Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 11 Φεβ 2013
Η αναγκαιότητα μετρήσεων στα ποτάμια που εκβάλλουν στον Κορινθιακό
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Α.Βανταράκης

Επικ. Καθηγητής Υγιεινής

Μον. Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας, Εργ. Υγιεινής, Τμ. Ιατρικής, Παν/μιο Πατρών

 

Η ποιότητα των επιφανειακών υδάτων και κυρίως των ποταμών είναι ένα πολύ σημαντικό αφενός περιβαλλοντικό ζήτημα αφετέρου ζήτημα Δημόσιας Υγείας. Η υποβάθμιση των επιφανειακών υδάτων μέσω των ανθρωπογενών επιδράσεων και των φυσικών διεργασιών μπορούν να παρεμποδίσουν την πιθανή χρήση τους για κατανάλωση, βιομηχανική και γεωργική χρήση, αναψυχή ή για άλλους σκοπούς. Η ελληνική χερσόνησος αποτελείται από μικρές λεκάνες, και πολλά, σχετικά μικρά, ποτάμια. Καταγράφονται 765 ποτάμια, 45 από τα οποία έχουν καταχωρηθεί να έχουν μόνιμη ροή. Η συνολική μέση ετήσια απορροή της ελληνικής χερσονήσου υπολογίζεται να είναι γύρω στο 57 κυβ.μέτρα. Από το συνολικό αυτό ποσό, περίπου 3 κυβ.μέτρα είναι τα υπόγεια ύδατα, τα οποία εκβάλλουν κατευθείαν στη θάλασσα.

Οι υδάτινοι πόροι των επιφανειακών υδάτων είναι άνισα κατανεμημένοι σε όλη τη χώρα καθώς τα μεγάλα ποτάμια στην Ελλάδα βρίσκονται στο βόρειο τμήμα. Η οδηγία 2000/60/ΕΚ στον τομέα της πολιτικής των υδάτων έχει ως στόχο τη διατήρηση και τη βελτίωση της κατάστασης της ποιότητας του υδάτινου περιβάλλοντος με τη θέσπιση ενός πλαισίου για την προστασία των εσωτερικών επιφανειακών, των μεταβατικών υδάτων, υπόγειων υδάτων και των παράκτιων υδάτων προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση, προστασία και βελτίωση της ποιότητάς τους.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη κανένα εθνικό ή περιφερειακό δίκτυο παρακολούθησης, καθώς και η υπάρχουσα διαχείριση των υδάτινων πόρων δεν είναι ούτε ολοκληρωμένη ούτε επαρκής. Παρ' όλα αυτά, το Δεκέμβριο του 2003, ένα νέο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο που τέθηκε σε ισχύ, εστιάζει στην προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων. Οι υπάρχουσες μετρήσεις (φυσικοχημικές και μικροβιολογικές), σχετικά με την ποιότητα των ποταμών που καταλήγουν στον Κορινθιακό δεν επαρκούν για να καθοριστεί το πρόβλημα της τρέχουσας ρύπανσης καθώς και οι πιθανές αιτίες της.

Στα ποτάμια που καταλήγουν στον Κορινθιακό, υπάρχουν σημειακές πηγές μόλυνσης (point) όπως οι απορρίψεις λυμάτων καθώς και μη σημειακές πηγές (non-point) όπως επιφανειακές απορροές από τα εδάφη. Τα ποτάμια που καταλήγουν στο Κορινθιακό έχουν ποικίλες χρήσεις, και χρησιμοποιούνται για άρδευση, πόση, βιομηχανική χρήση αλλά και σαν νόμιμοι αποδέκτες. Η παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων των ποταμών είναι απαραίτητη, λόγω των σημαντικών περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων που έχουν στον Κορινθιακό Κόλπο και βέβαια στη Δημόσια υγεία. Τα στοιχεία για την ποιότητα των υδάτων των ποταμών που καταλήγουν στο Κορινιακό Κόλπο είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Μέσω της συνεργασίας των επιστημονικών φορέων με τους ΟΤΑ ή άλλους κρατικούς φορείς ή με εθελοντικούς περιβαλλοντικούς συλλόγους θα μπορούσαν να οργανωθούν ολοκληρωμένα δειγματοληπτικά σχήματα και με τη βοήθεια των υφιστάμενων σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων, θα παράγονταν τα δεδομένα για την αξιολόγηση της ρύπανσης των ποταμιών που καταλήγουν στον Κορινθιακό κόλπο.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου