Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 26 Μάρ 2017
Δελφίνια του Κορινθιακού
Κλίκ για μεγέθυνση
Δελφίνια του Κορινθιακού

 

 

Τα δελφίνια του Κορινθιακού είναι μοναδικά στον κόσμο! Αξίζει να βοηθήσουμε όλοι στην μελέτη και την προστασία τους!

Εδώ και αρκετά χρόνια οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος έχουν αποδείξει ότι τα δελφίνια του Κορινθιακού διαθέτουν όχι μία, αλλά τρεις παγκόσμιες μοναδικότητες. Και τα 4 είδη δελφινιών των ελληνικών θαλασσών ζουν όλα στον Κορινθιακό. Το ένα από αυτά, το ζωνοδέλφινο που είναι πελαγικό δελφίνι, δεν έχει βρεθεί πουθενά αλλού στον κόσμο να ζει σε έναν κλειστό κόλπο με έναν απομονωμένο πληθυσμό. Τρία από τα τέσσερα είδη δελφινιών του Κορινθιακού σχηματίζουν μικτές κοινωνίες και ζουν μόνιμα μαζί σε μικτά κοπάδια, παρότι στο Αιγαίο ή στο Ιόνιο δεν ζουν ποτέ μαζί, δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, δεν τρώνε την ίδια τροφή και δεν βουτούν στο ίδιο βάθος. Αυτό το φαινόμενο συμβίωσης δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά αλλού στον κόσμο! Τέλος τα ζωνοδέλφινα και τα κοινά δελφίνια διασταυρώνονται και παράγουν υβρίδια, που δεν έχουν παρατηρηθεί πουθενά αλλού στον κόσμο!

 

Σε αρκετά συχνά διαστήματα και κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι κάποια από αυτά τα δελφίνια εκβράζονται νεκρά στις ακτές μας. Τις περισσότερες φορές οι αιτίες είναι φυσικές (π.χ. μια γνωστή ίωση των ζωνοδέλφινων, νεογέννητα ή νεαρά που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν) αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι ανθρωπογενείς (π.χ. εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία κ.α.). Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό αυτά τα περιστατικά να καταγράφονται ώστε να παρακολουθείται η κατάσταση του πληθυσμού των δελφινιών. Σε αυτή την διαδικασία μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι!

 

Αν δείτε ένα νεκρό δελφίνι στην ακτή ειδοποιείστε αμέσως την Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού "Η ΑΛΚΥΩΝ" στο τηλεφωνο 6977-932523 και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος στο 210-8960108. Παράλληλα, πάρτε αρκετές καλές φωτογραφίες από το δελφίνι (ολόκληρο, το κεφάλι με τρόπο που να φαίνονται τα δόντια, την κοιλιά κλπ.) και στείλτε τις στο e-mail: pelagos.info@otenet.gr

 

Η συμβολή σας θα είναι πολύτιμη τόσο στην επιστήμη, όσο και κυρίως στην προστασία ενός από τα πιο σημαντικά κομμάτια της φυσικής μας κληρονομιάς στον Κορινθιακό Κόλπο!

 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα υπέροχα δελφίνια του Κορινθιακού, αλλά και πως να ξεχωρίζετε τα διαφορετικά είδη δελφινιών στον σύνδεσμο: http://www.pelagosinstitute.gr/gr/erevnitika_programmata/delfinia_korinthiakou.html

 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος μετά από την ανεύρεση νεκρού δελφινιού στην Παραλία Ποροβίτσας Δήμου Αιγιαλείας.

 

Φωτό νεκρού δελφινιου( Λιμενικο Αιγίου), που εκβράστηκε στην Ποροβίτσα το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017.

 

Β. Αντωνίου

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου