Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 17 Νοέ 2012

 

Ανάπτυξη χωρίς όραμα και κοινωνικό στόχο

ή βιωσιμότητα με περιβαλλοντική προστασία;

Ο σάλος που ξέσπασε με τις δηλώσεις του Γιάννη Μανιάτη, πρώην υφυπουργού ΥΠΕΚΑ για τις πρωτοβουλίες του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, δεν οφείλεται στις γνωστές ενδοπασοκικές έριδες. Ο δεύτερος ζήτησε απλά το αυτονόητο: να εφαρμοστεί η Κοινοτική Νομοθεσία στο θέμα της προστασίας των κητωδών από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και γι' αυτό λοιδορήθηκε βάναυσα. Ο πρώτος επιμένει στην αξιοποίηση των θρυλούμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με κάθε κόστος, αναγορεύοντας αναπτυξιακές νοοτροπίες και προτεραιότητες των δεκαετιών 60-70 σε αυτονόητη ελπίδα διεξόδου από την κρίση.

Στην προσπάθεια να καταστεί ελκυστική η χώρα μας σε δραστηριότητες που αντίκεινται στην αειφορία, ακυρώνονται συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, επιβάλλονται μονοκαλλιεργητικές οικονομικές τάσεις, ενώ «ενοχλητικά» εμπόδια όπως η τήρηση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας που αποτελεί κατάκτηση δεκαετιών, θυσιάζονται χωρίς δεύτερη σκέψη στο βωμό μιας ανάπτυξης χωρίς όραμα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι όχι μόνο στηρίζουν την προσπάθεια του Κρίτωνα Αρσένη να διασφαλίσει την τήρηση της υπάρχουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των κητωδών από τις εξορυκτικές δραστηριότητες, αλλά εδώ και παραπάνω από 1 μήνα έχουν θέσει το ευρύτερο ζήτημα της έλλειψης επαρκούς νομοθετικού πλαισίου για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων γενικότερα.

Βασιζόμενος σε απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, σε ερώτησή που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος [1], επισημαίνει την ασυμβατότητα των ενεργειών της Ελληνικής κυβέρνησης με την υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το ζήτημα προφανώς δεν έχει μόνο περιβαλλοντική διάσταση αλλά και αμιγώς οικονομική καθώς η υιοθέτηση των προτεινόμενων από την Επιτροπή προτάσεων για παροχή χρηματοοικονομικών εγγυήσεων από τις εταιρίες ενδέχεται να καταστήσει τις αντίστοιχες επενδύσεις ασύμφορες.

Η χώρα δεν αντέχει άλλους μεγαλεπήβολους αναπτυξιακούς «μονοδρόμους». Σχέδιο χρειάζεται που να αξιοποιεί τα αδιαμφισβήτητα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Και στον ενεργειακό τομέα αυτά βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου