Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 03 Αύγ 2019
Κορινθιακός Κόλπος
Κλίκ για μεγέθυνση

Ο Κορινθιακός Κόλπος αποτελεί ένα μικρό, μακρύ, ημίκλειστο και πολύ βαθύ κόλπο, που σχηματίζεται ανάμεσα στην Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο, αρχίζοντας από το Ιόνιο πέλαγος, στα δυτικά, και καταλήγοντας στον Ισθμό της Κορίνθου, στα ανατολικά.  

Διακρίνεται σε δύο επιμέρους τμήματα, τον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό, με τον πορθμό Ρίου-Αντίρριου και την ομώνυμη γέφυρα να αποτελεί το όριο τους. Στους μεσαιωνικούς χρόνους ο κόλπος ήταν γνωστός ως κόλπος Λεπάντο από την τότε ονομασία της Ναυπάκτου, έχει δε χαρακτηριστεί ως μικρογραφία της Μεσογείου.

..................

Ο Κορινθιακός κόλπος περιβάλλεται από 4 Περιφέρειες, 6 Νομούς (Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας στα βόρεια, Βοιωτίας στα βορειοανατολικά, Αττικής στα ανατολικά, Κορινθίας στο νοτιοανατολικό μέρος και Αχαΐας στο νοτιοδυτικό), και 15 Δήμους, εκ των οποίων οι 14 ανήκουν στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) "Ο Αρίων" και είναι οι Δήμοι Πατρέων, Αιγιαλείας, Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Σικυωνίων, Βέλου-Βόχας, Κορινθίων, Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Θηβαίων, Λεβαδέων, Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας, Δελφών, Δωρίδος και Ναυπακτίας.

Ο συνολικός πληθυσμός που κατοικεί στους Δήμους που οριοθετούν τον Κορινθιακό κόλπο ανέρχεται περίπου σε 584.000 κατοίκους (2017). Στους 6 μεγαλύτερους ανήκουν οι Δήμοι Πατρέων, που είναι και ο πολυπληθέστερος, Κορινθίων, Αιγιαλείας, Θηβαίων, Μεγαρέων και Λεβαδέων, ενώ ο Δήμος που απαριθμεί τους λιγότερους κατοίκους είναι ο Δήμος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας.

Στον Κορινθιακό Κόλπο λαμβάνουν χώρα διάφορες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως τουριστική, βιομηχανική, αστική, αλιευτική, κ.λπ.

 

https://nom.maps.arcgis.com/apps/Cascade/index.html?appid=b6db7d59deca4d38bb38e2ee633a9a59&fbclid=IwAR0TOsJtdoikCSaD26LYQAlZvrzHDnTUzqkaGHgwf3OGcdjMgln-iwpGgnw

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου