Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 07 Απρ 2015
Νέες φωλιές πελαργών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
Κλίκ για μεγέθυνση
Νέες φωλιές πελαργών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.Νέες φωλιές πελαργών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.Νέες φωλιές πελαργών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.Νέες φωλιές πελαργών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.Νέες φωλιές πελαργών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

 

 

Δυο νέες φωλιές λευκοπελαργών (Ciconia ciconia) και τέσσεροι στύλοι τοποθετήθηκαν πριν μερικές ημέρες από την ΔΕΔΔΗΕ στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Το αίτημα του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς (ΦΔΥΚΣ) προς τον Περιφερειακό Διευθυντή της ΔΕΔΔΗΕ Πελοποννήσου-Ηπείρου, κ. Μυλωνά Σπυρίδων για τοποθέτηση τεχνητών φωλιών (καλάθια) πελαργών και στύλων έγινε αμέσως αποδεκτό και ξεκίνησε η διαδικασία για την τοποθέτηση τους στην προστατευόμενη περιοχή.

Βασικός στόχος είναι η προσέλκυση του είδους ενθαρρύνοντας την πιθανότητα φωλιάσματος και πραγματοποιώντας τη διαδικασία πριν την αναπαραγωγική τους περίοδο.

Ο τομεάρχης μελετών της ΔΕΔΔΗΕ κος. Χρυσανθόπουλος Θεμιστοκλής ανταποκρινόμενος θετικά στο αίτημα με την ομάδα μελέτης επιστεφτήκανε τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης στο Λάππα και μαζί με τον επιστημονικό συνεργάτη Περιβαλλοντολόγο κ. Διονύση Μαμάση του έργου «Δράση για την ανάκαμψη του πληθυσμού των λευκοπελαργών» του Πράσινου Ταμείο του ΥΠΕΚΑ (νυν ΥΠΑΠΕΝ) και το προσωπικό του ΦΔΥΚΣ πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο για τη χωροθέτηση της πασσάλωσης των νέων στύλων.

Στην περιοχή του Μετοχίου, Δήμου Δυτικής Αχαΐας εγκαταστάθηκαν τελικά οι τέσσερις ξύλινοι στύλοι ανά δεκαπέντε μέτρα με δυο τεχνητά καλάθια όπου τοποθετήθηκαν κλαδιά και σανό για την προσέγγιση του είδους. Στις προϋπάρχουσες φωλιές η ΔΕΔΔΗΕ επιδιόρθωσε τα μονωτικά χιτώνια των εναερίων καλωδίων που είχαν μετατοπιστεί για την προστασία από ηλεκτροπληξία και ασφάλεια των πελαργών.

Το προστατευόμενο είδος (Οδηγία 79/409/ΕΟΚ) κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα κάνει την εμφάνιση του στο Εθνικό Πάρκο. Αποτελούν ανοιξιάτικο και ευχάριστο θέαμα για τους κατοίκους της περιοχής. Οι πρώτες φετινές αφίξεις λευκοπελαργών (Ciconia ciconia) στην Ελλάδα ξεκίνησαν. Και φέτος τους αναμένουμε και ευελπιστούμε να φωλιάσουν στη περιοχή του Εθνικού Πάρκου και αν αυτό πραγματοποιηθεί θα είναι το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας για την εξάπλωσή τους.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου