Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 18 Δεκ 2013

 

Τρίπολη,10/12/13

 

 

 

Ένα ακόμη επεισόδιο στην συνεχιζόμενη, μη ορθολογική (επιεικώς), διαχείριση απορριμμάτων, της Πελοποννήσου είχαμε σήμερα.

 

Μία ακόμη κλασσική εφαρμογή του Ελληνικού πολιτικού/διοικητικού ρητού "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού".

 

Ιδιαίτερα δε στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην χώρα μας όπου το μονιμότερο παγιώνεται και ως νομιμότερο...

 

 

Υπεγράφη από τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία παρατείνεται η μεταφορά των στερεών απορριμμάτων των Δήμων Ερμιονίδας και Τρίπολης στον ΧΥΤΑ της Φυλής.

 

Για το θέμα είχαν προηγηθεί, μετά από σχετικά αιτήματα του Δήμου Ερμιονίδας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, διαδοχικές συσκέψεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο δήμων και της περιφέρειας Αττικής, η οποία εξάντλησε κάθε περιθώριο κατανόησης και αλληλεγγύης, όπως επισήμως δηλώθηκε.

 

 

Είναι προφανές ότι οι οξυμένες περιβαλλοντικά και κοινωνικά καταστάσεις της Τρίπολης (λόγω του οριστικού κλεισίματος του ΧΑΔΑ, προ ολίγων ετών) και της Ερμιονίδας (διαχείριση μέσω του δεματοποιητή Διδύμων) δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις μη ορθολογικής και σύννομης διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων, στην Πελοπόννησο.

 

 

Τα προβλήματα εκεί είναι ιδιαίτερα οξυμένα: ο Δήμος Τρίπολης βλέπει τους κάδους να ξεχειλίζουν και ο Ερμιονίδας τον χώρο του δεματοποιητή να φλέγεται και να έχει και εκεί δημιουργηθεί μία νέα χωματερή.

 

 

Οι λοιποί Δήμοι, στις πλείστες των περιπτώσεων χρησιμοποιούν παλαιές ή/και νέες χωματερές ή/και μεταφέρουν τα απορρίμματα τους σε άλλες εκτός των ορίων τους περιοχές/χωματερές για παράνομη ταφή/τελική διάθεση.Δηλαδή μεταφέρουνε το πρόβλημα από τους κάδους της πόλης μερικά χιλιόμετρα σε παλιές χωματερές ή δεκάδες χιλιόμετρα σε βουνά και ποτάμια.

 

 

Κανείς δεν μας άκουσε, εδώ και χρόνια όταν μιλούσαμε/μιλάμε για την άμεση ανάγκη δημιουργίας ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

 

 

Με αυτό τον τρόπο θα πετυχαίναμε το οριστικό κλείσιμο των χωματερών, το σταμάτημα των παράνομων μεταφορών στερεών αποβλήτων και την παράλληλη εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης σε κάθε Δήμο με διαλογή στην πηγή, με γνώμονα τους στόχους ανακύκλωσης της Ε.Ε. που η χώρα μας έχει αποδεχθεί. Θα είχαμε δηλαδή μία νόμιμη και με ετήσιους περιβαλλοντικούς στόχους διαχείριση.

 

 

Έτσι θα είχε λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (απορριμμάτων), στην Πελοπόννησο,εδώ και τρία (3) χρόνια επί Καλλικράτη.

 

 

Και οι Δήμαρχοι θα είχαν λύση νόμιμης τελικής διάθεσης (ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ), έστω και για μία χρονική διάρκεια δεκαετίας και οι παράνομες μεταφορές/νέες χωματερές θα είχαν αποφευχθεί και οι προϋπάρχουσες χωματερές θα είχαν οριστικά κλείσει και αποκατασταθεί. Και φυσικά τα δημοτικά τέλη, δηλαδή τα προσδοκώμενα ανταποδοτικά οφέλη των δημοτών, δεν θα είχαν επιβαρυνθεί με τις αναθέσεις/διαγωνισμούς, για μεταφορές απορριμμάτων σε εργολάβους.

 

 

Και φυσικά η Περιφέρεια, θα είχε λύσει το πρόβλημα άμεσα και στην πηγή, σε Δημοτικό / Διαδημοτικό επίπεδο και θα είχε την χρονική και υλικοτεχνική ευχέρεια να εφαρμόσει έναν πολύ καλύτερο σχεδιασμό από αυτόν που εφάρμοσε έως σήμερα (κλείσιμο των χωματερών στα χαρτιά), πέραν της μονοδιάστατης και αποκλειστικής επικέντρωσης σε έναν διεθνή διαγωνισμό.

 

 

Και φυσικά δεν θα χρειαζόμασταν την κατανόηση και αλληλεγγύη του Περιφερειάρχη Αττικής (για νέα προσωρινή λύση από τον ΧΥΤΑ Φυλής προς τους 2 προαναφερθέντες Δήμους), όταν εμείς θέλουμε να γίνουμε μία πρότυπη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια και για τους 26 Δήμους μας.

 

 

 

 

 

 

 

Λάμπρος Μπούκλης

Περιφερειακός Σύμβουλος

Γραμμ.Περιφ.Συμβουλίου Πελοποννήσου

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου