωρίδα επιλέγονται σύμφωνα με τις συνθήκες που δημιουργούν οι ενεργειακές εγκαταστάσεις ή ποδηλατόδρομοι διασχίζουν το δάσος για την απόλαυση των πολιτών. Αυτό αμφισβητεί τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης: πηγαίνει από το πώς μπορώ να παράγω όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια μέχρι το πώς μπορεί το έργο μου να δημιουργήσει τον πιο δυνατό κοινωνικό αντίκτυπο.

Διατηρώντας τον αρχικό σκοπό και την ουσία του, κάθε κήπος είναι διαφορετικός ο ένας από τον άλλο. Η τοπική κοινωνία, άμεσα εμπλεκόμενη στο έργο από την αρχή, αποφασίζει ποια στοιχεία πρέπει να περιέχει ένας κήπος.

Natuurwerkdag NoordmanshoekΕνεργειακός κήπος Noordmanshoek. (γ) Natuur en Milieufederatie

Παραγωγή ενέργειας στο Noordmanshoek

Ένα παράδειγμα ενεργειακού κήπου είναι το Noordmanshoek. Το 2008, ο δήμος Olst-Wijhe αγόρασε μια τοποθεσία 25 εκταρίων για να χτίσει ένα επιχειρηματικό πάρκο. Η οικονομική κρίση σταμάτησε το έργο και μια ομάδα γειτόνων, οργανωμένη στο ίδρυμα «De Noordmanshoek», άρχισε να επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να δώσει στο χώρο έναν βιώσιμο σκοπό. Μαζί με το Natuur en Milieu Overijssel και το Wageningen University & Research, ανέπτυξαν ένα σχέδιο για τον ενεργειακό κήπο Noordmanshoek.

Στο Noordmanshoek, ο τοπικός ενεργειακός συνεταιρισμός που ονομάζεται «Goed Veur Mekare» κατασκεύασε και διαχειρίζεται ένα ηλιακό πάρκο 7,5 Gwh. Η εγκατάσταση καλύπτει έκταση 6,5 εκταρίων και έχει σχεδιαστεί για να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ενοποίηση του τοπίου και στη βιοποικιλότητα. Οι ηλιακοί συλλέκτες καλύπτουν το 54% της επιφάνειας, η οποία είναι εξαιρετικά χαμηλή, για να αφήσουν χώρο για τη φύση και τα αυτόχθονα είδη, ενώ κατά μήκος των άκρων της εγκατάστασης έχουν φυτευτεί επίσης φυσικοί φράκτες. Η Annelies Boerman, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Goed Veur Mekare, εξηγεί πώς ο ενεργειακός κήπος σηματοδοτεί τον χαρακτήρα της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης.

«Το γεγονός ότι το ηλιακό πάρκο είναι μέρος ενός ενεργειακού κήπου δίνει επιπλέον έμφαση στη βιοποικιλότητα μέσα και γύρω από το ηλιακό πεδίο. Η παρακολούθηση αυτής της ανάπτυξης εντάσσεται στα σχέδια ενεργειακού κήπου. 61 είδη φυτών είχαν ήδη καταμετρηθεί σε μια πρώτη απογραφή το καλοκαίρι του 2022, πριν αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες! Επιπλέον, υπάρχει μια συμφωνία για τη διευκόλυνση των επισκέψεων πολλές φορές το χρόνο, κάτι που ελπίζουμε ότι βοηθά στην αποδοχή των ηλιακών πάρκωνγενικά».

Natuurwerkdag Noordmanshoek3Φύτευση νέων φυτών στο ηλιακό πάρκο Noordmanshoek. (γ) Natuur en Milieufederatie

Η κατασκευή του ηλιακού πάρκου απαιτούσε επένδυση 5,4 εκατ. ευρώ. Το 10% αυτού του ποσού συγκεντρώθηκε μεταξύ των μελών του συνεταιρισμού, ενώ το υπόλοιπο 90% είναι δάνειο από περιφερειακό ταμείο ενέργειας. Η παραγόμενη ενέργεια πωλείται στον συνεταιριστικό προμηθευτή ενέργειας OM Nieuwe Energie. Τα οφέλη του ηλιακού πάρκου θα πάνε σε νέα τοπικά βιώσιμα έργα στο Olst-Wij. Η Annelies περιγράφει τη διαδικασία.

«Κάθε χρόνο ζητάμε από τους τοπικούς φορείς να προτείνουν σχέδια για έργα για περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη στον δήμο μας. Μια επιτροπή θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα ανατεθούν επιχορηγήσεις – με ανώτατο όριο το 50% του κόστους του έργου – στα επιλεγμένα έργα. Φέτος θα τρέξουμε τη διαδικασία για πρώτη φορά, καθώς η παραγωγή στο Noordmanshoek ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022.»

Βιοποικιλότητα, στέγαση και αναψυχή στο Noordmanshoek

Το ηλιακό πάρκο στον ενεργειακό κήπο De Noordmanshoek ξεκίνησε να παρέχει ενέργεια σε 2.200 νοικοκυριά πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά τα άλλα μέρη του κήπου βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη. Η περιοχή θα διαθέτει επίσης βιώσιμη αγροτοδασοπονία, τρένα πεζοπορίας, εκπαιδευτικούς πίνακες, θέα, χώρους ανάπαυσης και σύνδεση με το περιφερειακό δίκτυο ποδηλασίας. Υπάρχουν επίσης ιδέες για ένα χωράφι για βόλτα με σκύλους, ένα βοσκότοπο ζώων, μερικές καλύβες για πεζοπόρους, σημεία για κάμπινγκ και μικροσκοπικά σπίτια.

Επιπλέον, η τοπική κυβέρνηση ενέκρινε αυτόν τον μήνα την κατασκευή 70 κατοικιών βιολογικής βάσης και ενεργειακά ουδέτερης που θα ολοκληρώσουν την περιοχή – μια τροποποίηση που προστέθηκε στον αρχικό σχεδιασμό καθώς προέκυψε μια σημαντική στεγαστική ανάγκη κατά τη φάση του σχεδιασμού. Η φιλοδοξία του ιδρύματος De Noordmanshoek είναι οι μελλοντικοί κάτοικοι των σπιτιών να συνεργαστούν με άλλους πολίτες της Wijhe για να αναπτύξουν και να διατηρήσουν την περιοχή και να βρουν νέες ιδέες για τον κήπο.

Η Wendy Oude Vrielink, επικεφαλής του έργου στο Natuur en Milieu Overijssel, δείχνει πώς η συμμετοχή των πολιτών είναι βασικό χαρακτηριστικό των ενεργειακών κήπων.

«Το όνειρο αυτού του χώρου είναι μια πρωτοβουλία πολιτών. Όταν ρωτήθηκαν οι πολίτες που ζουν στην περιοχή, κοινοποιήθηκαν διαφορετικά «όνειρα»: προσαρμογή του κλίματος, κοινωνική συνοχή, τοπική παραγωγή τροφίμων, παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, βιοποικιλότητα… Στον ενεργειακό κήπο, προσπαθούμε να λάβουμε υπόψη όλα αυτά τα «όνειρα».

Ωστόσο, ο δρόμος για να φτάσετε εδώ δεν ήταν εύκολος. Ο δήμος δεν ήταν συνηθισμένος σε διαδικασίες βάσης και αργή λήψη αποφάσεων και στο Noordmanshoek, απαιτείται να παράγουν τόσο πλούτο όσο άλλοι χρήστες της γης για να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο, οι ενεργειακοί κήποι υπερβαίνουν τη δημιουργία οικονομικής αξίας, δημιουργούν κοινωνική αξία. «Δεν είναι εύκολο να βάλεις την κοινωνική αξία στο επίκεντρο ενός κόσμου όπου τα σχέδια αξιολογούνται κυρίως με βάση τους κανόνες και τα οικονομικά αποτελέσματα», καταλήγει η Wendy.

Wendy NoordmanshoekΗ Wendy παρουσιάζει το σχέδιο για το Noordmanshoek. (γ) REScoop.eu

Εξαγωγή των ενεργειακών κήπων στη Γερμανία

Ο συνδυασμός παραγωγής ενέργειας, βιοποικιλότητας και κοινωνικών δραστηριοτήτων έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή και το έργο COME RES, στο οποίο συμμετείχε το REScoop.eu, διοργάνωσε μια μεταφορά γνώσης για την εισαγωγή της έννοιας των ενεργειακών κήπων στη γερμανική περιοχή της Θουριγγίας. Οι ενδιαφερόμενοι από τη γερμανική περιοχή συναντήθηκαν και έμαθαν από τους εμπνευστές των ενεργειακών κήπων στην Ολλανδία μέσω πολλών εργαστηρίων και μιας επιτόπιας επίσκεψης.

Η BürgerEnergie Thüringen, η ομοσπονδία ενεργειακών συνεταιρισμών στη Θουριγγία, συμμετείχε στη μεταφορά μαζί με την περιφερειακή υπηρεσία ενέργειας, το περιφερειακό υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το μέλος του REScoop.eu Bündnis Bürgerenergie και ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ο Reinhard Guthke, πρόεδρος της BürgerEnergie Thüringen, ανέφερε δύο σημαντικά αποτελέσματα της ανταλλαγής. Το πρώτο είναι ένα φυλλάδιο που περιγράφει τα βασικά στοιχεία των ενεργειακών κήπων και τα μαθήματα που αντλήθηκαν στην Ολλανδία. Το δεύτερο είναι η αρχή μιας συνεργασίας με ένα ίδρυμα παρόμοιο με το Natuur en Milieufederatie που θα επιτρέψει τη μεταφορά του concept στην περιοχή βραχυπρόθεσμα. Σε μεταγενέστερο στάδιο, θα αρχίσουν να αναζητούν πιθανές τοποθεσίες για τη δημιουργία ενεργειακών κήπων.

Για τον Reinhard, οι ενεργειακοί κήποι θα «ανοίξουν την πόρτα για να συνδυάσουν τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της κρίσης βιοποικιλότητας».


Harvesting energy hand in hand with nature and citizens

Community energy is key to action on the climate crisis. It can empower people, boost local economies, and reinvigorate communities. Community-led initiatives play an important part in the transition towards a 100% renewable and just energy future. Success stories of community energy projects can be found all over Europe. At REScoop.eu we want to highlight these stories to further accelerate the movement towards a cleaner and democratic system.

This month we discover the Dutch energy gardens, a multifunctional space where energy production is combined with nature and leisure, and we follow the path to their replication in the German region of Thüringen.

A space of synergies

In order to complete the energy transition from fossil fuels to renewable energy, we need more solar parks and wind farms, but there are many different ways to build them. A few years ago, the Dutch environmental organisation ‘Natuur en Milieufederatie’ believed that there should be an alternative to the huge disruptive renewable energy production installations. They are convinced that there is a way to make these facilities go in hand with enjoying nature and enriching the landscape. The idea took shape in the concept of energy gardens, a model that is being developed in five locations in the Netherlands.

An energy garden is an area accessible to everyone where renewable energy is produced sustainably, nature flourishes and citizens can spend free time or enjoy the landscape. The space is designed as a whole, creating synergies between its different elements. For example, a solar park can be used to organise educational visits, fauna and flora are selected according to the conditions created by the energy installations, or cycle paths cross the woods for the enjoyment of citizens. This challenges the traditional way of thinking: it goes from how can I produce as much energy as possible to how can my project create the most possible societal impact.

While maintaining its original purpose and essence, each garden is different from one another. The local community, directly involved in the project since the beginning, decides which elements a garden should contain.

Natuurwerkdag Noordmanshoek Noordmanshoek energy garden. (c) Natuur en Milieufederatie

Energy production in Noordmanshoek

An example of an energy garden is Noordmanshoek. In 2008, the municipality of Olst-Wijhe bought a 25-hectares site to build a business park. The economic crisis halted the project and a group of neighbours, organised under the ‘De Noordmanshoek’ foundation, started working on a plan to give the space a sustainable purpose. Together with Natuur en Milieu Overijssel and Wageningen University & Research, they developed a plan for the energy garden Noordmanshoek.

In Noordmanshoek, the local energy cooperative called ‘Goed Veur Mekare’ built and manages a 7.5 Gwh solar park. The installation covers an area of 6.5 hectares and is designed to pay special attention to landscape integration and biodiversity. The solar panels cover 54% of the surface, which is exceptionally low, to leave space for nature and indigenous species, and natural hedges and thickets have also been planted along the edges of the installation. Annelies Boerman, board member of Goed Veur Mekare, explains how the energy garden marks the character of the PV installation.

“The fact that the solar park is part of an energy garden gives additional focus on biodiversity in and around the solar field. The monitoring of this development is part of the energy garden plans. 61 plant species were already counted in a first inventory in summer 2022, before any specific action was taken! Moreover, there is an agreement to facilitate visits several times a year, which hopefully helps the acceptance of solar fields in general.”

Natuurwerkdag Noordmanshoek3 Planting of new plants in Noordmanshoek solar park. (c) Natuur en Milieufederatie

The construction of the solar park required an investment of €5.4 million. 10% of this amount was raised among the cooperative’s members, while the remaining 90% is a loan from a regional energy fund. The energy produced is sold to the cooperative energy supplier OM Nieuwe Energie. The benefits of the solar park will go to new local sustainable projects in Olst-Wij. Annelies describes the process.

“Each year we ask local stakeholders to propose plans for projects for further sustainable development in our municipality. A committee will assess the proposals and subsidies -of a maximum of 50% of the project cost- will be assigned to the selected projects. This year we will run the procedure for the first time, as production at Noordmanshoek started in March 2022.”

Biodiversity, housing and leisure in Noordmanshoek

The solar park in the energy garden De Noordmanshoek started supplying energy to 2,200 households about a year ago, but the other parts of the garden are still under development. The area will also feature sustainable agroforestry, hiking trains, educational boards, a viewpoint, resting areas, and a connection to the regional cycling network. There are also ideas for a dog-walking field, an animal pasture, some hiker’s huts, camping spots and tiny houses.

Moreover, the local government approved this month the construction of 70 bio-based and energy-neutral houses that will complete the area – a modification added to the initial design as a major housing need emerged during the planning phase. The ambition of De Noordmanshoek foundation is that the future residents of the houses will work together with other citizens of Wijhe to develop and maintain the area and come up with new ideas for the garden.

Wendy Oude Vrielink, project leader at Natuur en Milieu Overijssel, illustrates how citizen participation is a key feature of energy gardens.

“The dream of this space is a citizens’ initiative. When asking the citizens living in the area, different ‘dreams’ were shared: climate adaptation, social cohesion, local food production, renewable energy production, biodiversity… In the energy garden, we try to take into account all these ‘dreams’.”

However, the path to arriving here wasn’t easy. The municipality was not used to grassroots processes and slow decision-making and in Noordmanshoek, they are required to generate as much wealth as other users of the land in order to be able to use it. However, energy gardens go beyond the creation of financial value, they create social value. “It is not easy to put social value at the centre of a world where plans are mainly evaluated against rules and financial outcomes”, Wendy concludes.

Wendy Noordmanshoek Wendy presents the plan for Noordmanshoek. (c) REScoop.eu

Exporting the energy gardens to Germany

The combination of energy generation, biodiversity, and social activities has attracted international attention and the COME RES project, in which REScoop.eu was involved, organised a knowledge transfer to introduce the concept of energy gardens in the German region of Thuringia. Stakeholders from the German region met and learnt from the initiators of the energy gardens in the Netherlands through several workshops and a site visit.

BürgerEnergie Thüringen, the federation of energy cooperatives in Thuringia, participated in the transfer together with the regional energy agency, the regional energy and environment ministry, REScoop.eu member Bündnis Bürgerenergie, and some environmental organisations. Reinhard Guthke, chairman of BürgerEnergie Thüringen, cited two important results of the exchange. The first one is a booklet describing the core elements of the energy gardens and lessons learned in the Netherlands. The second is the beginning of a collaboration with a foundation similar to Natuur en Milieufederatie that will enable the transfer of the concept in the region in the short term. At a later stage, they will start looking for potential sites to create energy gardens.

For Reinhard, the energy gardens will “open the door to combine the challenges of the climate crisis and the biodiversity crisis”.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου