Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 09 Ιούν 2020
Το ΚΑΣ άνοιξε... δρόμο για παραβάσεις επενδυτών σε αρχαιολογικό χώρο
Κλίκ για μεγέθυνση

Εικόνα από παράνομη διαπλάτυνση δρόμων σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 09.06.2020, 20:10

 

 
Για πρώτη φορά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έκρινε πως, παρά την παραβίαση των όρων μιας άδειας που έχει χορηγηθεί, μπορεί ο εργολάβος να συνεχίσει τις εργασίες του ● Η εταιρεία είχε λάβει από το 2018 έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου για την εγκατάσταση 4 ανεμογεννητριών στον Ισθμό Ιεράπετρας, με τον όρο να μην πραγματοποιηθεί καμιά μεταβολή των υφιστάμενων οδών πρόσβασης, αλλά στις 15 Μαΐου, ύστερα από καταγγελίες, διαπιστώθηκαν παράνομες διανοίξεις δρόμων και αποφασίστηκε διακοπή εργασιών ● Ωστόσο, με διαδικασίες fast track το ΚΑΣ έδωσε «συγχωροχάρτι» στην εταιρεία μετά την προσφυγή της.

Μια πρωτοφανή απόφαση έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, συνεχίζοντας το γαϊτανάκι των προκλητικά ευνοϊκών χειρισμών του υπουργείου Πολιτισμού προς όφελος των εργολάβων αιολικού πάρκου σε αρχαιολογικό χώρο της Ιεράπετρας.

Ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά του ΚΑΣ, το ανώτατο επιστημονικό συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας για θέματα προστασίας των αρχαιοτήτων έκρινε πως η παράβαση των όρων μιας άδειας που έχει χορηγηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν συνιστά λόγο διακοπής των εργασιών και ο επενδυτής μπορεί να συνεχίσει κανονικά τη δουλειά του. Φυσικά τέτοιες αποφάσεις θα ήθελαν να έχουν χιλιάδες πολίτες που είδαν την περιουσία τους να παραμένει αναξιοποίητη από την αυστηρή (και σωστά) εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου. Αν όμως είσαι «ευεργέτης επενδυτής», προφανώς το πράγμα αλλάζει...

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Η εταιρεία «Κ.Ι. Σαραντόπουλος Α.Ε. - Ανατολιωτάκης ΑΒΕΕ» έχει λάβει από το 2018 έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου για την εγκατάσταση 4 ανεμογεννητριών στα όρια του αρχαιολογικού χώρου στον Ισθμό Ιεράπετρας. Στο σχετικό έγγραφο, που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.», αναφέρονται σαφώς οι όροι υπό τους οποίους δόθηκε εκείνη η έγκριση, και μεταξύ άλλων, στον αριθμό 4, αναγράφεται: «Να μην πραγματοποιηθεί καμιά διάνοιξη ή μεταβολή των υφιστάμενων οδών πρόσβασης».

Πριν από λίγες μέρες, στις 15 Μαΐου, ύστερα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου διαπίστωσε τις παράνομες διανοίξεις δρόμων που έκανε η εταιρεία για να περάσουν οι ανεμογεννήτριες προς την κορυφή του λόφου. Η προϊσταμένη της Εφορείας, Χρύσα Σοφιανού, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας στην οποία επί λέξει αναφέρει: «Διαπιστώθηκε η επίστρωση της επιφάνειας του δρόμου με χώμα και σε ορισμένα σημεία η διαπλάτυνσή του, με σκοπό τη βελτίωση της βατότητάς του». Η εταιρεία είχε μεν υποβάλει αίτημα για τη διαπλάτυνση των δρόμων, εν τούτοις προχώρησε χωρίς να περιμένει απάντηση και συνεπώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων, στην ίδια μηνυτήρια αναφορά, τονίζει: «...κάθε εργασία βελτίωσης της βατότητας του υφιστάμενου δρόμου πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης της υπηρεσίας μας είναι παράνομη. Κατόπιν των ανωτέρω υποβάλλουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη διενέργεια εργασιών εντός κηρυγμένου-οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου χωρίς την απαιτούμενη έγκριση της υπηρεσίας μας».

Μάλιστα την ίδια ημέρα εκδόθηκε και Σήμα Διακοπής Εργασιών, όπου επίσης διαπιστώνεται η παράβαση των όρων της έγκρισης του 2018 και μάλιστα τονίζεται επί λέξει: «Επισημαίνουμε ότι η εν λόγω έγκριση είχε χορηγηθεί από πλευράς του Αρχαιολογικού Νόμου και αίρεται αυτοδίκαια σε περίπτωση παράβασης των όρων αυτής». Η έγκριση, όμως, όχι μόνο δεν ήρθη αυτοδίκαια, αλλά αντίθετα η εταιρεία μάλλον επιβραβεύτηκε για την παρανομία της…

Συγχωροχάρτι

Οι επενδυτές, όπως είχαν το δικαίωμα, προσέφυγαν ιεραρχικά επί της απόφασης διακοπής των εργασιών και η προσφυγή τους ήρθε προς συζήτηση στο ΚΑΣ με εντολή της Λίνας Μενδώνη σε χρόνο-ρεκόρ 8 ημερών από την ημέρα της υποβολής της (αντίστοιχες υποθέσεις πολιτών κάνουν μήνες μέχρι να μπουν στην ημερήσια διάταξη). Η υπόθεση εξετάστηκε την Τρίτη και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το Σώμα που λειτουργεί ως αυστηρός θεματοφύλακας της αρχαιολογικής νομοθεσίας και των αρχαιοτήτων εν γένει, έλαβε μια μνημειώδη απόφαση, την οποία έσπευσε μάλιστα να κοινοποιήσει με δελτίο Τύπου το υπουργείο Πολιτισμού.

Αν και τυπικά απορρίπτει την προσφυγή της εταιρείας, διαπιστώνοντας πως υπάρχει εκκρεμοδικία για το θέμα, εν τούτοις δίνει επιτόπου «συγχωροχάρτι» στους επενδυτές αναφέροντας πως «το συγκεκριμένο έργο της αποκατάστασης του δρόμου δεν εμπίπτει στους περιορισμούς της εγκριτικής απόφασης, η οποία αφορά αποκλειστικά τη χωροθέτηση και εγκατάσταση του αιολικού σταθμού, οι εργασίες του οποίου μπορούν να συνεχιστούν».

Με λίγα λόγια: Το να ανοίξεις παράνομα δρόμους σε κηρυγμένο και οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο για να περάσουν οι ανεμογεννήτριες δεν συνιστά λόγο να αρθεί η άδεια που πήρες για τις ίδιες τις ανεμογεννήτριες. Ακόμα κι αν ο νόμος λέει ρητά πως η άδειά σου θα ακυρωθεί αν κάνεις αυτό ακριβώς που έκανες, αν δηλαδή ανοίξεις παράνομα τους δρόμους.

Όχι, μην ελπίζετε, αν δεν είστε «επενδυτές», τέτοια τύχη μάλλον δεν θα έχετε ποτέ στο ΚΑΣ…

πηγη:https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου