Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 24 Απρ 2023
Greenpeace κατά Κομισιόν για το «πράσινο ξέπλυμα» του αερίου και των πυρηνικών
Κλίκ για μεγέθυνση
Οκτώ γραφεία της διεθνούς οργάνωσης κατέθεσαν μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οκτώ γραφεία της Greenpeace κατέθεσαν μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη συμπερίληψη του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στον κατάλογο βιώσιμων επενδύσεων της Ε.Ε., την Ταξινομία, τον Μάρτιο του 2022.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2022, τα ίδια οκτώ γραφεία απέστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημο αίτημα για εσωτερική επανεξέταση της απόφασης της συμπερίληψης του αερίου και των πυρηνικών στην Ταξινομία. Η Επιτροπή απέρριψε αυτό το αίτημα στις 8 Φεβρουαρίου 2023, αναγκάζοντας έτσι την οργάνωση να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την ακύρωση της απόφασης αυτής και την ακύρωση της συμπερίληψης αερίου και πυρηνικής ενέργειας στην Ταξινομία της Ε.Ε.. Όσο καταθέτονταν τα απαραίτητα έγγραφα, ακτιβιστές του γραφείου της Greenpeace στο Λουξεμβούργο συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστήριο ώστε να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για την «πράσινη» ταμπέλα στο αέριο και τα πυρηνικά. Μαζί τους βρέθηκαν ακτιβιστές από ομάδες στην περιοχή Po Delta της Ιταλίας, ενός ευαίσθητου οικοσυστήματος στο οποίο η εξόρυξη αερίου έχει προκαλέσει καθίζηση του εδάφους την ώρα που υπάρχουν νέα σχέδια για περισσότερη εξόρυξη αερίου στο κοντινό μέλλον, καθώς και από την περιοχή του Konz στη Γερμανία, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα και στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Cattenom της Γαλλίας.

Ο Βάνι Ντέστρο, από την περιοχή Po Delta της Ιταλίας, δήλωσε: «Η εξόρυξη αερίου είναι μία τεράστια απειλή για την κοινότητά μας στο Po Delta. Το έδαφος βυθίζεται και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Όταν ακούω για αποφάσεις όπως αυτή η γελοία ‘πράσινη’ ταμπέλα στο αέριο και την πυρηνική ενέργεια, σκέφτομαι ότι η ΕΕ έχει τελείως λάθος προτεραιότητες. Περνούν τον χρόνο τους ψάχνοντας τρόπους να κάνουν τους ρυπαντές πιο πλούσιους και δεν ενδιαφέρονται για τη ζημιά που προκαλείται σε κοινότητες όπως η δική μου».

Οι επίσημοι ενάγοντες στη μήνυση είναι οκτώ γραφεία της Greenpeace σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και ο Ευρωπαϊκός Τομέας. Το επιχείρημα της Greenpeace είναι ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιτρέπει πλέον σε έργα ορυκτού αερίου και σε πυρηνικά εργοστάσια ενέργειας να λαμβάνουν κονδύλια που θα πήγαιναν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Λίγο μετά την υιοθεσία της Ταξινομίας τον Ιούλιο του 2022, η εταιρεία κοινής ωφελείας Electricité de France ανακοίνωσε σχέδιο να στηρίξει τη χρηματοδότηση των παλιών και κακοσυντηρημένων πυρηνικών αντιδραστήρων της, εκδίδοντας πράσινα ομόλογα συμβατά με την Ταξινομία.

 

Η υπεύθυνη εκστρατείας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, από τον ευρωπαϊκό τομέα της Greenpeace, Αριάδνα Ροντρίγκο, δήλωσε: «Είμαστε σε έναν αγώνα ταχύτητας ώστε να προλάβουμε την κλιματική και οικολογική κατάρρευση. Απορρίπτοντας την προσπάθεια της Επιτροπή να κάνει ‘πράσινο ξέπλυμα’ στο αέριο και τα πυρηνικά, το Δικαστήριο μπορεί να δώσει στην ΕΕ τη δυνατότητα να φτάσει στον τερματισμό. Εντωμεταξύ, οι ρυπαντές ήδη χρησιμοποιούν αυτή την ψεύτικη ταμπέλα ώστε να στρέψουν την πράσινη χρηματοδότηση μακριά από εκεί που είναι απαραίτητη. Αν μαζεύεις χρήματα για πράσινες επενδύσεις, αυτά τα χρήματα μπορεί πλέον να στηρίζουν την επέκταση των βιομηχανιών ορυκτού αερίου και πυρηνικής ενέργειας. Αυτό είναι απαράδεκτο, και γι’ αυτό πήγαμε στο Δικαστήριο».


πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου