Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 13 Ιούλ 2021
Νόμος-σκούπα για τα σκουπίδια
Κλίκ για μεγέθυνση

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ




13.07.2021, 14:52

 

 
Νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσιάστηκε ως ολοκληρωμένο, αλλά δεν κατατέθηκε στη Βουλή με τη δικαιολογία ότι τελούσε υπό διαμόρφωση • Παροιμιώδης προχειρότητα της κυβέρνησης που προσπαθεί να ρυθμίσει ζωτικά θέματα, όπως τα απόβλητα, η δόμηση και οι επενδύσεις, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα, το περιβάλλον και την τσέπη εκατομμυρίων πολιτών.

Ολα τα... ρεκόρ «καλής νομοθέτησης» σπάει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ενώ ένα τμήμα του, αυτό που αφορά θέματα αποβλήτων, έχει κατατεθεί δύο φορές σε δημόσια διαβούλευση από τον περασμένο Νοέμβριο, πλήθος άλλων διατάξεων για κρίσιμα πολεοδομικά θέματα και την υπερθερμασμένη αγορά ενέργειας προστέθηκαν χωρίς καμία διαβούλευση και ήδη από χθες προαναγγέλλεται σειρά τροπολογιών που δεν εντάχθηκαν στο κυρίως κείμενο από το ίδιο το υπουργείο.

Για να συμπληρωθεί η εικόνα, το νομοσχέδιο-σκούπα προαναγγέλλεται ως ολοκληρωμένο από την περασμένη εβδομάδα χωρίς όμως να κατατίθεται στη Βουλή και χθες ο υπουργός Κ. Σκρέκας παρέθεσε διαδικτυακά συνέντευξη Τύπου επί ενός νομοθετικού κειμένου που ακόμη τελούσε υπό διαμόρφωση και χωρίς την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Μέσα σε αυτό το χάος της... αριστείας, πάντως, υποτίθεται ότι ρυθμίζονται σοβαρά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα, το περιβάλλον και την τσέπη εκατομμυρίων πολιτών.

Το αρχικό τμήμα του νομοσχεδίου αφορά τα σκουπίδια. Ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο επί υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη ως νομοσχέδιο για την ανακύκλωση. Από την τότε παρουσίαση του κ. Χατζηδάκη, όμως, ξεχώριζε η εξαγγελία που οδηγούσε στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση, δηλαδή την καύση αποβλήτων (όσο αυξάνεται η ανακύκλωση, μειώνεται το προς καύση υλικό). Μάλιστα, ο τότε υπουργός μίλησε για τέσσερα εργοστάσια «ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων», τονίζοντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει κατ’ αποκλειστικότητα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μονάδων προκειμένου να υλοποιηθούν γρηγορότερα.

Με βάση τα τότε λεγόμενα, η κυβέρνηση έδινε την εντύπωση ότι έχει προετοιμάσει το έδαφος με τα οικονομικά συμφέροντα που ενδιαφέρονται. Χθες, όμως, ο Κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το υπουργείο δεν υλοποιεί εργοστάσια αλλά εκπονεί μελέτες με σκοπό να αναδειχτεί εάν και πού συμφέρει να κατασκευαστούν ώστε να μην αυξάνεται υπέρμετρα το κόστος. Το σχετικό άρθρο του νόμου λέει πως το υπουργείο ΠΕΝ, εκτός από τις μελέτες, χωροθετεί και δημοπρατεί τις μονάδες των οποίων η λειτουργία και η συντήρηση υπάγονται στις αρμοδιότητες φορέων της Αυτοδιοίκησης (ΦΟΔΣΑ), ενώ ο υπουργός είπε πως μπορούν να τα αναλάβουν ιδιώτες από μόνοι τους ή σε σύμπραξη με το Δημόσιο.

Οπως έχει αναφέρει και σε παλαιότερα δημοσιεύματα η «Εφ.Συν.» («Η καύση απορριμμάτων και τα ερωτήματα-φωτιά»-6/2/2021), τα σχέδια για τα τέσσερα εργοστάσια καύσης προσκρούουν στην επιθυμία των εργοστασίων παραγωγής τσιμέντου να χρησιμοποιούν εκείνα ως φτηνό καύσιμο τα σκουπίδια. Καλείται λοιπόν η κυβέρνηση να μοιράσει τα καύσιμα από τα σκουπίδια στους επενδυτές την ίδια ώρα που υποτίθεται πως προσπαθεί να αυξήσει την ανακύκλωση, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, θάβοντας ακόμη περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Η έλλειψη σαφούς κατεύθυνσης για τα εργοστάσια καύσης προκύπτει ενδεχομένως και από την αλλαγή που φαίνεται στο άρθρο 63 του νομοσχεδίου. Ενώ αυτό προέβλεπε αρχικά υπουργική απόφαση για τη «δυναμικότητα των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων», τώρα παραπέμπει σε άρθρο για «ειδικά σχέδια διαχείρισης για ρεύματα αποβλήτων».

Ακόμα ένα παράδειγμα συνθηκών που άλλαξαν σε σχέση με την περίοδο Χατζηδάκη είναι οι εξαγγελίες για την υποχρεωτική Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ) που λαμβάνει νέα παράταση από την 1η Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο τέως υπουργός ζητούσε επιμόνως να ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2021 και να αποτελεί προϋπόθεση για κάθε πώληση ή μίσθωση ακινήτου, παρά τις διαμαρτυρίες για τα προβλήματα που δημιουργούσε η πανδημία. Τελικά, η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έδωσε αλλεπάλληλες παρατάσεις υποκαθιστώντας την ΗΤΚ με βεβαίωση του μηχανικού.

Επενδύσεις ιδιωτών

Η διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα της κυβέρνησης – τουλάχιστον σε επίπεδο νομοθέτησης. Ετσι, το νομοσχέδιο θεσπίζει Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ) στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών πολλών υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Πολιτισμού, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Υποδομών) που θα αναλαμβάνει να γνωμοδοτεί εκείνο μέσα σε 20 μέρες όταν άλλα όργανα, όπως τα Περιφερειακά Συμβούλια, διαφωνούν με έργα που έχουν σημαντικές και πολύ σημαντικές επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Οπως αναφέρεται, το ΚΕΣΠΑ θα συνεδριάζει κατόπιν αιτήματος του υπουργού ή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος «σε περίπτωση παράλειψης ή έκδοσης αντικρουόμενων γνωμοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή επί οποιουδήποτε άλλου ζητήματος σχετικού με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έργων και την παροχή γνώμης σε περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης από το αρμόδιο ΠΕΣΠΑ».

Βιολογικά απόβλητα

Η δραστηριοποίηση ιδιωτών όμως θα επηρεάσει και τη λειτουργία των δήμων σε σχέση με τα απορρίμματα. Για παράδειγμα, υποχρεώνονται όλοι οι δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων να εφαρμόσουν σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» (ΠοΠ) από 1/1/2023, δηλαδή να βρουν τρόπο ώστε κάθε κάτοικος να μη χρεώνεται με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας του αλλά με τα σκουπίδια που πραγματικά πετάει.

Η υποχρέωση αυτή θα ισχύσει από 1/1/2028 για μικρότερους δήμους άνω των 20.000 κατοίκων. Ομως αυτοί οι μικρότεροι δήμοι θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν σύστημα ΠοΠ για τα βιολογικά απόβλητα (κουζίνα-κήπος) εάν στον δήμο λειτουργεί Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) που μπορεί να είναι και ιδιωτική.

Στο τμήμα του νομοσχεδίου που έρχεται χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση περιλαμβάνονται πλήθος διατάξεων που αλλάζουν τον Οικοδομικό Κανονισμό και τον τρόπο εποπτείας της αγοράς ενέργειας μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΕ) ενώ ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε πως θα καταθέσει τρεις τροπολογίες για τη διανομή του δικτύου ηλεκτρισμού στην Κρήτη μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ, τα φωτοβολταϊκά κάτω των 400 κιλοβάτ και ενεργειακές επενδύσεις στα νησιά.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου