Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 30 Νοέ 2012
ERROR: Image not found!
Προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος Τμήμα ελεγκτών περιβάλλοντος  Κοινοποίηση στην ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος του  Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Στο Δήμο Αιγιάλειας λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2007 ο ΧΥΤΑ Αιγείρας για να εξυπηρετεί τα στερεά οικιακά απόβλητα των πρώην δήμων Αιγείρας Ακράτας και Διακοπτού. Από την αρχή της λειτουργίας του εμφάνιζε σημαντικά προβλήματα με αποκορύφωμα την πυρκαγιά που ξέσπασε μόλις δέκα μήνες μετά – τον Ιούλιο του 2008 – καταστρέφοντας σημαντικό τμήμα της μεμβράνης προστασίας αλλά και του δικτύου περισυλλογής των διασταλλαγμάτων, που στην ουσία ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν.

Η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει με συνεχή απαξίωση και αδιαφορία τόσο τις προσπάθειες των κατοίκων για σωστή λειτουργία του ώστε να αποτραπεί η διαφαινόμενη οικολογική καταστροφή καθώς και η πλήρης ακύρωση του έργου, όσο και τις προτάσεις του ΤΕΕ - επισυνάπτουμε την έκθεση ομάδας εργασίας με θέμα «ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ».

Αποτέλεσμα της παντελούς αδιαφορίας της δημοτικής αρχής, είναι η σημερινή τραγική κατάσταση του έργου. Σύντομα παρατηρούμε:

1. Δεν υπάρχει δίκτυο συγκέντρωσης των διασταλλαγμάτων, αφού ποτέ του δεν ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα αυτά να παροχετεύονται εκτός κυττάρου και τελικά στον παρακείμενο ποταμό και την θάλασσα.

2. Ποτέ δεν λειτούργησαν πυρσοί καύσης του γαιαερίου που σήμερα εκλύεται ελεύθερο στην ατμόσφαιρα.

3. Στον χώρο του κυττάρου αλλά και σε όλη την περιοχή που βρίσκεται ο ΧΥΤΑ υπάρχουν έντονα φαινόμενα κατολισθήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τις εγκαταστάσεις, όσο και την υγεία όλης της περιοχής. Όλοι εμείς γνωρίζουμε ότι η καταστροφική κατολίσθηση του ΧΥΤΑ είναι θέμα χρόνου.

4. Δεν υπάρχει υπεύθυνος χημ. Μηχανικός του ΧΥΤΑ, ούτε και ειδικευμένο προσωπικό, πέραν ενός ανειδίκευτου εργάτη που εκτελεί χρέη φύλακα. Η γεφυροπλάστιγγα δεν λειτουργεί, τα σκουπίδια δεν θάβονται καθημερινά. Στο χώρο έχουν συλληφθεί επ’ αυτοφόρω – και έχει ασκηθεί μήνυση – να ρίπτονται βιομηχανικά απόβλητα.

5. Η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ έχει λήξει από τις 31 -12-2011.

 

Είναι μόνο λίγα από τα συσσωρευμένα προβλήματα σε ένα έργο που η τοπική κοινωνία θεωρούσε ότι θα λύσει κάποια περιβαλλοντικά προβλήματα και που δυστυχώς βλέπει να μετατρέπεται σε εφιάλτη της.

 

Σας παρακαλούμε να επιληφθείτε του προβλήματος ως αρμόδιος φορέας.

 

Σας ευχαριστούμε και ελπίζουμε στο ενδιαφέρον και την ευαισθησία σας.

Αιγείρα 2 Απριλίου 2012

Η επιτροπή αγώνα κατοίκων και φορέων της Ανατολικής Αιγιάλειας.

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου