Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 09 Αύγ 2023
Περιβάλλον / Δύο χρόνια πίσω πάει η κυβέρνηση την ολοκλήρωση των εργασιών δασοπυροπροστασίας
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Η «επιτελικότητα» της πρώτης κυβερνητικής θητείας και της νέας... ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο στην περίπτωση των προληπτικών δασοτεχνικών έργων καθαρισμού των δασικών οικοσυστημάτων έναντι των πυρκαγιών. Διόλου τυχαίο ότι μέχρι τώρα έχουν καεί πάνω από μισό εκατομμύριο στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων ανά την επικράτεια. Η ολοκλήρωση του Σχεδίου Προστασίας Δασών, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Aνθεκτικότητας, ευθύνης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τον Ιανουάριο του 2022. Εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, αυγουστιάτικα, μετατίθεται δυόμισι χρόνια, για το τέλος του 2025, όταν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του ήταν το τέλος Μαΐου 2023!

Η τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης του έργου «Υποέργο 1: Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης-Σχέδιο Προστασίας Δασών» (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5161079, Κωδικός ΠΔΕ 2022ΤΑ07500000) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Δράσης με ID «16849-Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης» έγινε την 1η Αυγούστου (ΑΔΑ: 9 ΛΙΥΗ-Ρ4Θ) με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Ν. Παπαθανάση. Κατά το τεχνικό δελτίο του έργου, «στόχος του Σχεδίου Προστασίας Δασών είναι να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες δράσεις αντιπυρικής προστασίας σε άμεσα προτεραιοποιημένες περιοχές, όπως αυτές έχουν υποδειχθεί από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών με στόχο τη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πυρκαγιές κατά το έτος 2022. Πέρα όμως από τις δράσεις που χρήζουν άμεσης υλοποίησης, το Σχέδιο περιλαμβάνει και άλλες δράσεις πιο μακρόπνοου σχεδιασμού». Δηλαδή: Εργασίες καθαρισμών δασών και δασικών εκτάσεων/συντήρησης δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών σε περιοχές που υπάρχουν εγκεκριμένες αντίστοιχες μελέτες, μελέτες και εργασίες καθαρισμών δασών και δασικών εκτάσεων/συντήρησης δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών σε περιοχές που δεν υπάρχουν εγκεκριμένες αντίστοιχες μελέτες, Μελέτες Κατάρτισης Σχεδίων Αντιπυρικής Προστασίας.

Ως δικαιολογία για τους λόγους μετάθεσης προβάλλονται καθυστερήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία, τη διαδικασία επιλογής και ανάθεσης των σχετικών συμβάσεων και άσκησης προδικαστικών προσφυγών υποψήφιων οικονομικών φορέων ενώπιον της Εθνικής Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων κατά των σχετικών αποφάσεων ανάθεσης μελετών, που σε κάθε περίπτωση μαρτυρούν προχειρότητα στον σχεδιασμό. Το αίτημα τροποποίησης δε υπεβλήθη από το ΥΠΕΝ την 27/7/2023 με το υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/79328/4740/24/7/2023. Όμως οι δασικές υπηρεσίες έχουν πεταχτεί έξω από τις διαγωνιστικές διαδικασίες αφού έχει ορισθεί προ πολλού ως διενεργούσα τη διαδικασία ανάθεσης Αρχή, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, (ΤΑΙΠΕΔ) με το αζημίωτο (μόνο για τις υπηρεσίες του θα λάβει ως τεχνική βοήθεια 1 εκατ. ευρώ), ενώ οι αναθέσεις, όπως έχει νομοθετήσει, η κυβέρνηση γίνονται υπό αδιαφανείς συνθήκες, χωρίς δημόσιο διαγωνισμό αλλά απευθείας, με πρόσχημα «την επιτακτική και επείγουσα ανάγκη άμεσης εκτέλεσης εργασιών δασοτεχνικών έργων». Το Σχέδιο Προστασίας Δασών, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 40,3 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και 9,7 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, περιλαμβάνεται ως υποέργο στη δράση 16849-Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, συνολικού προϋπολογισμού 223.987 εκατ. ευρώ.

Και πάλι εκ των υστέρων, σχεδόν έναν μήνα και κάτι πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου), στις 21/3/2023 τροποποιείται άλλο φρεσκοενταγμένο έργο της 2ας Μαρτίου υπό τον τίτλο «SUB1 Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης» που αφορά την αλλαγή του τίτλου του έργου στο ΕΣΑΑ και την επέκταση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου του αρχικού Τεχνικού Δελτίου «προκειμένου να συμπεριληφθεί το Πρόγραμμα Προστασίας Δασών-Αntinero II, το οποίο εντάχθηκε στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 359/22.02.2023 απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας». Αυτό περιλαμβάνει, όπως περιγράφεται, «τις απαραίτητες δράσεις αντιπυρικής προστασίας που απαιτείται να υλοποιηθούν κατά το έτος 2023 για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από καταστροφικές πυρκαγιές και, κατ’ επέκταση, τη θωράκιση (από τον κίνδυνο της πυρκαγιάς) των οικισμών, αρχαιολογικών χώρων, των κτηριακών, βιομηχανικών και λοιπών εγκαταστάσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται εντός ή πλησίον αυτών». χώρας. Ενδεικτικά «θα προβλέπονται: Καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων (απομάκρυνση του υπορόφου, των νεκρών ξηρών υπολειμμάτων, αποκλάδωση-αραίωση ανωρόφου, αραίωση της θαμνώδους βλάστησης και των φρυγάνων). Συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου. Συντήρηση και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Δημιουργία ζωνών αμιγούς ή μεικτής βλάστησης με πλατύφυλλα είδη, τα οποία χαρακτηρίζονται από πιο αργή και ελεγχόμενη εξάπλωση της πυρκαγιάς μέσω φυτεύσεων εμπλουτισμού, σε θέσεις δασών ή δασικών εκτάσεων χωροθετημένων πλησίον ή σε μείξη με οικιστικές περιοχές. Λοιπά ειδικά δασοτεχνικά έργα αντιπυρικής προστασίας».

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 42.907 εκατ. ευρώ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης την εκπνοή του 2025.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου