Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 05 Μάρ 2013

 

Δραστηριότητες του Ν. Χρυσόγελου για τα θέματα της τροφής και της γεωργίας

 

“Μια γεωργία που εξασφαλίζει δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες, συμβάλει κι αναπτύσσεται σε μια βιώσιμη ύπαιθρο αλλά και κοντά ή και μέσα στις πόλεις, παράγει υγιεινά κι ασφαλή τρόφιμα, συνδέεται με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, αναπτύσσεται μέσα από δίκτυα παραγωγών - καταναλωτών, αξιοποιεί και δεν σπαταλά τους φυσικούς και οικονομικούς πόρους, σέβεται το περιβάλλον και προστατεύει το κλίμα, διατηρεί την γενετική ποικιλότητα (σπόροι και φυλές ζώων), είναι δημοκρατική και προς όφελος των μικρών και μεσαίων παραγωγών είναι η γεωργία που πρέπει να υποστηριχθεί από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική”, υποστήριξε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο από την Λακωνία. Στη γεωργική αυτή περιοχή βρέθηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου για να συμμετάσχει, ως ομιλητής, σε συνέδριο που οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινή Αγροτική Πολιτική ενάντια στην κρίση» στο οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Ευρώτα Λακωνίας, Calimanesti Ρουμανίας, Popovo Βουλγαρίας και Capannori Ιταλίας.

 

Το ερώτημα τις είδους γεωργική πολιτική και πολιτική ανάπτυξης της υπαίθρου είναι ιδιαίτερα επίκαιρο μια και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την εβδομάδα 11-14 Μαρτίου, σημαντικό πακέτο θεμάτων που αφορά στην μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση γύρω από τις προτεραιότητες της ΚΑΠ την επόμενη προγραμματική περίοδο και οι κατευθύνσεις της χρηματοδότησής της από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2014-2020 (εκπροσωπεί το 40%) έχουν κορυφωθεί.

 

Σημαντικό τμήμα των αγροτών αλλά και της κοινωνίας των πολιτών απαιτεί μια ουσιαστική μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει την “καλή τροφή, καλή γεωργία”, να είναι δηλαδή προς όφελος των μικρών και μεσαίων παραγωγών, του κριτικού καταναλωτή και του περιβάλλοντος, Στο πλαίσιο αυτό, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, έχει αναλάβει ή συμμετέχει σε μια σειρά πρωτοβουλιών διαβούλευσης για την αγροτική πολιτική μέσα στον Μάρτιο.

 

 Διαβούλευση για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο Νίκος Χρυσόγελος διοργανώνει το Σάββατο 9 Μαρτίου, σε συνεργασία με τη Θεματική Ομάδα Γεωργίας των Οικολόγων Πράσινων, στρογγυλό τραπέζι διαβούλευσης με θέμα: «Το μέλλον του αγροτικού κόσμου στην Ελλάδα και η Νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική». Στη διαβούλευση, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα Νερού, Κτίριο Α, Ισόγειο, Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου Α΄1), ώρα 10.30 – 13.00), έχουν προσκληθεί νέοι αγρότες, αγροτικοί συνεταιρισμοί που θα παρουσιάσουν καλά παραδείγματα, πανεπιστημιακοί, βιοκαλλιεργητές, οργανισμοί πιστοποίησης, δίκτυα παραγωγών – καταναλωτών. Τα συμπεράσματα της διαβούλευσης θα αξιοποιηθούν στη συζήτηση για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα διεξαχθεί στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς και για τη διαμόρφωση του “σχεδίου πρότασης για την γεωργία και την απασχόληση” που ετοιμάζει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, στο πλαίσιο διατύπωσης μιας εναλλακτικής πρότασης για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

 

 Ημερίδα για την “γεωργία και ένα νέο αγροδιατροφικό πρότυπο”, Ο Νίκος Χρυσόγελος θα συμμετάσχει, επίσης, σε πάνελ συζήτησης για την γεωργία, την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και ένα νέο αγροδιατροφικό πρότυπο , που οργανώνουν στη Λάρισα, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, πρωί, οι Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Θεματική Ομάδα Γεωργίας του κόμματος. Στην ημερίδα συμμετέχουν πολιτικοί, εκπρόσωποι αγροτών και ιδιαίτερα νέων αγροτών, πανεπιστημιακοί, ειδικοί επιστήμονες, βιοκαλλιεργητές, εκπρόσωποι καταναλωτών και οργανώσεων που αγωνίζονται για την γενετική ποικιλότητα (σπόροι, φυλές ζώων). Εκτός από το κεντρικό πάνελ θα υπάρχουν και δυο θεματικά εργαστήρια, το ένα για θέματα Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών και το άλλο για ένα διαφορετικό αγροδιατροφικό πρότυπο.

 

- “Φαγητό με γεύση πολιτισμών”. Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013, ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση- εκδήλωση “Πολυπολιτισμικά εδέσματα: Μουσακάς, Παρουσιάζουμε συνταγές, μαγειρεύουμε και γευόμαστε μουσακάδες από διάφορες περιοχές”, στο πλαίσιο της δράσης “Καλή τροφή, καλή γεωργία” αλλά και ανάδειξης του πολιτισμού και των γεύσεων που συνδέονται με την διατροφή. Στην εκδήλωση, που οργανώθηκε από κοινού με το Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο Πατησίων, 7 μαγείρισσες παρουσίασαν όχι μόνο διαφορετικές συνταγές μουσακά αλλά και τη φιλοσοφία γύρω από την σωστή τροφή (τοπικά προϊόντα, αξιοποίηση πρώτων υλών που υπάρχουν κάθε εποχή, υλικά απαλλαγμένα από χημικά, αλληλεπίδραση μεταξύ περιοχών). Η Φανή Φτάκα-Τσικριτζή παρουσίασε και μαγείρεψε μουσακά με πράσα, μια χειμωνιάτικη παραδοσιακή κοζανίτικη συνταγή. Η Όλγα Πασχαλίδου-Ρίγγα έδωσε τη συνταγή για μουσακά με ντομάτες, μια πρωτότυπη κερκυραϊκή παραλλαγή του κλασικού μουσακά. Η Καίτη Μαραγκουδάκη, αιγυπτιώτισσα, παρουσίασε έναν ιδιαίτερα γευστικό χορτοφαγικό μουσακά με μανιτάρια. Η Μαρίνα Τσαμουρά μαγείρεψε και παρουσίασε τη συνταγή του κλασικού μουσακά με μελιτζάνες. Η Μάριαμ Χανα-άλλα μίλησε για και μαγείρεψε την αιγυπτιακή εκδοχή του μουσακά, ενώ η Άμαλ Ζεϊντάν του σουδανέζικου μουσακά. Η Ιωάννα Τζανουδάκη ξενάγησε τους συμμετέχοντες στις σμυρναίικες γεύσεις, στον πολιτισμό και στις επιδράσεις που αντιπροσωπεύουν τα Σμυρναίικα παπουτσάκια, με κιμά ή τραχανά. Τόσο η συζήτηση όσο και οι διαφορετικές γεύσεις άφησαν μια ιδιαίτερη αίσθηση ικανοποίησης όλων των αισθήσεων στους πολυάριθμους συμμετέχοντες.

Το Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο παρουσιάζει ανά δεκαπενθήμερο, συνταγές μαγειρικές από διάφορες περιοχές, στο πλαίσιο μιας σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «καλή τροφή, καλή γεωργία».

Οι κατευθύνσεις των Πράσινων για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

 

Για ένα μοντέλο πιο δίκαιο και πιο «νέο»

 Έμφαση στην πολυλειτουργική γεωργία, σε προϊόντα πιστοποιημένης ποιότητας που θέλουν οι καταναλωτές, και ανταγωνιστικού κόστους,

 Έμφαση στην ολιστική αντιμετώπιση του αγροτικού τομέα, δηλαδή στην οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και διάσταση της γεωργίας.

 Τοπικές λύσεις που στοχεύουν στην αναγέννηση των τοπικών οικονομιών και στην ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού.

 Επιβολή αυστηρών κανόνων οικολογικά και κοινωνικά δίκαιου ανταγωνισμού, στη μάχη κατά των καταχρηστικών πρακτικών της αγοράς αγροτικών προϊόντων

 

Για ένα μοντέλο πιο πράσινο.

• Προώθηση της αμειψισποράς, όχι σε κίνητρα που ωθούν σε εκτεταμένες μονοκαλλιέργειες.

• Οικολογική γεωργία – κτηνοτροφία, με τη μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και τη μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή δημόσιων περιβαλλοντικών αγαθών.

• Προστασία του περιβάλλοντος - οικοσυστήματος, αξιοποίηση γεωργικών αποβλήτων από τυροκομεία, ελαιουργεία, οινοποιεία για πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες

• Η γεωργία να στηρίξει την παραγωγή πράσινης/οικολογικής ενέργειας (από γεωργικά και δασικά υπολείμματα) και να υποστηρίζεται από ήπιες, συμπληρωματικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

• Πράσινες υπηρεσίες (οικολογικός τουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, οινικός τουρισμός, πολιτιστική επιχειρηματικότητα, υπηρεσίες φροντίδας προς όσους έχουν ανάγκη)

 

Για ένα πιο δημοκρατικό μοντέλο, που θα επανασυνδέσει τους αγρότες με τους πολίτες

• Σύγχρονα δίκτυα συνεργασίας παραγωγών – καταναλωτών και συνεταιρισμοί επαγγελματιών αγροτών με οργανωμένη συλλογική δράση

• Η μέγιστη δυνατή αγροτική-διατροφική αυτάρκεια σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ώστε να μειωθεί η υπερβολική σήμερα εξάρτηση των αγροτών από εισαγωγές όχι μόνο μηχανημάτων αλλά και ενέργειας, σπόρων, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, που τους οδηγεί σε μεγάλο δανεισμό, αλλά και η κάλυψη του ελλείμματος που παρουσιάζεται μεταξύ εισαγωγών – εξαγωγών αγροτικών προϊόντων (Η Ελλάδα παρουσιάζει έλλειμμα περίπου 2,5 δις Ευρώ στο ισοζύγιο προϊόντων διατροφής, δηλαδή πληρώνει περισσότερα χρήματα για εισαγωγές, σε σχέση με αυτά που εισέρχονται στη χώρα από τις εξαγωγές αυτών των προϊόντων)

 

Για ένα μοντέλο πιο «υγιές», που δίνει έμφαση στην φρέσκια, γευστική και απαλλαγμένη ανθυγιεινών καταλοίπων τροφή.

• Διατήρηση της βιοποικιλότητας και της ποικιλομορφίας των παραδοσιακών φυτικών ποικιλιών και φυλών ζώων, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση σήμερα. Αυτές συνιστούν τον γενετικό μας πλούτο που έχουμε υποχρέωση να καταγράψουμε και να προστατέψουμε, επανεντάσσοντας τον ενεργό στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής για την πρωτογενή παραγωγή αλλά και την υγεία και την προστασία της βιοποικιλότητας. Τα τοπικά είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στις τοπικές ιδιαιτερότητες, το τοπικό περιβάλλον.

• Να αποτρέψουμε αμέσως τον κίνδυνο της γενετικής διάβρωσης που απειλεί την ίδια τη βάση του διατροφικού μας πολιτισμού και την επισιτιστική μας ασφάλεια με την κυριαρχία ελάχιστων, ελεγχόμενων από μεγάλες αγρο-βιομηχανίες σπόρων και ποικιλιών αλλά και της εισαγωγής γενετικά τροποποιημένων οργανισμών

• Μεταποίηση και συντήρηση τοπικών προϊόντων με βάση πράσινες τεχνικές, αξιοποιώντας τις εμπειρίες, καλές πρακτικές και τη σοφία των τοπικών κοινωνιών του παρελθόντος, συνδέοντάς τις, όμως, με την επιστημονική έρευνα και γνώση.

 

 

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου