Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 05 Οκτ 2023
«Πέρα από κάθε φαντασία» η αύξηση της θερμοκρασίας τον Σεπτέμβριο
Κλίκ για μεγέθυνση










 

Είμαστε πλέον «αρκετά κοντά» στο να φτάσουμε το όριο της αύξησης της θερμοκρασίας που έχει τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, δηλαδή 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο. [Shutterstock/Limbitech]

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του Σεπτεμβρίου είναι «απίστευτες», καθώς ο πλανήτης μας οδεύει προς την υπέρβαση του ορίου αναφοράς για την αύξηση της θερμοκρασίας, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου  του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαστε πλέον «αρκετά κοντά» στο να φτάσουμε το όριο της αύξησης της θερμοκρασίας που έχει τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, δηλαδή 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Αυτή η συνέντευξη έχει υποστεί επεξεργασία για λόγους έκτασης και σαφήνειας.

Ποια είναι τα βασικά ευρήματα για τον Σεπτέμβριο;

«Περάσαμε τον πιο απίστευτο Σεπτέμβριο που έχει υπάρξει ποτέ από κλιματική άποψη. Είναι απλά πέρα από κάθε φαντασία.

Δεν είναι κάτι καινούργιο φέτος: είχαμε έναν Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο που έσπασαν τα ρεκόρ. Ο Σεπτέμβριος ταιριάζει πολύ καλά σε αυτό το ακραίο μοτίβο.

[Ο μέσος όρος θερμοκρασίας του Σεπτεμβρίου] είναι μισό βαθμό πάνω από τον πιο ζεστό Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, που ήταν το 2020. Τώρα βρισκόμαστε σε μια διαφορετική σφαίρα… η μεγαλύτερη ανωμαλία που έχουμε δει ποτέ για οποιονδήποτε μήνα στα αρχεία μας.

Η όλη πορεία και η μαζική απώλεια των θαλάσσιων πάγων στην Ανταρκτική είναι επίσης μέρος αυτού.

Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο, όχι μόνο στην επαγγελματική μου εμπειρία, αλλά και στη ζωντανή μνήμη και κατά πάσα πιθανότητα στην ιστορία μας ως ανθρώπινα όντα σε αυτόν τον πλανήτη.

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που θα συμβεί σε δέκα χρόνια από τώρα. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ».

Τι προκαλεί τα επίπεδα ρεκόρ ζέστης;

«Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση. Το Ελ Νίνιο παίζει σίγουρα ρόλο αυξάνοντας τη θερμοκρασία του Ειρηνικού και άλλα φυσικά φαινόμενα μπορεί επίσης να έχουν επιδεινώσει την αύξηση της θερμοκρασίας.

Η ανωμαλία δεν παρατηρούνταν μόνο στον Ειρηνικό, επομένως δεν είναι μόνο το Ελ Νίνιο. Ο Ατλαντικός ήταν απίστευτα θερμός με καύσωνες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο… Η μεγάλη απώλεια θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική μπορεί επίσης να συνέβαλε.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή το έκανε πολύ χειρότερο από ό,τι θα ήταν διαφορετικά. Σε μεγάλο βαθμό, το βλέπουμε αυτό εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής».

Θα έπρεπε να εκπλαγούμε;

«Οι προβλέψεις έκαναν τη δουλειά τους ενημερώνοντάς μας για το τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε. Έτσι, υπό αυτή την έννοια, αυτό που βλέπετε δεν είναι απροσδόκητο.

Αλλά η ταχύτητα ορισμένων αλλαγών καθώς και η ανωμαλία που παρατηρήσαμε φέτος εξέπληξε πολλούς επιστήμονες.

Πολλοί επιστήμονες κάνουν τη δουλειά τους επειδή θέλουν να κατανοήσουν. Και έτσι η έκπληξη είναι ένα κίνητρο.

Αλλά ομοίως, είναι σημαντικό να τονίσουμε το γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν ήμασταν τυφλοί, ότι αυτό που περιμέναμε πριν από 20 χρόνια για τη δεκαετία του 2020 είναι αυτό που τώρα βλέπουμε σε μεγάλο βαθμό».

Θα ξεπεράσουμε τον 1,5C φέτος;

«Δεν είναι δεδομένο ότι θα φτάσουμε τον 1,5, αλλά είμαστε πολύ κοντά σε αυτό. Αν δεν είναι φέτος, μπορεί να είναι το επόμενο έτος.

Αλλά όπως ο WMO (Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ) κατέστησε (σαφές) στη δήλωσή του την άνοιξη, είναι πολύ πιθανό ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ο κόσμος θα φτάσει τον 1,5 για ένα ολόκληρο έτος.

Και το γεγονός ότι φέτος, το πρώτο έτος μετά από αυτή τη δήλωση, βρισκόμαστε τόσο κοντά σε αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό».

www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου