Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 17 Νοέ 2012

 

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

«Οι πάντες πλέον ομολογούν ότι η Ελλάδα στη τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκεται έχει άμεση ανάγκη επενδύσεων και ότι κύριος άξονας της πολιτικής αυτής θα ήταν η ‘’πράσινη ανάπτυξη’’. Παρ’ όλα αυτά η τρικομματική Κυβέρνηση πέτυχε το αντίθετο. Ο ρυθμός ανάπτυξης των ΑΠΕ να μειωθεί σημαντικά και μετά την επιβολή του ειδικού τέλους να γίνει αρνητικός αφού θα παγώσουν όλες οι επενδύσεις ακόμα και οι εγκεκριμένες.

Έτσι ο εξωκοινοβουλευτικός εταίρος ‘’φίλος’’ του κ. Σαμαρά και ο αρμόδιος Υφυπουργός θα καυχιέται ότι έβαλε το όνομα του στη ‘’ταφόπλακα’’ της πράσινης ανάπτυξης».

 

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο συντονιστής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος και Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Και συνέχισε:

«Η εγγυημένη τιμή αγοράς ανά κιλοβατώρα αποτελούσε το ισχυρότερο κίνητρο για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Η δε, εξασφάλιση της τιμής βασιζόταν σε σύμβαση συνεργασίας του επενδυτή με τη ΔΕΣΜΗΕ.

Τώρα η Κυβέρνηση της «επανεκκίνησης της οικονομίας» αθέτησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της και προχώρησε στη μείωση της εγγυημένης τιμής. Η εγγυημένη τιμή αγοράς ανά κιλοβατώρα αποτελούσε το ισχυρότερο κίνητρο για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Η δε, εξασφάλιση της τιμής βασιζόταν σε σύμβαση συνεργασίας του επενδυτή με τη ΔΕΣΜΗΕ. Η Κυβέρνηση εφήυρε χαράτσι που ονόμασε ειδικό τέλος και το οποίο φθάνει έως και το 30% των ακαθάριστων κερδών. Επί πλέον δεν προγραμματίζεται η ενίσχυση των υφισταμένων δικτύων, ώστε να γίνει εφικτός μεγαλύτερος αριθμός διασυνδέσεων. Αποτέλεσμα, η οικονομία χάνει πολλές άμεσες επενδύσεις.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα νοιώθει την ανάγκη να τονίσει για άλλη μία φορά ότι προκειμένου να είναι εφικτή η υλοποίηση μιας Επένδυσης που έχει χαρακτηριστεί ως βιώσιμη και έχει υπαχθεί στις διαδικασίες του αναπτυξιακού νόμου και προκειμένου να επέλθουν τα πολλαπλασιαστικά κοινωνικά και οικονομικά για την Ελληνική οικονομία οφέλη που συνεπάγεται η υλοποίηση της, κρίνεται σκόπιμο να μην μεταβάλλονται τα πραγματικά και οικονομικά δεδομένα στη βάση των οποίων διαμορφώθηκαν τα εν λόγω επενδυτικά σχέδια και εν συνεχεία αξιολογήθηκαν από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ως βιώσιμα.

Επίσης η τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας πρέπει να είναι αυτή που ίσχυε κατά την ημερομηνία ένταξης της Επένδυσης και πιο συγκεκριμένα κατά την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής απόφασης έγκρισης της επιτροπής υπαγωγής στους αναπτυξιακούς νόμους των επενδύσεων.

Τέλος είναι απαραίτητο ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα».

Ο τ. Υφυπουργός Εργασίας κ. Νίκος Νικολόπουλος με ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή ζητά απ’ όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς να τοποθετηθούν στο κοινοβουλευτικό επί των ανωτέρω και να απαντήσουν εάν σχεδιάζουν να σταματήσουν την υπάρχουσα αβεβαιότητα για την εξέλιξη των εγγυημένων τιμών, η οποία καθιστά αδύνατο τον προγραμματισμό των επενδυτών, αλλά και τη νέα χρηματοδότηση. Και ακόμα αν η Κυβέρνηση συνεχίσει να μην σέβεται τα νομικά δεδομένα και εάν προγραμματίζεται η ενίσχυση των υφισταμένων δικτύων, ώστε να γίνει εφικτός μεγαλύτερος αριθμός διασυνδέσεων, ώστε η οικονομία να μην χάνει πολλές άμεσες επενδύσεις.

Τελικά η Κυβέρνηση της επανεκκίνησης της οικονομίας που αθέτησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της και την εγγυημένη τιμή μείωσης θα λάβει κάποια μέριμνα για υφιστάμενα και μελλοντικά συμβόλαια; Με ποιο τρόπο και με ποια άλλα μέτρα σκοπεύει το Υπουργείο, να επιτύχει μέχρι το 2020, το 20% της παραγόμενης ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως αυτό της Γερμανίας;»

Μετά την νέα παρέμβαση του στη Βουλή, ο Αχαιός κοινοβουλευτικός του χριστιανοδημοκρατικού κινήματος κ Νίκος Νικολόπουλος, δήλωσε:

«Η ενέργεια ήταν και παραμένει ο κρισιμότερος τομέας και η κινητήριος δύναμη κάθε οικονομίας. Πρόκειται για αγαθό, από την επάρκεια και το κόστος του οποίου εξαρτώνται η οικονομική ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο κάθε κοινωνίας. Η δε, έλλειψη, ως επακόλουθη της αύξησης του κόστους ενέργειας, έχει οδηγήσει κατ’ επανάληψη σε μεγάλες οικονομικές κρίσεις».

«Σήμερα υπό τη ‘’δαμόκλεια σπάθη’’ του μνημονίου, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναβολών. Η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει και με την κατά έκτη χρονιά ύφεση τον ενεργειακό χάρτη του αύριο και να τον εφαρμόσει αμέσως.».

Τι σχεδιάζετε για να σταματήσει η υπάρχουσα αβεβαιότητα για την εξέλιξη των εγγυημένων τιμών, η οποία καθιστά αδύνατο τον προγραμματισμό των επενδυτών, αλλά και τη νέα χρηματοδότηση;»

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου