Τριανταοκτώ χιλιάδες τόνους rdf που παρασκεύασε το εργοστάσιο που βρίσκεται στο ΧΥΤΑ της Φυλής, με σκουπίδια από το ΧΥΤΑ της Φυλής, έκαψε το 2019 το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Τα σκουπίδια του εν λόγω ΧΥΤΑ είναι τοξικά λόγω της ραδιενεργούς ακτινοβολίας που ξεπερνά ως και 100% τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2015 και δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα. Αυτό ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, Στέλιος Λημνιός.

Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών και θα προταθεί συλλαλητήριο έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας για να μην προμηθεύεται και να καίει rdf από το εργοστάσιο της Φυλής, η ΑΓΕΤ.

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Τo έχουμε ξαναπεί ότι δεν ελέγχονται για ραδιενέργεια τα φορτία rdf που έρχονται από διάφορα σημεία του κόσμου στην ΑΓΕΤ. Πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούμε. Αν δεν κάνουμε κάτι μόνοι μας, κανείς δεν πρόκειται να μας σώσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λημνιός.

Ο Τάσος Κεφαλάς, μέλος του Δυτικού Μετώπου, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των δυο μελετών που ήταν κρυμμένες- για πάνω από τέσσερα χρόνια- μελέτες για τους  ΧΥΤΑ της Φυλής, υποστήριξε ότι και παρά το γεγονός, ότι είδαν το φως της δημοσιότητας, το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έδειξε το αναμενόμενο ενδιαφέρον. Υπό κανονικές συνθήκες με τη δημοσιοποίηση των εφιαλτικών αυτών στοιχείων σε βάρος της δημόσιας υγείας, θα έπρεπε να σημάνει γενικός συναγερμός. Τουναντίον δεν υπάρχει η παραμικρή ενέργεια.

Χαρακτηριστικό της συνομιλίας  με τον κ. Κεφαλά, είναι το γεγονός ότι η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας αρνείται να προχωρήσει σε νέα μελέτη για να διαπιστώσει τι και πόση είναι η επιβάρυνση από τα ραδιονεργά απόβλητα, υποστηρίζοντας ότι αρκείται σε αυτή που έκανε πριν 15 χρόνια, αγνοώντας τα στοιχεία των δημοσιοποιημένων μελετών.

Τα ευρήματα των μελετών για τους ΧΥΤΑ Φυλής, που κατάφερε να πάρει στα χέρια του και δημοσιοποιεί το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης.. Στα συμπεράσματά τους, που παρατίθενται αυτούσια, γίνεται λόγος για «μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις, σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια, στις τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα» και για «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση της εξεταζόμενης έκτασης των 10.000 στρεμμάτων». Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο εντοπισμός ραδιοϊσοτόπων στο χώρο της παλιάς χωματερής, οι εκπομπές των οποίων «υπερβαίνουν τα ανώτερα όρια της ιονίζουσας εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα (μόλυνση του Εδάφους, του Αέρος και όλων των Υδάτινων πόρων της περιοχής), με άμεση συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των ανθρώπων (με αλματώδη αύξηση όλων των μορφών καρκίνου) και των ζώντων οργανισμών στη περιοχή». 

Τα ευρήματα των δύο μελετών, στο βαθμό που είναι στοιχειωδώς αξιόπιστα, περιγράφουν μια περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, η υγεία και η ζωή των οποίων βρίσκεται -για δεκαετίες ολόκληρες- εκτεθειμένη σε απίστευτους κινδύνους. Σε κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να έχει σημάνει γενικός συναγερμός, να έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες για το περιβάλλον και την υγεία υπηρεσίες, να έχει γίνει αναλυτική ενημέρωση του πληθυσμού και να έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δράσεις για την εξάλειψη της αιτίας του φαινομένου, που δεν είναι άλλη από τη συνέχιση της λειτουργίας της φαραωνικής εγκατάστασης της Φυλής, που υποδέχεται το σύνολο των αστικών απορριμμάτων της Αττικής και των υγειονομικών αποβλήτων όλης της χώρας.

Πηγή: volos.ert.