Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 13 Οκτ 2015
Για μια ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με ιδιοκτήτη το Δήμο ή όμάδα Δήμων
Κλίκ για μεγέθυνση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαβούλευση για τη Διαχείριση των απορριμμάτων στους ΟΤΑ Α΄ ( Δήμοι) και Β΄ Βαθμού. (Περιφέρειες) Οι δημότες εντελώς απροετοίμαστοι προσπαθούν να κατανοήσουν , περί ποίου πράγματος διαβουλεύονται, ενώ τα χρονικά περιθώρια έχουν όριο την 19η Οκτωβρίου 2015. Το βασικό δεδομένο είναι ότι καταργούνται οριστικά(;) οι ΧΥΤΑ στα τέλη του 2016 και μετατρέπονται σε ΧΥΤΥ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαβούλευση για τη Διαχείριση των απορριμμάτων στους ΟΤΑ Α΄ ( Δήμοι) και Β΄ Βαθμού. (Περιφέρειες) Οι δημότες εντελώς απροετοίμαστοι προσπαθούν να κατανοήσουν , περί ποίου πράγματος διαβουλεύονται, ενώ τα χρονικά περιθώρια του χρόνου έχουν όριο την 19η Οκτωβρίου 2015. Το βασικό δεδομένο είναι ότι καταργούνται οριστικά οι ΧΥΤΑ στα τέλη του 2016 και μετατρέπονται σε ΧΥΤΥ.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. οι ΧΥΤΑ εγκαταλείπονται ως μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων, λόγω των μεγάλων επιπτώσεων που έχουν στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. Σχετική Οδηγία έχει μάλιστα ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη από το 1999 (1999/31/EΕ)

 

Παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις κυρίως από την εφημερίδα «Στύξ» με τεκμηριωμένες εκθέσεις για την κακή λειτουργία, τις επικίνδυνες δυσλειτουργίες του ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας (ΤΕΕ παράρτημα Δυτικής Ελλάδας) και τις παράνομες ενέργειες των τελευταίων Δημοτικών Αρχών, η διάσωση του περιβάλλοντος δεν επιτεύχθηκε, απεναντίας επιδεινώθηκε ραγδαία.

Την άγνωστη τεράστια ρύπανση που προκαλεί ακόμα και αυτή τη στιγμή, ο ΧΥΤΑ της Ανατολικής Αιγιάλειας, μας δίνει το χαρακτηριστικό παράδειγμα της τεράστιας ρύπανσης που προκαλεί ο ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων στη Δυτική Αττική:

 

Ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ε. Λέκκας αναφέρει σε έκθεσή του :

«το... μαύρο υγρό των αποστραγγισμάτων των σκουπιδιών ... εξαπλώνεται με εντυπωσιακό τρόπο. Από την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο ως τις παρυφές της Φυλής και των Αχαρνών όλες οι μετρήσεις σε βάθος 20, 50, 70 και 100 μέτρων ανίχνευσαν κάδμιο, αρσενικό, κυάνιο, μόλυβδο και ψευδάργυρο... Σε όλη αυτή την έκταση δεν μπορεί να γίνει καμία γεώτρηση, ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η επιφάνεια για καλλιέργειες... Εντοπίσαμε τοξικά και βαρέα μέταλλα λίγα μέτρα κάτω από τον πυθμένα, στη θαλάσσια περιοχή του Ασπροπύργου. Αν αυτά ανέβουν προς τα πάνω... και εκβάλουν στον πυθμένα, τότε ο κόλπος ουσιαστικά θα νεκρωθεί... Η κατάσταση είναι τόσο επιβαρημένη, που ακόμα και τώρα που δεν εναποτίθενται σκουπίδια στον «παλαιό» ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων, η μόλυνση στο υπέδαφος θα υπάρχει για άλλα 50 ή 60 χρόνια.»

 

Από τους ΧΥΤΑ απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα ρύποι οι οποίοι είναι πολύ βλαβεροί για την υγεία των ανθρώπων, όπως για παράδειγμα, οι πτητικές οργανικές ενώσεις [Volatile organic compounds (VOCs)] που προκαλούν από αλλεργίες, πονοκεφάλους, ενοχλήσεις στα μάτια και στο αναπνευστικό σύστημα, μέχρι ασθένειες των νεφρών, του ήπατος και του κεντρικού νευρικού συστήματος καθώς και διάφορες μορφές καρκίνου. Από τους ΧΥΤΑ εκλύονται επίσης και σημαντικές ποσότητες μεθανίου, ένα από τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στην παραπάνω περιγραφή μερικών βασικών επιπτώσεων των ΧΥΤΑ – οι οποίες υπάρχουν ακόμα κι’ όταν τηρούνται όλες οι «προδιαγραφές» - αξίζει να προσθέσουμε κάποιες ακόμα, όπως τα συχνά ατυχήματα (διαρροές στραγγισμάτων, κατολισθήσεις σκουπιδιών, πυρκαγιές κατά τη διάρκεια των οποίων εκλύονται στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες διοξινών κ.α.) καθώς και τις ανυπόφορες οσμές με τις οποίες καταδικάζονται να ζήσουν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών.

 

Για να θαφτούν τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας αυτοί που πληρώνουν είναι οι δημότες μέσω των δημοτικών τελών. Πληρώνουν κατά μέσο όρο 140€ ανά τόνο - για την ακρίβεια,. Από αυτά, άγνωστο ποσό αφορά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, και άγνωστο ποσό καταλήγει(;) στις Δ.Ε που επιβαρύνονται από το ΧΥΤΑ, ως αντισταθμιστικά τέλη – χρήματα που δεν επενδύθηκαν ποτέ σε πολιτικές υπέρ των κατοίκων των επιβαρημένων περιοχών της Δ.Ε Αιγείρας και Δ.Ε. Ακράτας.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου όπου , ψυχρά και ανερυθρίαστα η δημοτική αρχή δήλωσε ότι μεταφέρει τα απορρίμματα της 3ης Διαχ. Ενότητας( πράξη παράνομη ) και ότι το κόστος που είχε ο δήμος για τη μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλο ΧΥΤΑ εκτός νομού, είναι της τάξεως περίπου των 500.000 ευρώ. Σε ερώτηση αν τα χρήματα αυτά υπάρχουν στο ταμείο του δήμου, ο δήμαρχος τόνισε ότι υπάρχουν. Στο ερώτημα δημοτικού συμβούλου για τα αντισταθμιστικά οφέλη προς την περιοχή του ΧΥΤΑ της Ανατ. Αιγιάλειας απάντηση δεν υπήρξε διότι τα χρήματα δεν δικαιολογούνται για ΧΥΤΑ στον οποίο μεταφέρονται παράνομα τα σκουπίδια. Άρα ποιο το όφελος; Ας αναλογιστεί ο καθένας και ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

 

Αυτά τα ιλιγγιώδη ποσά των εκ. ευρώ που δεν δόθηκαν ως αντισταθμιστικά τέλη σε Αιγειρα και Ακράτα την τελευταία πενταετία, θα μπορούσαν να έχουν επενδυθεί για τη δημιουργία εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Όμως οι δυο Αιγιοκεντρικές Καλλικρατικές δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων έχουν επιλέξει να στηρίξουν το χρυσοφόρο κύκλωμα των σκουπιδιών (κυβερνητικά και αυτοδιοικητικά στελέχη και εργολάβοι) που πλούτιζε και συνεχίζει να πλουτίζει σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας και της τσέπης μας.

Κι’ όμως, παρόλα αυτά, η δημοτική αρχή με τη συναίνεση και τη συνενοχή πολλών δημοτικών συμβούλων που εκλέγονται για τις Δ.Ε. της Ανατολικής Αιγιάλειας, συνεχίζει να παρανομεί στο ΧΥΤΑ της Αιγείρας.

Στη νέα διαβούλευση για το ΤΣΔ στερεών απορριμμάτων προτείνεται ο ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας να μετατραπεί σε ΧΥΤΥ Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.

Εάν φτιαχτεί το εργοστάσιο κομποστοποίησης και διαλογής απορριμμάτων του νομού στην Ανατολική Αιγιάλεια τότε ο ΧΥΤΥ Αιγείρας θα γίνει ο «σκουπιδοτενεκές»του νομού στην καλύτερη περίπτωση.

Στη χειρότερη περίπτωση εάν το εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών αποβλήτων του νομού κατασκευαστεί με τη σύμπραξη ιδιωτικών κεφαλαίων τότε κινδυνεύουμε να γίνουμε και χώρος επεξεργασίας ραδιενεργών, τοξικών αποβλήτων.

Άλλη μια δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από 28/07/2015 και ώρα 14:00 μέχρι την Παρασκευή 7/8/2015 και ώρα 14:00. είχε αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Άλλη μια φορά η κεντρική εξουσία αποφάσισε χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση», και θέτει ζήτημα συμμετοχής των δήμων, ειδικά σε θέματα δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, θεωρώντας «απαράδεκτο να προτείνεται εγκατάσταση διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων με δέλεαρ τα «αντισταθμιστικά οφέλη» στους δήμους, σε μια χώρα όπου ακόμα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της διάθεσης των οικιακών αποβλήτων», καλεί (;) τους δημάρχους σε κοινό μέτωπο, για να μη γίνει καμία τέτοια εγκατάσταση στον Νομό Αχαΐας, ακολουθώντας τη λογική «μακριά από την αυλή μου»...

 

Άρθρο 22 του ΠΔ για την ασφαλή διαχείριση αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων

« Αντισταθμιστικά οφέλη παρέχονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού της περιοχής στην οποία θα δημιουργηθεί εγκατάσταση διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων. Τα αντισταθμιστικά οφέλη έχουν κοινωνικό, οικονομικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, ή άλλο χαρακτήρα, ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής. Ο αρμόδιος για την ΕΕΑΕ υπουργός συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη μορφή και το ύψος των αντισταθμιστικών οφελών, τα οποία καθορίζονται με κοινή απόφαση του αρμόδιου για την ΕΕΑΕ υπουργού και των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών.»

 

Δεν πάμε καλά σε αυτή τη χώρα.. Δε φτάνει που καταντήσαμε όπως καταντήσαμε, να έχουμε και ραδιενεργά απόβλητα; Ντροπή σε όποιον δήμαρχο το δεχτεί και ντροπή στην κυβέρνηση που το προτείνει.

 

Οι ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας και Παπανικολού υποτίθεται πως στο μέλλον θα μετατραπούν σε ΧΥΤΥ – Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων - στους οποίους θα θάβονται μόνο απορρίμματα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν ή να καούν. Ο υφιστάμενος σχεδιασμός όμως της δημοτικής αρχής για την ανακύκλωση των απορριμμάτων είναι καταδικασμένος σε αποτυχία.

Η πρόταση στο ΤΣΔ της Δημοτικής Αρχής Αιγιάλειας που περιλαμβάνει εργοστάσιο Κομποστοποίησης ενέχει τον κίνδυνο συνεργασίας με ιδιώτες επιχειρηματίες που θα ολοκληρώσουν την κομποστοποίηση με την επεξεργασία των απορριμμάτων. ενώ τα υπολείμματα θα πάνε στους ΧΥΤΥ Αιγείρας και Παπανικολού. Επεξεργασία για τους μεγαλοεργολάβους σημαίνει και παραγωγή ενέργειας με την καύση υπολειμμάτων. Αυτές οι διευκρινήσεις δεν παρέχονται από τη δημοτική αρχή.

Είναι γνωστό ότι από την καύση των απορριμμάτων προκύπτουν υποπροϊόντα (εξαιρετικά επικίνδυνα) τα οποία θα πρέπει κάπου να διατεθούν.

1 π.χ. υδράργυρος, χρώμιο, μόλυβδος, νικέλιο, κάδμιο, αρσενικό, κ.α.

2 Μόνο οι διοξίνες, είναι εξαιρετικά καρκινογόνες ουσίες και έχουν συνδεθεί με όλες τις πιθανές μορφές καρκίνου στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης προκαλούν βλάβες στο έμβρυο, σακχαρώδη διαβήτη, διαταραχές του ήπατος, στειρότητα κ.α. Για να αποβληθούν οι διοξίνες από τον οργανισμό χρειάζονται δεκαετίες!

3 Bιομάζα αποκαλείται οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς όπως το ξύλο, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κλπ

Συνεπώς οι δηλώσεις της Περιφέρειας ότι οι ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιαλείας, Φλόκα Παπανικολού, Ξερόλακας , εάν αυτό προβλέπεται κατασκευαστικά θα μετατραπούν σε ακίνδυνους...ΧΥΤΥ, δεν περιέχουν το παραμικρό στοιχείο ειλικρίνειας.

 

Δήμος και μεγαλοεργολάβοι δεν πρόκειται να κάνουν εύκολα πίσω ούτε από τους ΧΥΤΑ ούτε από τα εργοστάσια απορριμμάτων. Τα ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια και θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους.

Γι’ αυτό απαιτείται, αντί για ΧΥΤΑ/Υ και εργοστάσια σκουπιδιών που θα τα εκμεταλλεύονται μεγαλοεργολάβοι, να δημιουργηθούν μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην ιδιοκτησία των Δήμων (ή ομάδων Δήμων), υπό τον έλεγχο των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες θα πρέπει να απολαμβάνουν και τους καρπούς αυτής της διαχείρισης.

Αυτό το δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι περιοχές στις οποίες σχεδιάζονται είτε ΧΥΤΑ/Υ, είτε εργοστάσια απορριμμάτων.

Να δημιουργηθούν επιτροπές αγώνα οι οποίες...

... να λειτουργούν δημοκρατικά, χωρίς καπελώματα.

... να αναλάβουν εκστρατείες ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών (με ανακοινώσεις, ανοιχτές συζητήσεις κ.α.) για τις επιπτώσεις των ΧΥΤΑ και των εργοστασίων στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων.

... να απαιτήσουν από τα Δημοτικά Συμβούλια, τις Περιφέρειες και κάθε επίσημο φορέα να πάρει θέση ενάντια σ’ αυτά τα καταστροφικά έργα.

... να οργανώσουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, αλλά και πιο δυναμικές αντιδράσεις (στο βαθμό που χρειαστεί)

Αυτές οι επιτροπές αγώνα είναι σημαντικό να συνδεθούν μεταξύ τους δημιουργώντας αρχικά ένα δίκτυο και συντονισμό, να οργανώνουν συλλαλητήρια, δίνοντας μεγαλύτερη δυναμική στον αγώνα ενάντια στα τσιράκια των μεγαλοεργολάβων. . Β. Αντωνίου

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου