Δύο νεκρούς, εικόνες «βιβλικής καταστροφής»
, τεράστιες ζημιές σε επιχειρήσεις και κατοικίες, κλειστά σχολεία και διοικητικές υπηρεσίες και πολίτες σε απόγνωση. Αυτό είναι το σκηνικό που άφησε πίσω της η φονική κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη και κυρίως περιοχές στο Ηράκλειο, το Λασίθι και τη Σητεία.

Για την καταστροφή στην Αγία Πελαγία, την περιοχή που καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ζημιές αλλά και οι δύο ανθρώπινες απώλειες, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για εγκληματικό αντιπλημμυρικό έργο, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως θα επαναληφθούν τα ίδια και χειρότερα και πως η περιοχή δεν έχει μέλλον όπως συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και άρθρο των επικεφαλής του Meteo.gr, που υπογραμμίζουν πως η κακοκαιρία στην Κρήτη είχε προβλεφθεί εγκαίρως και με ακρίβεια, αφήνοντας  αιχμές για ολιγωρία των αρχών. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν την αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία για έλλειψη ή και κακό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων και η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει πως «η σφοδρή κακοκαιρία ανέδειξε για μια ακόμα φορά την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους» και ζητά την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή οικονομικής υποστήριξης στους πληγέντες.

Για μεγαλύτερες καταστροφές και όχι μόνο από πλημμύρες προειδοποιεί σε άρθρο του ο ερευνητής του μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Μιχάλης Δρετάκης και καυτηριάζει την «ανάπτυξη» της περιοχής αλλά και το αντιπλημμυρικό έργο που έγινε, τονίζοντας ότι ανάλογες ή και χειρότερες βροχοπτώσεις θα επαναληφθούν, εκφράζοντας παράλληλα έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο εκτεταμένων κατολισθήσεων.

Απαριθμίζοντας τις «ρίζες του κακού» - και αφού υπογραμμίζει πως βάσει στοιχείων σημειώθηκε ένα ισχυρό αλλά όχι ακραίο φαινόμενο - ο κ. Μιχάλης Δρετάκης τονίζει: 

 
  1. Έχτισαν παντού στα γύρω πρανή, δεν υπήρχε πλέον χώμα να απορροφήσει νερό, όλο το “περίσσιο” συσσωρεύεται στην όποια διέξοδο, παλιό ρέμα.
  2. Το ποτάμι έγινε δρόμος, άσφαλτος και κόπηκε η όποια παλιά βλάστηση, αν θυμάμαι καλά είχε πλατάνια και πολλά καλάμια. Άρα δεν υπήρχε πλέον κάτι να συγκρατήσει την ορμή του νερού, αυτή πολλαπλασιάζεται χωρίς “εμπόδια”.
  3. Ακριβώς στην εκβολή η διάμετρος περιορίζεται με χτίσιμο στις 2 πλευρές. Το παραπάνω νερό από τις όποιες ισχυρές βροχοπτώσεις μπαίνει εύκολα στα τουριστικά μαγαζιά.
  4. Το ΜΕΓΑΛΟ έργο, ή  μάλλον η χοντρή ΠΑΤΑΤΑ. Εγκιβωτισμός, εκβάθυνση εκβολής και τοιχίο και όλα αυτά λεγόμενα ως “αντιπλημμυρικό” έργο. Τι ακριβώς έκαναν με αυτό το έργο; Πρόκειται για το άκρον άωτον της ΒΛΑΚΕΙΑΣ. Συσσωρευμένης βλακείας σε κόσμο που άγεται και φέρεται από πολιτικές υποσχέσεις έργων που τελικά αποδίδει μόνο ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟ όφελος, και στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και σε μέρος του επιστημονικού κόσμου που αντιμετωπίζει τέτοια έργα ως αναγκαία για την Πολιτική Προστασία! ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ.

 

«Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο να κινηθείς λόγω τουριστικής ανάπτυξης» 

«Ό,τι αντιπλημμυρικό έργο και να είχε γίνει στην περιοχή δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα καθώς ο αγωγός θα έπρεπε να είναι πενταπλάσιος  αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο να κινηθεί κανένας λόγω της τουριστικής ανάπτυξης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο Mega.

Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση ανάλογου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, απάντησε: «Θα το πω λιγάκι άκομψα. Εάν είμαστε τυχεροί, γιατί τα φαινόμενα εξελίσσονται πολύ γρήγορα, πάμε σε υψηλότερα σημεία ή σε πιο ασφαλή σημεία και αφήνουμε τα αυτοκίνητά μας, γιατί το 90% των  νεκρών είναι μέσα σε αυτοκίνητα».

Στην Κρήτη βρέθηκε, όπως πάντα, και κυβερνητικό κλιμάκιο υπό την αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, που επισκέφθηκε περιοχές του Ηρακλείου και του Λασιθίου που επλήγησαν, ενώ είχε συσκέψεις με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τη δρομολόγηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης μετά τη φυσική καταστροφή.

Επιπλέον, σε σύσκεψη στο δημαρχείο Μαλεβιζίου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, είπε ότι θα δοθούν 6.000 ευρώ άμεσα σε κάθε πληγέντα στις συγκεκριμένες περιοχές και 400.000 στον δήμο Μαλεβιζίου για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και του δικτύου ύδρευσης.

Meteo: Η κακοκαιρία στην Κρήτη προβλέφθηκε εγκαίρως και με ακρίβεια

Σε άρθρο που συνυπογράφουν ο Σταύρος Ντάφης, Μετεωρολόγος, αλλά και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr Κώστας Λαγουβάρδος, αναφέρεται πως «η αρχικοποίηση των μοντέλων έγινε περίπου 30 ώρες πριν την εκδήλωση των καταστροφικών πλημμυρών στην Κρήτη, με τα αποτελέσματα των μοντέλων να προβλέπουν εγκαίρως και με μεγάλη ακρίβεια τις περιοχές που δέχθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής».

Επισημαίνουν επίσης πως «η πρόγνωση καιρού δεν είναι πάντα ακριβής, στην περίπτωση όμως των καταστροφικών βροχοπτώσεων του Σαββάτου στην Κρήτη, η πρόγνωση ήταν εξαιρετικά επιτυχής».

Μάλιστα, ο Κώστας Λαγουβάρδος, σε δηλώσεις του στο NeaKriti.gr, άφησε αιχμές για ολιγωρία των Αρχών. «Έπρεπε να υπάρχει άμεση προειδοποίηση του πληθυσμού, καθώς η πρόγνωση από πλευράς μας ήταν άριστη». Ο ίδιος κατέληξε σημειώνοντας με νόημα ότι «εμείς οι μετεωρολόγοι δίνουμε αυτές τις ειδοποιήσεις αλλά δεν φτάνουν εκεί που πρέπει».

Γερ. Παπαδόπουλος: Οι δυο βασικοί παράγοντες που η Κρήτη επλήγη με τόση σοφδρότητα

Την άποψή του για τους λόγους, τους οποίους η Κρήτη επλήγη με τέτοια σφοδρότητα από την κακοκαιρία κατέθεσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Είναι δύο οι παράγοντες που συντείνουν σε μια φυσική καταστροφή, η σφοδρότητα, η δριμύτητα του φαινομένου και δεύτερον η τρωτότητα του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, πόσο ευάλωτο το έχουμε κάνει εμείς πλέον στα φυσικά φαινόμενα. Εδώ έχουμε ένα κλασικό παράδειγμα όπου ενεργούν μαζί οι δύο παράγοντες» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τον δεύτερο παράγοντα, την τρωτότητα του περιβάλλοντος, ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στις πληροφορίες για ρέματα που μπαζώθηκαν και πώς αυτό οδηγεί μαθηματικά στην καταστροφή.

«Τα ρέματα είναι οι φυσικές κοίτες των χειμάρρων, των ποταμών και τις λέμε φυσικές γιατί τις έχει φτιάξει η φύση και το έχει κάνει για κάποιο λόγο. Γιατί εκεί πηγαίνει η βαρύτητα, εκεί κατευθύνεται το νερό. Εάν εμείς το παραβιάσουμε αυτό, η φυσική ροή των υδάτων πάλι εκεί θα πάει. Αλλά τώρα έχει γίνει δρόμος λόγω του μπαζώματος και ο δρόμος έχει καταστήματα, σπίτια και αυτός ο νέος χείμαρρος- δρόμος πλέον, θα πνίξει την περιοχή. Τα έχουμε ξαναδεί στην Κόρινθο πριν 2 χρόνια, στην Μάνδρα, σε πολλές περιπτώσεις» εξήγησε.

πηγη: https://tvxs.gr