Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 27 Σεπ 2013

 

 

"Το νομοσχέδιο για τα Δασικά Οικοσυστήματα που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ για δημόσια διαβούλευση εξπρές είναι καταστροφικό για το περιβάλλον και επιζήμιο για την οικονομία και τη βιωσιμότητα της χώρας. Οι ρυθμίσεις βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τη Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα και το Σχέδιο Δράσης για τη Κλιματική Αλλαγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Kαταστρέφoυν τα οικοσυστήματα διασπώντας τη συνοχή και τις λειτουργίες τους, καθώς και τις προοπτικές υγιούς και βιώσιμης ανασυγκρότησης της υπαίθρου. Η κρίση απαιτεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για βιώσιμη διαχείριση του οικολογικού πλούτου της χώρας ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα τον προστατεύουν. Δυστυχώς, η κυβέρνηση με τέτοιες πολιτικές θα μετατρέψει τον πλούτο σε άνθρακα. Κόβουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε!", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Το νομοσχέδιο είναι συνέχεια καταστροφικών πολιτικών των κυβερνήσεων των τελευταίων 3 ετών που στο όνομα των δημοσιονομικών πολιτικών προωθούν την απορρύθμιση της όποιας περιβαλλοντικής προστασίας. Υπονομεύεται την προστασία της Φύσης, η ολοκλήρωση του Δασολογίου, η κύρωση των Δασικών Χαρτών. Νομιμοποιείται σωρεία παρανομιών και καταπατήσεων. Ενισχύεται η πολυνομία και δυσχεραίνει η κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσία. Σημαντικά οικοσυστήματα της χώρας καθώς και προστατευόμενα είδη και περιοχές απειλούνται από μια κακώς νοούμενη οικονομική και τουριστική ανάπτυξη, από παρανομίες, καταπατήσεις και πυρκαγιές. Το νομοσχέδιο για τα Δασικά Οικοσυστήματα θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα καθώς καταργείται το καθεστώς προστασίας οικολογικά πολύτιμων εκτάσεων που τώρα καλύπτονται από αραιή και χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Το 15% τουλάχιστον της ελληνικής επικράτειας παύει οριστικά να προστατεύεται από τη δασική ή όποια άλλη νομοθεσία.

 

«Το νομοσχέδιο για τα Δασικά Οικοσυστήματα, η προωθούμενη πώληση φυσικών περιοχών από το ΤΑΙΠΕΔ και η γενικότερη απορρύθμιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας δεν θα βελτιώσουν τα δημοσιονομικά της χώρας, όμως σίγουρα εξυπηρετούν συμφέροντα που επιδίωκαν να βάλουν χέρι σε δημόσιο πλούτο. Τα δάση και οι δασικές περιοχές ρυθμίζουν το (μικρο)κλίμα. Μας προστατεύουν από τη διάβρωση. Εμπλουτίζουν τα υπόγεια νερά. Είναι τράπεζες ανεκτίμητου γενετικού και οικολογικού πλούτου και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίησή τους αν εξαντληθεί με ανεύθυνο τρόπο το κεφάλαιο αυτό. Ζητάμε από τον υπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη να αποσύρει το προβληματικό νομοσχέδιο και να ξεκινήσει μια ευρεία κι συστηματική διαβούλευσης ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς και πολίτες με τεκμηρίωση και προτάσεις. Σε μια εποχή πολυεπίπεδης κρίσης, το Φυσικό Περιβάλλον της Ελλάδας και οι δημόσιοι / κοινόχρηστοι φυσικοί της πόροι (και το ανθρώπινο δυναμικό) είναι και το πιο σημαντικό της κεφάλαιο για να ξεπεράσουμε την κρίση. Η βιώσιμη διαχείριση και προστασία των δασών, των οικοσυστημάτων γενικότερα, δίνει τη δυνατότητα για μια καινοτόμα οικονομία, προς συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και για επαγγέλματα που θα μπορούσαν να απορροφήσουν νέους ανθρώπους που έχουν ποιοτική εκπαίδευση σε σχετικούς τομείς (περιβαλλοντική προστασία, διαχείριση, επιστημονική παρακολούθηση, αποκατάσταση) αλλά και ντόπιους σε διάφορες άλλες δραστηριότητες (κατάλληλες παραγωγικές δραστηριότητες, οικοτουρισμός, πιστοποίηση, ξεναγήσεις, φύλαξη, αποκατάσταση οικοσυστημάτων με ήπια μέτρα)».

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε, επίσης: «Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει να «απλοποιήσει» τις διαδικασίες που στοχεύουν στην περιβαλλοντική προστασία, έχει αυξήσει τη δυσλειτουργία του συστήματος προστασίας φυσικών περιοχών. Έχοντας επισκεφθεί ή συνεργαστεί με πολλούς από τους φορείς διαχείρισης φυσικών προστατευόμενων περιοχών, διαπιστώνω ότι για η απλή προέγκριση μιας προκήρυξης από το υπουργείο, απαιτούνται 15 και πλέον μήνες! Αν ήθελε να κάνει λοιπόν κάτι για το περιβάλλον, ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη αυτονομία στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, να απλοποιήσει κι επιταχύνει τις διαδικασίες που αφορούν στην υλοποίηση δράσεων που περιλαμβάνονται σε εγκεκριμένα τεχνικά δελτία προγραμμάτων των Φορέων Διαχείρισης. Η γραφειοκρατία κι ένας απαράδεκτος συγκεντρωτισμός οδηγούν σε απώλεια σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων και αφήνουν απλήρωτους εργαζόμενους για μήνες».

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου