Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 21 Ιούν 2018
Οι ακτές της Αχαΐας «χάνονται» λόγω ανθρώπινης παρέμβασης
Κλίκ για μεγέθυνση

Η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη παρέμβαση στον θαλάσσιο χώρο του νομού Αχαΐας με πρώτη αιτία την κατασκευαστική δραστηριότητα και δεύτερη την εκτεταμένη μόλυνση των θαλασσών από μεγάλο όγκο στερεών αποβλήτων, έχει ως αποτέλεσμα περιοχές κάθε χρόνο να χάνουν δεκάδες εκατοστά από την ακτή τους.  

Σε αυτές τις διαπιστώσεις κατέληξαν οι επιστήμονες, που συμμετείχαν στην ημερίδα με θέμα «Παράκτια Ζωή Νομού Αχαΐας: Επιστημονική προσέγγιση και προοπτική», που διοργάνωσε η ΜΚΟ Προστασίας Παράκτιας Ζώνης «Διάσωση Ακτής» - SaveCoast, υπό την αιγίδα του δήμου δυτικής Αχαΐας. Το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το σοβαρό θέμα της διάβρωσης των ακτών στην Αχαΐα αλλά και την έκταση που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια, ενώ παρακολούθησε μέσω των επιστημονικών αναλύσεων, παραδείγματα τεχνογνωσίας τα οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού με θετικά αποτελέσματα.
 
Ο πρόεδρος της ΜΚΟ Παναγιώτης Χρονόπουλος ανέλυσε τους στόχους της οργάνωσης και την ανάγκη μέσα από την οποία προέκυψε η «γέννησή» της, ύστερα από την ένωση τριών συλλόγων (Βραχνείκων, Παραλίας Λακκόπετρας και Παραλίας Καλαμακίου). Ανέφερε ότι «πρόκειται για μια προσπάθεια να κερδίσουν και πάλι οι πολίτες το δικαίωμά τους για καθαρές, μεγάλες παραλίες που θα προσδώσουν μεταξύ άλλων, αναπτυξιακή ανάσα στον τόπο και υγιές φυσικό περιβάλλον». 
Οι επιστήμονες, που μίλησαν στην ημερίδα για την διάβρωση των ακτών ομιλητών, επισήμαναν ότι οι ακτές της Αχαΐας «χάνονται» από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη παρέμβαση στον θαλάσσιο χώρο με πρώτη αιτία την κατασκευαστική δραστηριότητα και δεύτερη την εκτεταμένη μόλυνση των θαλασσών από μεγάλο όγκο στερεών αποβλήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, υπάρχουν περιοχές στην Αχαΐα, όπως αυτή του Δρεπάνου, όπου κάθε χρόνο χάνονται 30 εκατοστά της ακτής.
 
Παράλληλα εκτίμησαν ότι «θα ακολουθήσουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις από την υιοθέτηση μεγάλων τεχνητών έργων κατά της διάβρωσης, όπως πρόβολοι (μπαστούνια), κυματοθραύστες». Συγκεκριμένα ο διευθυντής του τμήματος Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ Δρ. Τακβόρ Σουκισιάν, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «τα περισσότερα έργα που έγιναν στην ακτογραμμή, χωρίς μελέτες, έκαναν μεγαλύτερη ζημιά στις ακτές της χώρας μας», προτείνοντας μέτρα ήπιας περιβαλλοντικής όχλησης, όπως η τεχνητή αναπλήρωση της ακτής, βυθισμένους προβόλους και πλωτούς κυματοθραύστες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ολοκλήρωσε προ μηνών την μελέτη Ρογκάν για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, η οποία αφορά την ακτογραμμή από την Παραλία Πατρών μέχρι τον Άραξο και διήρκησε 11 χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί. Τώρα απομένει η έγκριση της χρηματοδότησης, αλλά το κόστος υλοποίησης είναι ιδιαίτερο υψηλό. Για αυτό υπάρχουν σκέψεις από πλευράς της περιφέρειας, επειδή σαν ενιαίο έργο είναι δύσκολο να εκτελεστεί, πιθανότατα τμηματικά θα μπορέσουν να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των μελετητών.
 
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται παρεμβάσεις, τόσο μέσα στην θάλασσα, όπως η τοποθέτηση έξαλλων αποσπασμένων κυματοθραυστών σε απόσταση 120 μέτρων από την ακτή, καθώς και προβόλων, δηλαδή μικρών μόλων, αλλά και θωράκιση των ακτών, με φυσικούς ογκόλιθους. Στις συγκεκριμένες περιοχές που έχουν πληγεί από τη διάβρωση των ακτών υπάρχουν αρκετές μόνιμες και εξοχικές κατοικίες, όπως και επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, που απειλούνται άμεσα από το φαινόμενο. Ειδικότερα, στις παραλιακές περιοχές Ροίτικα, Μονοδένδρι, Βραχνέικα, Τσουκαλέικα, Αλισσός, Νιφορέικα και Καλαμάκι προβλέπεται να τοποθετηθούν περίπου 40 έξαλλοι αποσπασμένοι κυματοθραύστες, ενώ προβλέπεται η κατασκευή, η επέκταση και η ανακατασκευή οκτώ πρόβολων. Όσον αφορά στην προστασία της ακτογραμμής προβλέπεται η θωράκισή της, κυρίως με φυσικούς ογκόλιθους.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου