Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 16 Οκτ 2018
Θωρακίζεται ενάντια στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής η Δυτική Ελλάδα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Μέτρα προστασίας των παράκτιων περιοχών και των οικοσυστημάτων από τη διάβρωση των ακτών και γενικότερα από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχει ξεκινήσει να παίρνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 

 

Τα βασικά εργαλεία της Περιφέρειας στην παρούσα φάση είναι οι μελέτες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών στη δυτική Αχαΐα και στις ακτές του Κορινθιακού, αλλά και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την παρακολούθηση του φαινομένου.

«Η Περιφέρεια έχει ήδη ξεκινήσει την μελέτη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ο στόχος είναι να αποτυπωθούν οι συγκεκριμένες επιπτώσεις στις τρεις περιφερειακές ενότητες. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, έχουμε  κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά και δεν έχουμε χάσει καθόλου χρόνο. Τα πλημμυρικά φαινόμενα, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι πυρκαγιές, η διάβρωση των ακτών κ.α. είναι πράγματα που τα βλέπουμε και τα οποία είναι ορατά. Πρέπει να μας κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Θα πάρουμε υπόψη μας όλα τα φαινόμενα και ιστορική αναδρομή μέχρι 20 χρόνια πίσω.

Επίσης θα πάρουμε προτάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους για να θωρακίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτές τις μελέτες. Έχουμε ενταχθεί σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο είναι μέσα μόνο τρεις Περιφέρειας της χώρας και μέσω αυτού έχουμε εντοπίσει τα προβλήματα σε κάθε περιφερειακή ενότητα», ανέφερε μιλώντας για το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μπαλαμπάνης.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, συζητήθηκε η πορεία της μελέτης και ήδη έχουν εξεταστεί οι κύριες κλιματικές μεταβλητές, όπως η θερμοκρασία, η βροχόπτωση, η σχετική υγρασία, η ταχύτητα του ανέμου, ο αριθμός ημερών παγετού, τροπικών νυκτών και υγρών ημερών για βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και για τα τρία σενάρια κλιματικής αλλαγής, δηλαδή ευμενές, μέσο, και δυσμενές. Ακολούθως, και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα για τα κλιματικά δεδομένα, θα εκτιμηθεί, σύμφωνα με την Περιφέρεια, η τρωτότητα της Δυτικής Ελλάδας, στην κλιματική αλλαγή.

«Το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών το έχουμε εντοπίσει περισσότερο στην Αχαΐα όπου έχουμε προτείνει παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο της Ακράτας με έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Στην Ηλεία έχουμε εστιάσει στο πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών και στην Αιτωλοακαρνανία, για την περιοχή του Ινάχου ποταμού έχουμε βάλει μελέτη που αφορά την οριοθέτησή του. Προσπαθούμε να πιάσουμε όλα εκείνα τα φαινόμενα που είναι σε εξέλιξη στη Δυτική Ελλάδα. Είχα και μια συνάντηση στο Υπουργείο για τις κλιματικές αλλαγές. Επειδή θα είναι εντεινόμενο τα επόμενα χρόνια εμείς στη Δυτική Ελλάδα εστιάζουμε στο πρόβλημα, συγκεκριμενοποιούμε τα προβλήματα και προτεραιοποιούμε τις ανάγκες»», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλαμπάνης.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου