Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 09 Οκτ 2013

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος για το νέο σχέδιο νόμου για τις

«Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις»

Το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2013 θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρά θα «ρυθμίσει» όπως δηλώνει. Οι ρυθμίσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις επιβαρύνσεις που από τον Αύγουστο 2012, με πρόσχημα τον έλεγχο του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και δίχως να γίνει η όποια ανάλυση για το τι ακριβώς οδήγησε σε αυτό, έχει προκαλέσει μαρασμό στην αγορά των ΑΠΕ και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών και έχει κλονίσει την όποια εμπιστοσύνη είχαν οι πολίτες και οι επενδυτές του χώρου.

 

Η εισαγωγή της ιδιοκατανάλωσης, δηλαδή της άμεσης κατανάλωσης της παραγόμενης ενέργειας και πώλησης της περίσσειας στο δίκτυο, είναι απαραίτητη για την συνέχιση των εγκαταστάσεων και έρχεται μετά από επίμονες παρεμβάσεις του κλάδου. Δυστυχώς, και αυτή γίνεται με τρόπο που προσθέτει αβεβαιότητα και θα εξαρτηθεί από κάποια μελλοντική υπουργική απόφαση.

 

Το ίδιο συμβαίνει και για τις μικρές ανεμογεννήτριες, για τις οποίες όμως μένει να δούμε τις τελικές λεπτομέρειες του προγράμματος αλλά και την εφαρμογή του με κίνητρα μεν, σταθερό και απλοποιημένο σύστημα αδειοδότησης με σεβασμό στις τοπικές ιδιαιτερότητες χωρίς υπερβολές και γραφειοκρατικά εμπόδια δε.

 

Η ταυτόχρονη εισαγωγή της δυνατότητας διακοψιμότητας (δηλαδή της δυνατότητας να ζητά ο διαχειριστής του συστήματος την διακοπή ή μερικό περιορισμό της κατανάλωσης από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες) και μιας νέας φορολόγησης σε όλους τους ηλεκτροπαραγωγούς (και των οικιακών φωτοβολταϊκών που φορολογούνται για πρώτη φορά) είναι ιδιαιτέρως ύποπτη. Η διακοψιμότητα υπάρχει ως πρακτική και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά με την ταυτόχρονη εφαρμογή των μέτρων καλούνται ξανά οι παραγωγοί από ΑΠΕ να επιβαρυνθούν με ένα φόρο ο οποίος μένει να οριστεί επακριβώς μέσω μιας ιδιαίτερης «φόρμουλας» που θα ορίζεται επίσης μέσω υπουργικής απόφασης.

 

Το ρευστό περιβάλλον για τις ΑΠΕ όπως έχει διαμορφωθεί οδηγεί επικίνδυνα την Ελλάδα μακριά τόσο από τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις για το 2020, όσο και από ένα ενεργειακό μείγμα που θα μειώσει την εξάρτηση από υδρογονάνθρακες και θα σέβεται το περιβάλλον ενώ θα δημιουργεί τις τόσο απαραίτητες θέσεις εργασίας και επενδύσεις στις εγχώριες καθαρές πηγές ενέργειας.

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος εκφράζουν την έντονη ανησυχία και απογοήτευση τους και θα συντονίσουν παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και συναντήσεις με φορείς το προσεχές διάστημα, τόσο για την έκφραση της υποστήριξης σε ένα άλλο μοντέλο, όσο και για τον σχεδιασμό ενός διαφορετικού μέλλοντος από αυτό που διαφαίνεται μέσα από τις τρέχουσες ενεργειακές πολιτικές. Ακόμη, παρακολουθούν και εκφράζουν την στήριξη τους στους φορείς, οι οποίοι, όπως και οι Οικολόγοι Πράσινοι, επανειλημμένα έχουν τονίσει λύσεις και προτάσεις για την ισορροπημένη συνέχιση της αγοράς των ΑΠΕ, η οποία μαζί με την εισαγωγή νέων εργαλείων (ενεργειακοί συνεταιρισμοί, εύκολη κεντρική χρηματοδότηση, πλαίσια μείωσης της κατανάλωσης κτλ.) που ήδη εφαρμόζονται πανευρωπαϊκά, είναι μονόδρομος.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου