Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 24 Μάι 2015
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΑΠ ‘ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ’
Κλίκ για μεγέθυνση
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΑΠ ‘ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ’ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΑΠ ‘ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ’

 

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η Ημερίδα του ΕΑΠ για την ‘Διαχείριση των αποβλήτων’ στα πλαίσια της παρουσίασης των διπλωματικών εργασιών masters των φοιτητών.

Ομιλητές ήταν ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Δρ. Αθανάσιος Κούγκολος, ‘Οικοτοξικολογία-Οικοτοξικολογικές αναλύσεις σε νερά και υγρά απόβλητα’ οι βοηθοί του Συνήγορου του Πολίτη για θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, Δρ. Μπίλη Βασιλική και Δρ. Φλιάτουρα Κατερίνα, που αναφέρθηκαν στην δράση του Συνηγόρου του Πολίτη για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος-Μελέτες Περίπτωσης για την διαχείριση των αποβλήτων και την Ποιότητα της Ατμόσφαιρας’ και ο Πορτογάλος Δρ. Miquel Nunes διευθυντής της Algar.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν Πανεπιστημιακοί, φοιτητές, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και Φορέων της Πόλης, οι πρώην Δήμαρχοι κκ Καράβολας και Παναγιωτόπουλος και ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Δύμης κ. Γκοτσόπουλος.

Ο Διευθυντής Σπουδών του ΠΜΣ ‘Διαχείριση αποβλήτων’ Δρ. Ιωάννης Καλαβρουζιώτης , Αναπληρωτής Καθηγητής, τόνισε μεταξύ των άλλων στην αρχή της Ημερίδας:

‘’Εχουμε αποφασίσει και καθιερώσει δύο φορές το χρόνο να πραγματοποιούμε αντίστοιχες Ημερίδες, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό παρουσιάζουν σύγχρονες τεχνολογίες για την διαχείριση των αποβλήτων στα πλαίσια ενός γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου με τους Φορείς της τοπικής κοινωνίας της Δυτικής Ελλάδας.

Ταυτόχρονα Ανεξάρτητες Αρχές όπως αυτή του Συνηγόρου του πολίτη για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής καλούνται να παρουσιάσουν τα ευρηματά τους και τις δράσεις τους στα πλαίσια πάντοτε της ευαισθητοποίησης των πολιτών για το περιβάλλον, την ανάδειξη και την προστασία του.

Γνωρίζουμε καλά ότι η Χώρα περνάει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που λογικό είναι να αφήνει τα σημάδια της και στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Θέση μας είναι ότι το περιβάλλον εντάσσεται μέσα στην γενικότερη παιδεία και κουλτούρα του κάθε λαού και μόνον έτσι θα μπορούσαμε να το δούμε δημιουργικά. Αυτό προϋποθέτει όχι απλά ενθάρρυνση των περιβαλλοντικών δράσεων αλλά και συνεχή χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών αιχμής. Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται σήμερα από τα διεθνή Μ.Μ.Ε.

Οι νέοι επιστήμονες μέσα από τις διπλωματικές εργασίες τους με την βοήθεια των συναδέλφων καθηγητών στην διαχείριση αποβλήτων καινοτομούν όχι μόνο σε ιδέες αλλά και σε εφαρμογές. Και δεν το κάνουμε ασφαλώς μόνον εμείς αλλά όλα τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά μας κέντρα.

Επιδιώκουμε την διασύνδεση των φοιτητών μας με του Φορείς της τοπικής κοινωνίας και τους Δήμους. Θέλουμε την συνεργασία με τους Δήμους σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα και την ανάληψη από τους ίδιους τους μεταπτυχιακούς μας project που θα βοηθήσουν περιβαλλοντικά την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Δεν υποκαθιστούμε ιδιωτικούς φορείς απλά θέλουμε την διασύνδεση του Πανεπιστημίου της γνώσης της αριστείας με τα πραγματικά προβλήματα της πόλης και των πολιτών.

Αυτό επιζητούν τελικά οι πολίτες , μόνον τότε τα όποια σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα μπορούν να απαντηθούν και συγχρόνως να περάσουν μέσα από τις τοπικές κοινωνίες.

Η Πάτρα διαθέτει τον 3ο μεγαλύτερο βιολογικό καθαρισμό της Χώρας και η προσπάθεια για την αναβαθμισή του είναι σημαντική όλα τα χρόνια λειτουργίας του με πολύ καλά αποτελέσματα. Οι πόρτες του είναι ανοικτές για τους φοιτητές μας και εμείς είμαστε στην διαθεσή τους σε ότι μπορούμε να συνεργασθούμε. Δεν είναι μόνον ασφαλώς τα υγρά απόβλητα αλλά και τα στερεά και είναι γνωστά τα προβλήματα που ταλανίζουν την Δυτική Ελλάδα.

Τέλος η ίδια διασύνδεση ασφαλώς θα πρέπει να έχει σχέση και με τον ιδιωτικό τομέα τις επιχειρήσεις την βιομηχανία. Προσβλέπουμε στις επιστημονικές συνέργειες.

Για πρώτη φορά φέτος στο ΕΑΠ αλλά και στην Χώρα γενικότερα θα λειτουργήσουμε Summer school στην διαχείριση των υγρών αποβλήτων με την συμμετοχή φοιτητών και επιστημόνων μέσα από το διαδίκτυο κάτι για το οποίο το ΕΑΠ πρωτοπορεί. Προσβλέπουμε στην διεθνοποιησή του στο άμεσο μέλλον.

Αυτά με την αμέριστη βοήθεια συναδέλφων από άλλα Πανεπιστήμια αλλά και καθηγητών από την Ευρώπη και το Ισραήλ, που με χαρά δέχθηκαν να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν την προσπάθεια.

Στόχος είναι στο άμεσο μέλλον και η σύγχρονη βραχυχρόνια εκπαίδευση όλων των τεχνικών που εργάζονται στους βιολογικούς καθαρισμούς με την συνεργασία της ΕΔΕΥΑ.

Αυτές είναι μέρος των δράσεων που μπορούν σε γενικότερο επίπεδο να κρατήσουν τους νέους επιστήμονες στην πατρίδα. Προσβλέπουμε όλοι εμείς και οι τριάντα συνάδελφοι που είμαστε στο πρόγραμμα (και τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την συμβολή τους) στα νέα μυαλά των επιστημόνων μας που μαζί με την εμπειρία των διδασκόντων και επιβλεπόντων τις διπλωματικές τους εργασίες μπορούν πραγματικά σε εθνικό επίπεδο να συμβάλλουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη.’

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου