Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 07 Απρ 2023
Σχέδιο και μελέτες για το Μάτι ερήμην των κατοίκων
Κλίκ για μεγέθυνση














Η ακτογραμμή στο Μάτι και η διάβρωση

Μ.-Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

 
 
Απόπειρα τσιμεντοποίησης και καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος καταγγέλλει ο εξωραϊστικός σύλλογος, της περιοχής, προτείνοντας ηπιότερες και αποτελεσματικότερες έναντι της διάβρωσης λύσεις ● Σημεία της μελέτης 1.000 σελίδων αποτελούν copy-paste από μελέτες για παρόμοια έργα που έγιναν σε νησιά.

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία διαβούλευσης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά τον παραλιακό πεζόδρομο και τις επεμβάσεις στην ακτογραμμή και στον πυθμένα στις πυρόπληκτες περιοχές του Ματιού, στο πλαίσιο του ρυμοτομικού σχεδίου για την περιοχή. Οπως, όμως, αναφέρει ο τοπικός εξωραϊστικός σύλλογος (Εξωραϊστικός Σύλλογος «ΜΑΤΙ»), οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, όπως περιγράφονται στη μελέτη 1.000 σελίδων, η οποία σε πολλά σημεία δείχνει να αποτελεί «copy-paste» από παρόμοια έργα σε νησιά, αποτελούν μία προσπάθεια τσιμεντοποίησης και θα φέρουν την πλήρη και μη αναστρέψιμη αλλοίωση έως καταστροφή του υπάρχοντος φυσικού τοπίου.

Το παραλιακό μέτωπο στο Μάτι όπως το απεικονίζει τρισδιάστατα η ΜΠΕ

Ανάμεσα στα προβληματικά σημεία, που ενδεικτικά υποδεικνύει ο σύλλογος, είναι η αφαίρεση σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου και σε πλάτος 3,5 μέτρων του χώματος σε βάθος 50 εκατοστών, οπότε καταστρέφονται οι ρίζες σπάνιων φυτών. Επίσης, αφαιρείται από τις 3 παραλίες του Ματιού (παραλία Γαβριήλ, παραλία κάτω από ξενοδοχείο «Μάτι» και παραλία Αργυράς Ακτής) η άμμος σε βάθος 25 εκατοστών, συνολικά 190 κυβικά, στη θέση της οποίας θα μπει γεω-ύφασμα, σίδερο, μπετόν και άλλα υλικά για να τοποθετηθούν τελικά ξύλινες σανίδες. Εκτός αυτού, οι κοιλότητες των βράχων σχεδιάζεται να «γεμίσουν» με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα με τη μέθοδο «γκανάιτ», ενώ βράχοι που προεξέχουν προβλέπεται να κοπούν για να δημιουργηθεί ένα ίσιο μέτωπο σαν τοίχος.

Ευάλωτο οικοσύστημα

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω πράξη, αναφέρει ο εξωραϊστικός σύλλογος, θα χρησιμοποιηθούν διάφορα μηχανήματα με εκροές υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων, θα τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες (λόγω του ότι θα δουλεύουν 200 άτομα κατά τη διάρκεια του έργου) και το Μάτι θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο για περισσότερο από 2 χρόνια που προβλέπεται εντός της μελέτης. Επισημαίνει, επιπλέον, ότι οι σχεδιαζόμενες επεμβάσεις είναι μεγάλες και το οικοσύστημα της περιοχής είναι πολύ ευάλωτο και θα κινδυνεύσει με εξαφάνιση η χλωρίδα και η πανίδα εντός και εκτός θάλασσας. Πέραν του ότι κινδυνεύει να χαθεί η φυσική ομορφιά της περιοχής, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων η θάλασσα θα είναι ακατάλληλη για κολύμβηση.

Βαρέα μηχανήματα όπως αυτό στη φωτογραφία προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν στις εργασίες στο Μάτι, αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία της περιοχής

Ούτε όμως τα έργα στα πρανή δείχνουν να βοηθούν πραγματικά στη συγκράτηση της διάβρωσης του θαλάσσιου μετώπου για την οποία έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα σε ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» από πέρυσι. Το πλέγμα που θα τοποθετηθεί κινδυνεύει με νέα διάβρωση, ενώ η χρήση εκτοξευόμενου σκυροδέματος και η αποκόλληση-κοπή βράχων ενδέχεται να λειτουργήσουν ξανά αποσταθεροποιητικά. Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «ΜΑΤΙ» υποστηρίζει ότι υπάρχουν ηπιότερες και περισσότερο περιβαλλοντικές λύσεις τόσο για τη συγκράτηση των πρανών όσο και για τη διαμόρφωση του παραλιακού πεζόδρομου, τις οποίες θα αναλύσει σύντομα σε ανοιχτή διαβούλευση στην οποία καλεί τους κατοίκους και όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, καταθέτοντας τις προτάσεις τους και αντιδρώντας στα όσα σχεδιάζονται για άλλη μια φορά ερήμην τους. «Τόσο η αξία των ιδιοκτησιών μας αλλά κυρίως η ποιότητα της ζωής μας θα υποστεί τεράστιο πλήγμα. Τι είναι το Μάτι χωρίς θάλασσα, ακτές και παραθαλάσσια φύση;» καταλήγει η ανακοίνωσή του.

Κάτοικοι του παράκτιου μετώπου σ’ αυτήν την περιοχή μας λένε πως για το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής έχουν δημοσιοποιηθεί μέσω της διαβούλευσης (από το καλοκαίρι του 2022) μόνο τα σχέδια της μελέτης, χωρίς τα κείμενα που τεκμηριώνουν τις επιλογές της μελέτης. Οι κάτοικοι έχουν ζητήσει επανειλημμένα όλα τα στοιχεία της συγκεκριμένης μελέτης, όπως και των συνοδών μελετών, και, όπως τονίζουν, δεν τους χορηγούνται. «Μη γνωρίζοντας το σκεπτικό της μελέτης, δεν μπορούμε να εκφράσουμε εμπεριστατωμένα τις αντιρρήσεις μας επί των σημείων της που θίγουν τις ιδιοκτησίες μας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά άνθρωποι που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Το 2020, κάτοικοι του παράκτιου μετώπου είχαν ζητήσει με επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία την εγκατάσταση 11 κυματοθραυστών από φυσικούς ογκόλιθους παράλληλα προς την ακτή και σε απόσταση περίπου 100 μέτρων για την προστασία από τη διάβρωση και τη φυσική προσάμμωση, όπως προβλεπόταν και σε παλαιότερη μελέτη. Ωστόσο, η μελέτη δεν οριστικοποιήθηκε, κατόπιν ενστάσεων και του εξωραϊστικού συλλόγου, και τα έργα δεν προχώρησαν ποτέ, με τις μελέτες να αντικαθίστανται από άλλες, τις οποίες οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν δυσμενέστερες, σύμφωνα με όσα περιγράφονται παραπάνω.

04.04.2023, 13:56
πηγη: https://www.efsyn.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου