Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 06 Μάρ 2016
Παγκόσμια  πρωτοτυπία,  οι άστοχες παρεμβάσεις στον Κορινθιακό κόλπο για τη διάβρωση των ακτών
Κλίκ για μεγέθυνση
Παγκόσμια  πρωτοτυπία,  οι άστοχες παρεμβάσεις στον Κορινθιακό κόλπο για τη διάβρωση των ακτών

 

 

 

 

 

 

Ορατοί και αόρατοι κίνδυνοι

 

 

 

 

Ρεπορτάζ Β. Αντωνίου

 

Μεγάλο οικολογικό αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε το επίκαιρο σύνθετο τοπικό περιβαλλοντικό ζήτημα που φέρνουν για μια ακόμα φορά στην επικαιρότητα η Ομοσπονδία οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η Αλκυών» και ο πολιτιστικός σύλλογος Δ.Ε. Ευρρωστίνης «Ευ ζην», μέσω της διοργάνωσης σχετικής ημερίδας στις 30 Ιανουαρίου 2016 στο πνευματικό κέντρο Δερβενίου Δήμου Ξυλοκάστρου –Ευρωστίνης.

Η ημερίδα είχε σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων και των πολιτών, για το θέμα της διάβρωσης που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στο Δερβένι και σε πολλές περιοχές του Κορινθιακού κόλπου, προειδοποιώντας τις τοπικές αρχές και την πολιτεία για λήψη μέτρων προστασίας από ορατούς και αόρατους κινδύνους που προκαλούν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και τα φυσικά φαινόμενα.

Μεγάλο το ενδιαφέρον από κατοίκους του Δερβενίου Κορινθίας αλλά και από πολλές περιοχές της Β. Πελοποννήσου. Έλαμψαν δια της απουσίας τους, οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Β΄και Γ΄ βαθμού εκ των περιοχών τών Νότιων και Ανατολικών ακτών του Κορινθιακού Κόλπου.

Το παρόν στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα έδωσαν δυο βουλευτές της Π.Ε. Κορινθίας Γ. Ψυχογιός και Μαρία Θελερίτη, ο κορίνθιος κ. Απ. Παπαφωτίου εντεταλμένος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη, δυο αντιδήμαρχοι, τοπικοί δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι Τ. Κοινοτήτων του δήμου Ξυλοκάστρου, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων κ& συλλόγων, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ωκεανογράφοι, κάτοικοι του Δερβενίου Κορινθίας.

 

Η ημερίδα οργανώθηκε με ομιλητές από τους πολύ γνωστούς για το επιστημονικό κύρος τους και τις συνεχείς έρευνες στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, τον κ. Χρ. Αναγνώστου (γεωλόγο , ιζηματολόγο στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφιας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και τον κ. Γ. Παπαθεοδώρου (καθηγητή του πανεπιστημίου Πατρών στο τμήμα γεωλογίας), σύμφωνα με τα ερωτήματα που είχαν τεθεί από τους οργανωτές.

 

Σε μια, πραγματικά, χρήσιμη, αποκαλυπτική και συνάμα επιστημονική παρουσίαση οι ομιλητές της ημερίδας παρουσίασαν νέες μελέτες και απόψεις για το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου, τις οποίες παρουσιάζουμε αποκλειστικά στο www.styga.gr απαοσπασματικά λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκύπτει από κάθε μια.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της ΠΕ Κορινθίας Μαρία Θελερίτη και Γ. Ψυχογιός, που παρευρέθησαν στην ημερίδα, αναφερόμενοι στο μεγάλο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών επισήμαναν μεταξύ άλλων:

 

«Υπάρχουν μελέτες για τον Κορινθιακό Κόλπο εδώ και 20 χρόνια , που έχουν εκπονηθεί από τα δυο Παν/μια, του Παν/μιου Πατρών( μελέτη Γούδα) και του Πολυτεχνείου( μελέτη Μουτζούρη). Βλέπουμε τα αποτελέσματα από τις παρεμβάσεις, αλλά και τις συνέπειες. Οι συνέπειες της διάβρωσης των ακτών είναι πολύ δραματικές.

 

Ήρθε η ώρα να σκύψουμε πάνω σε αυτές τις μελέτες διότι προφανώς είναι λάθος, όχι με καταγγελτικό ύφος, αλλά να δούμε τα αίτια αυτών των μελετών που αστόχησαν. Να υπάρξει μια δεύτερη δράση, όπως έγινε στο νομό Αχαΐας να αποτυπωθεί το σημερινό πρόβλημα. Να στοχαστούμε στα λάθη μας, να δούμε την υφιστάμενη κατάσταση και πιθανώς μπορούν να συμφωνήσουν όλοι για ένα εθνικό πρόγραμμα για τη διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου. Είναι ώρα να λείψουν οι αποκλεισμοί, οι φαβοριτισμοί που μας ταλανίζουν δεκαετίες.

 

 

Την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης μελέτης για τον Κ.Κ. εξέφρασε ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου κ. Απ. Παπαφωτίου, αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου για προγραμματική σύμβαση 5,5 εκατομ ευρώ με το Παν/μιο Πατρών για την εκπόνηση της μελέτης από τον Ισθμό Κορίνθου έως τη Γέφυρα Ρίου Αχαΐας .

Ο κ. Παπαφωτίου δεχόμενος σκληρή κριτική, για την κατασκευή προβόλων στις ακτές τις Κορινθίας και του πασαλότοιχου στο Δερβένι Κορινθίας, τόνισε ότι αντιμετωπίζοντας άμεσα τις καταστροφικές συνέπειες των υποθαλάσσιων κατολισθήσεων για να περισωθούν κατοικίες στις παραλίες, μέσα από νόμιμες διαδικασίες και τη γνωμοδότηση των τεχνικών υπηρεσιών επικαιροποίησαν τη μελέτη του πολυτεχνείου που τρέχει από το 1996 από τον κ. Μουτζούρη και τον ωκεανογράφο κ. Αναστασάκη.

 

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών» κ. Δήμος Αγγελόπουλος πρότεινε:

-Οριοθέτηση όλων των χειμάρρων και των ποταμών της Β. Πελοποννήσου. Η ομοσπονδία το επόμενο χρονικό διάστημα θα προσπαθήσει να επαναφέρει το φυσικό πλάτος των ποταμών και των χειμάρρων.

-Οριοθέτηση αιγιαλού και παραλίας

-Άμεση παύση λήψης υλικών μέσα από τα ποτάμια

-Αναπλήρωση στις κοίτες των κατεστραμμένων ποταμών

- Παύση εκτέλεσης έργων κοντά στην ακτογραμμή και εντός της θαλάσσης

- Παύση των παράλληλων δρόμων επί της ακτογραμμής. Οι δρόμοι θα είναι όλοι κάθετοι

Για τα κτίσματα που κινδυνεύουν, προτείνουμε να υπάρξει ταμείο αρωγής, ώστε να μετεγκαθίστανται οι πληττόμενοι.

 

 


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου