Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 27 Νοέ 2017
Σε τοξική βόμβα εξελίσσεται ο ΧΥΤΑ Αιγείρας.  SOS εκπέμπουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας.
Κλίκ για μεγέθυνση
Σε τοξική βόμβα εξελίσσεται ο ΧΥΤΑ Αιγείρας.  SOS εκπέμπουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας.Σε τοξική βόμβα εξελίσσεται ο ΧΥΤΑ Αιγείρας.  SOS εκπέμπουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας.Σε τοξική βόμβα εξελίσσεται ο ΧΥΤΑ Αιγείρας.  SOS εκπέμπουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας.Σε τοξική βόμβα εξελίσσεται ο ΧΥΤΑ Αιγείρας.  SOS εκπέμπουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας.Σε τοξική βόμβα εξελίσσεται ο ΧΥΤΑ Αιγείρας.  SOS εκπέμπουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας.Σε τοξική βόμβα εξελίσσεται ο ΧΥΤΑ Αιγείρας.  SOS εκπέμπουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας.

 

 

« Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας» (Αρθρο 24,  παραγραφ. 1.  Aτομικά και κοινωνικά δικαιώματα)

 

Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι και  ομάδες, Πολιτιστικοί Σύλλογοι,  Φορείς,  Δημότες,  πολίτες και μαθητές της Ανατολικής Αιγιάλειας ζητούν την προστασία  της υγείας τους, την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και απαιτούν να εφαρμόζεται ο νόμος στις περιβαλλοντικές παρανομίες  που διαπράττονται  από τις παραλήψεις της Δημοτικής Αρχής Αιγιάλειας  με τη σύμπραξη των   Περιφερειακών  Αρχών και τη ηχηρή σιωπή των βουλευτών του νομού:

  • για τον άνευ αδειοδοτήσεως  ΧΥΤΥ- ΧΥΤΑ Αιγείρας   
  •  για τα επικίνδυνα τοξικά στραγγίδια  του ΧΥΤΑ που διαφεύγουν τα τελευταία τρία χρόνια και τα μεταφέρει ο παρακείμενος χείμμαρος Θολοπόταμος στον Κορινθιακό κόλπο. 
  • και στην ανεξέλεγκτη ταφή πολλών  αγνώστων και  πιθανόν τοξικών απορριμμάτων,  

 Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις που άρχισαν το τελευταίο δεκαήμερο  Νοεμβρίου 2017 για όλες τις περιβαλλοντικές  παρανομίες στο ΧΥΤΑ Αιγείρας,   που δέχεται πάσης  φύσεως απορρίμματα, από την  Καλλικρατική   Ανατολική  Αιγιάλεια,  από το Αίγιο, από την Καλλικρατική  Δυτική Αιγιάλεια, από τον Καλλικρατικό Δήμο Καλαβρύτων και από αλλού,  θα συνεχιστούν μέχρι το κλείσιμο του παράνομου ΧΥΤΑ -χωματερής,

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος  πρέπει  και οφείλει να σφραγίσει άμεσα  το ΧΥΤΑ Αιγείρας -  χωματερή.

 Είναι γνωστό τοις πάσι  ότι ο υπερκορεσμένος ΧΥΤΑ Αιγείρας του Δήμου Αιγιαλείας λειτουργεί με  παρωχημένους περιφερειακούς σχεδιασμούς και αποφάσεις χωρίς ακόμη να εφαρμόζονται τα προαπαιτούμενα έργα διαχείρισης διάθεσης σύμμεικτων αποβλήτων. 

Ως φαραωνικά  μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστούν έργα  που συνεχίζουν  από την επανέναρξη λειτουργίας( μετά την καταστροφή του κυττάρου από πυρκαγιά) του ΧΥΤΥ- ΧΥΤΑ Αιγείρας το 2006 και ενταφιάζουν  τα σύμμεικτα απορρίμματα που τα υλικά τους προορίζονται για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση,  κάτω από την ανικανότατα της Περιφέρειας να προωθήσει την υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Αιγιάλειας,  ενώ παράλληλα  η πολιτεία και η κομισιόν  αρκούνται σε ρόλο παρατηρητή.

Στο χώρο του  ΧΥΤΑ Αιγείρας όπου διαμαρτύρονταν Συλλογικότητες, φορείς,  κάτοικοι και μαθητές Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής,  η εντεταλμένη εξουσία, με τον πιο παράδοξο τρόπο ανέγνωσε  έγγράφο που ήταν η προσωρινή άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ με απόφαση της περιφέρειας μαζί με την εντολή του εισαγγελέα Καλαβρύτων. Τα αστυνομικά όργανα διαμήνυσαν  ότι ο τρόπος διαμαρτυρίας των κατοίκων έμμεσα δεν διασφαλίζει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας διότι παρακωλύεται η συγκοινωνία και η πρόσβαση των απορριματοφόρων και κατ΄επέκταση κινδυνεύει η  υγεία των δημοτών της Αιγιάλειας και ζήτησε  την άμεση αποχώρηση των απλών  δημοτών και πολιτών της Ανατολικής Αιγιάλειας που υπερασπίζονταν  με τον πιο εύλογο τρόπο το συνταγματικό τους δικαίωμα  να ζουν σε ένα καθαρό περιβάλλον!

Τα συμπεράσματα δικά σας!!  

 Δυόμισι χρόνια πέρασαν με ψηφισμένο το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Αιγιάλειας. Η ΝΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ  παραμένει στα συρτάρια της Δημ,οτικής Αρχής. Συνεχίζεται  η ταφή  τους, επισημαίνει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αιγίου « Ίριδα». Τα ερωτήματα πολλά!!

 Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας μετά από 11 χρόνια λειτουργίας είναι βραδυφλεγής περιβαλλοντική βόμβα, επικίνδυνος για την υγεία των κατοίκων.  ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι του οριστικού κλεισίματος του ΧΥΤΑ και της αποκατάστασής του.

Για την ανταπόκριση

Β. Αντωνίου

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου