Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 04 Ιούν 2013
Ζωντανό περιβάλλον – εγγύηση ποιότητας ζωής!
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

5η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

Υγιές περιβάλλον και σταθερά οικοσυστήματα είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μέλλον. Εντούτοις, παρά τη γενική παραδοχή της παραπάνω θέσης, ιδίως σε μέρες όπως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η γενική εικόνα παραμένει ανησυχητική.

Η πρόσφατη καταγραφή από το Παρατηρητήριο του Μάουνα Λόα στη Χαβάη, έστω και παροδικά, του επιπέδου του διοξειδίου του άνθρακος στα 400 μέρη στο εκατομμύριο (από περίπου 250 στην προβιομηχανική εποχή), δείχνει ότι, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο καθυστερούμε επικίνδυνα να περάσουμε στην εποχή της εξοικονόμησης ενέργειας και των Ανανεώσιμων πηγών.

Τα πρόσφατα μέτρα επιβάρυνσης των φωτοβολταϊκών κινούνται σαφώς σε αρνητική κατεύθυνση. Επίσης αρνητικές και απαράδεκτες είναι οι κυβερνητικές πολιτικές για χαλάρωση αναγκαίων χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων προκειμένου να προωθηθούν όπως - όπως επενδύσεις, ακόμη κι όταν πρόκειται για πλήρως καταστρεπτικές επιλογές όπως τα χρυσωρυχεία, η λειτουργία των οποίων μετατρέπει το έδαφος σε τοξικό απόβλητο στο σύνολό του.

Στην περιοχή μας, η φετινή Ημέρα Περιβάλλοντος, μας βρίσκει με τις ακτές να διαβρώνονται όλο και περισσότερο αλλά να επιμένουμε να βασίζουμε τα μεγάλα έργα σε αμμοληψίες από τους ποταμούς που τις τροφοδοτούν, τα μπάζα να βρίσκονται παντού ακόμα και σε περιοχές όπως το φαράγγι του Βουραϊκού. Επιπλέον, οι Φορείς Διαχείρισης των Προστατευομένων περιοχών μας, αντιμετωπίζουν εκτός από την γραφειοκρατία και την προοπτική, σε λίγους μήνες, μιας χωρίς σοβαρά κριτήρια συγχώνευσης.

Η πόλη της Πάτρας, έξω από την μόνιμη τραγωδία των τελευταίων ετών με την απώλεια κοινοχρήστων χώρων, συνεχίζει να έχει προβλήματα σοβαρής ρύπανσης του αέρα που με την λειτουργία του νέου λιμανιού μεταφέρθηκε και στην νότια περιοχή της, εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από ηχορρύπανση χωρίς ουσιαστική προσπάθεια μείωσής της, συνεχίζει να βρίσκεται σε αβεβαιότητα αν θα συνδεθεί επιτέλους με το θαλάσσιο μέτωπό της ή θα μεταβληθεί σε απέραντη λιμενική ζώνη. Η προώθηση των διαδικασιών για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων είναι ανάγκη να συνοδευτεί και από μια μεγάλη κινητοποίηση για την διαλογή των οργανικών στην πηγή, πέρα από την θετική και αισιόδοξη –μια και στηρίζεται σε εθελοντές πολίτες- καμπάνια για την ανακύκλωση.

Η οικονομική κρίση έδειξε ότι ανάπτυξη στηριγμένη σε χρέη και καταναλωτισμό έχει κοντά πόδια. Αν πολίτες, συλλογικοί φορείς και αρχές δεν δράσουμε σοβαρά για να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική κρίση, οι συνέπειες θα είναι εξίσου οδυνηρές για την ποιότητα της ζωής μας.

Μέλη και φίλοι της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ την Τετάρτη 5η Ιουνίου, θα βρίσκονται στην πλατεία Γεωργίου, συζητώντας με τους συμπολίτες και μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό.

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου