Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 19 Ιαν 2019
Πριν ξεψυχήσει η Γη:
Κλίκ για μεγέθυνση
 
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ζούμε την 6η μαζική εξαφάνιση -- η ανθρωπότητα πριονίζει το δέντρο της ζωής.
 
 
Μέχρι το 2020, τα 2/3 των άγριων ζώων θα έχουν εξαφανιστεί. Η ζωή του πλανήτη μας εξοντώνεται με τον ίδιο ρυθμό που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι. Κι αυτό επειδή ο ίδιος ο άνθρωπος πριονίζει το δέντρο της ζωής.   

Αν δε σταματήσουμε αυτή την τραγωδία, η εύθραυστη βιοποικιλότητα της Γης θα καταρρεύσει, αφήνοντας νεκρική σιωπή σε έναν πλανήτη μη κατοικήσιμο για τους ανθρώπους.

Όμως υπάρχει ελπίδα. Κορυφαίοι επιστήμονες προτείνουν ένα ανατρεπτικό σχέδιο: να ανακηρυχθεί προστατευόμενο το 50% της έκτασης του πλανήτη μας για να μπορέσει η φύση να αναγεννηθεί.


Οι κυβερνήσεις του κόσμου
 συναντιούνται φέτος για να συζητήσουν το πρόβλημα. Αν δημιουργήσουμε τώρα μια εκκωφαντική κραυγή στήριξης για το 50%, μπορούμε να τις πιέσουμε για να σταματήσουν την 6η μαζική εξαφάνιση. Γίνε η φωνή της Γης, πριν ξεψυχήσει: 

Λάβε μέρος στην παγκόσμια εκστρατεία, εδώ

Ο άνθρωπος παίζει με τις εύθραυστες ισορροπίες που συντηρούν τη ζωή στον πλανήτη. Όμως το τεράστιο πρόβλημα της εξαφάνισης της βιοποικιλότητας δεν είναι ακόμη πολιτική προτεραιότητα! Αν αρκετοί από εμάς ενώσουμε τώρα τις φωνές μας, μπορούμε να το ανατρέψουμε αυτό.   

Οι επιστήμονες λένε πως, για να σώσουμε τα οικοσυστήματά μας και το 80-90% όλων των ειδών, πρέπει να παραχωρήσουμε αρκετή έκταση στη φύση για να κάνει το θαύμα της και να αναγεννηθεί η ζωή. Ίσως το σχέδιο για 50% προστασία να ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά είναι απολύτως εφικτό και είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να σώσουμε τον περίπλοκο ιστό της ζωής.    

Αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει να δείξουμε στις κυβερνήσεις μας ότι απαιτούμε μαζικά την προστασία του 50% της Γης από την αποψίλωση, τη βρώμικη ενέργεια και τη βιομηχανική αλιεία και γεωργία. Ας αρχίσουμε σήμερα με ένα τεράστιο ψήφισμα για 50% και ας συνεχίσουμε να πιέζουμε μέχρι να νικήσουμε!


Λάβε μέρος στην παγκόσμια εκστρατεία, εδώ

Η αποκοπή μας από τη φύση είναι ίσως η μεγαλύτερη ανοησία του ανθρώπινου είδους. Όμως, δεν είναι πολύ αργά. Η ανθρωπότητα έχει τη δυνατότητα να γίνει σοφότερη. Πριν μερικούς μήνες, η ελπίδα μας για αλλαγή δημιούργησε το μαζικό κίνημα που πέτυχε τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Τώρα βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από την προστασία του 50% του πλανήτη μας. Ας συσπειρωθούμε ξανά για να αποκαταστήσουμε την αρμονία μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης.   

Με ελπίδα,
  
Iain, Danny, Lisa, Bert, Nell, Camille και η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz                       

Περισσότερες πληροφορίες:
  

Εξαφανίσαμε το 60% των ειδών σε 44 χρόνια! – Protagon
https://www.protagon.gr/epikairotita/eksafanisame-to-60-twn-eidwn-se-44-xronia-44341716610

Έφθασε η Έκτη Μεγάλη Εξαφάνιση; – Το Βήμα
 
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=333968   

Πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουμε τη βιοποικιλότητα; –
H Εφημερίδα των Συντακτών
https://www.efsyn.gr/arthro/poso-sovara-antimetopizoyme-ti-viopoikilotita

Μπορούμε να παραχωρήσουμε τη μισή Γη στη φύση; (στα Αγγλικά) –
The Guardian
https://www.theguardian.com/environment/radical-conservation/2016/jun/15/could-we-set-aside-half-the-earth-for-nature   

Πώς μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο; (στα Αγγλικά) –
Nature Needs Half
https://natureneedshalf.org/  

Ειδικοί λένε ότι το 2020 μπορεί να συμβεί η έκτη μαζική εξαφάνιση άγριων ζώων (στα Αγγλικά) –
Nature World News 
http://www.natureworldnews.com/articles/30805/20161027/year-2020-era-wildlife-mass-extinction.htm
 
ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ
 
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ζούμε την 6η μαζική εξαφάνιση -- η ανθρωπότητα πριονίζει το δέντρο της ζωής. Όμως, ένα νέο ανατρεπτικό σχέδιο για προστασία του 50% του πλανήτη μπορεί να θεραπεύσει το κοινό μας σπίτι. Οι κυβερνήσεις θα συναντηθούν φέτος για να συζητήσουν το σχέδιο, αλλά μόνο μια παγκόσμια κραυγή στήριξης μπορεί να τις πιέσει να το θέσουν σε εφαρμογή. Πρόσθεσε το όνομά σου, πριν σταματήσει να χτυπά η καρδιά της Γης:
ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου