Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 04 Ιούν 2013
«Κείμενο θέσεων του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στα πλαίσια συνεδρίασής του στο Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, για την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου»
Κλίκ για μεγέθυνση
«Κείμενο θέσεων του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στα πλαίσια συνεδρίασής του στο Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, για την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου»

 

Στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ενός από τους 13 Καλλικρατικούς Δήμους – Μέλη του Σ.Π.Ο.Α.Κ.: Αιγιαλείας / Πατρέων / Ναυπακτίας / Κορινθίων / Σικυωνίων / Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης / Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων / Δωρίδος / Θηβαίων / Λεβαδέων / Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας / Βέλου-Βόχας και ΜάνδραςΕιδυλλίας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013 και ώρα 11:00´ π.μ., η τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ».

Τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης που απασχόλησαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Αρίωνα ήταν:

Συζήτηση και λήψη απόφασης για ανάληψη πρωτοβουλιών υλοποίησης επιμέρους δράσεων, σύμφωνα με την “Γνώμη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων για την Προστασία του Κορινθιακού Κόλπου” (3/4/2012).

Συζήτηση και λήψη απόφασης περί Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της αναδόχου εταιρείας κατασκευής της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ (Κορίνθου–Πατρών), η οποία κατετέθη στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας (Δ/νση Περιβ/ ντος) προς έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την λήψη υλικών επίστρωσης της Ν.Ε.Ο. εκατομμ. κυβικών μέτρων.

Τοποθέτηση των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τον Όμιλο Στασινόπουλο και λήψη σχετικής απόφασης.

 

Επ’ αυτών των θεμάτων έγιναν εκτεταμένες συζητήσεις και το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τα εξής:

1ο Θέμα: Αποφασίστηκε να υποβάλει ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. αίτημα προς το ΥΠΕΚΑ διεκδικώντας, με βάση και τις διαπιστώσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής: α) Αναφορικά με τους βιολογικούς καθαρισμούς, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στους οικισμούς του Κορινθιακού Κόλπου, διότι το οικοσύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, β) Να απαγορευτεί η χρήση των αλιευτικών εργαλείων της μέσης αλιείας (μηχανότρατα & γρι-γρι) και των υπολοίπων συρόμενων εργαλείων (όπως η βιντζότρατα) σε περιοχές Natura, γ) Να απαγορευτεί η αμμοληψία 100% από χειμάρρους – ποτάμια που εκβάλλουν στον Κορινθιακό Κόλπο και δ) Να προγραμματιστούν εκ νέου επισκέψεις κλιμακίου του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στους κ.κ.: Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων & Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, Υπουργό Περιβ/ντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο και Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη με τη συμμετοχή και των Περιφερειών, αποσκοπώντας στην χρηματοδότηση εκπόνησης ενιαίας Μελέτης του Κορινθιακού Κόλπου από φορείς ελεγχόμενους από το κράτος.

2ο Θέμα: Αποφασίστηκε η προσφυγή του Σ.Π.Ο.Α.Κ. κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της αναδόχου εταιρείας κατασκευής της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ (Κορίνθου –Πατρών), η οποία κατετέθη στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας (Δ/νση Περιβ/ντος) προς έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την λήψη υλικών επίστρωσης της Ν.Ε.Ο. εκατομμ. κυβικών μέτρων και η ανάθεση των σχετικών ενεργειών σε δικηγόρο.

3ο Θέμα: Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 21/11 απόφαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ. και κατόπιν ενεργειών μας, ασκήθηκε αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της με αριθ. πρωτ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ41/80220/3624/23-08-2011 απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού, με την οποία εγένετο δεκτή Αίτηση Θεραπείας της εταιρείας «ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β. Α.Ε.» κατά της υπ’ αριθ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ ΑΡΧ/Α1/Φ41/39133/1962/30-4-2009 προηγούμενης απόφασης του σχετικά με υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις στον όρμο Νούσας στη ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης. Ο Σύνδεσμος έχει αναθέσει τη συγκρότηση φακέλου, σύνταξη, κατάθεση και υποστήριξη της εν λόγω αιτήσεως στον Δικηγόρο κ. Μάριο Χαϊνταρλή, λόγω της εξειδίκευσης του στο γνωστικό αντικείμενο της χωροταξικής, περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, αντικείμενο που διδάσκει υπό την ιδιότητα του επίκουρου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης), αλλά και της μεγάλης του εμπειρίας στα θέματα της διοικητικής δικαιοσύνης και ιδιαίτερα της ακυρωτικής διαδικασίας.

Με βάση αυτή την υποστηρικτική γραμμή, επί του τρίτου θέματος που τέθηκε, αποφασίστηκε η προσφυγή του Αρίωνα κατά της υπ’ αριθ. Δ10Β1002268ΕΞ2013/932 π.ε. απόφασης με θέμα: “Απευθείας παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας και του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων στο φορέα Β.Ε.Π.Ε. της Βιομηχανικής Περιοχής Θίσβης, Ν. Βοιωτίας”, καθώς και η ανάθεση των σχετικών ενεργειών στον Δικηγόρο κ. Μάριο Χαϊνταρλή. Επιπρόσθετα, εξουσιοδοτείται ο κ. Σταμάτης Χαλβατζής, Αντιπρόεδρος του Σ.Π.Ο.Α.Κ. (Δ.Σ. Θηβαίων) να συνεργαστεί μαζί του για τις περαιτέρω νομικές ενέργειες.

Τέλος, κατόπιν πρότασης του Δημάρχου Μάνδρας-Ειδυλλίας, κ. Γεώργιου Δρίκου ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση αυτή, αποφασίστηκε η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. Σ.Π.Ο.Α.Κ., να διεξαχθεί στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας._

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου