Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 18 Φεβ 2013

 

Συνάντηση Ν. Χρυσόγελου με εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής

 

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος επισκέφτηκε μαζί με τους Δαμιανό Ανδρέου (Συντονιστή Επιτροπής Επανεκκίνησης των Οικολόγων Πράσινων), Οδυσσέα Χιλιτίδη (Συντονιστή της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Θεσσαλονίκης), Θανάση Μακρή (συντονιστή της Θεματικής Ομάδας Οικονομίας), και Φώτη Μπίμπαση (συντονιστή της Θεματικής Ομάδας ΑμεΑ), το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής που έχει αναλάβει το εργατικό σωματείο να συνεχίσει την λειτουργία του μετά την χρεωκοπία της μητρικής εταιρίας Φιλκεράμ-Τζόνσον.

Το σωματείο ενημέρωσε για το πως έφτασε το εργοστάσιο στην κατάσταση αυτή και για τα σχέδια αλλά και τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες του για να συνεχίσει την βιώσιμη λειτουργία του. Εκτός από της παραγωγικές ικανότητες της μονάδας παρουσιάστηκε και η περιβαλλοντική μέριμνα και προγράμματα ανακύκλωσης που έχει κάνει το εργοστάσιο.

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων συζήτησε με τους εργαζόμενους την προοπτική συνέχισης της λειτουργίας του μέσα από ένα συνεταιρισμό των εργαζομένων, αφού η ιδιοκτησία του το έχει εγκαταλείψει. Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε για αντίστοιχες προσπάθειες αυτοδιαχείρισης μέσα από συνεταιρισμούς στην Ευρώπη όπου η αντίστοιχη ομοσπονδία περιλαμβάνει 50.000 συνεταιρισμούς σε βιομηχανικό – βιοτεχνικό επίπεδο και σε υπηρεσίες. Εξέφρασε την διαθεσιμότητά του να βοηθήσει σε συνεργασίες με αντίστοιχες πρωτοβουλίες από την υπόλοιπη Ευρώπη και στην ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών. Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές ανάπτυξης της παραγωγής της μονάδας με δεδομένο ότι τα προϊόντα της είναι είδη μόνωσης και ενεργειακός σοβάς και η ενίσχυση των μέχρι τώρα προσπαθειών πρασινίσματος τόσο της παραγωγικής διαδικασίας όσο και των προϊόντων που παράγονται.

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Η κρίση την οποία βιώνει η χώρα απαιτεί νέες ιδέες και πρωτοβουλίες που συνδυάζουν αναζωογόνηση της οικονομίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας με στροφή της προς πράσινη κατεύθυνση, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στοχευμένες πολιτικές που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Αλλά και πρωτοβουλίες από την κοινωνία και τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα. Η Βιομηχανική Μεταλλευτική ΑΕ σταμάτησε την παραγωγική λειτουργία της από την ιδιοκτησία και μερικές δεκάδες εργαζόμενοι κινδύνευαν να βρεθούν στο δρόμο. Επέλεξαν το δύσκολο δρόμο να συνεχίσουν εκείνοι την παραγωγική διαδικασία ώστε στις σημερινές συνθήκες να διατηρήσουν και να κάνουν βιώσιμες τις θέσεις εργασίας, να αξιοποιήσουν την αλληλεγγύη που τους δείχνουν πολίτες και κινήσεις πολιτών, να συνεχίσουν την έρευνα και τον ποιοτικό έλεγχο, να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις αλλά και να δοκιμάσουν νέα μοντέλα οργάνωσης και λειτουργίας μέσα από έναν παραγωγικό συνεταιρισμό. Η μονάδα μπορεί να παράγει προϊόντα τα οποία είναι εντελώς απαραίτητα στο πλαίσιο μιας στοχευμένης πολιτικής μείωσης των απωλειών ενέργειας στα κτήρια, δηλαδή βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσής τους και έτσι μείωσης της δαπάνης των νοικοκυριών για θέρμανση ή δροσισμό των σπιτιών. Σε μια εποχή ενεργειακής φτώχειας και δραματικής μείωσης των εισοδημάτων, η παραγωγή προϊόντων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας από μονάδες της χώρας μας είναι μια ρεαλιστική διέξοδος, μια πράσινη λύση στα προβλήματα ανεργίας, αναζωογόνησης της οικονομίας και επίτευξης περιβαλλοντικών στόχων. Η Ελλάδα διαθέτει ικανούς ερευνητές που μπορούν να συμβάλλουν στο σχεδιασμό πιο πράσινων και καινοτόμων προϊόντων. Όπως δηλώσαμε και στους εργαζόμενους, είμαστε ως Οικολόγοι Πράσινοι αλλά και προσωπικά στη διάθεσή τους για να βοηθήσουμε την προσπάθειά τους που έχει μεγάλη πρακτική (να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας) αλλά και ευρύτερη σημασία (έξοδος από την κρίση με δημιουργικές πρωτοβουλίες, δημιουργία βιώσιμων συνεταιρισμών)»

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου