Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 03 Ιαν 2020
Τεταρτίδες
Κλίκ για μεγέθυνση

Βροχή διαττόντων αστέρων (Quadrantids στα Αγγλικά), που διαρκεί από τη 1 έως τις 5 Ιανουαρίου κάθε χρόνο και κορυφώνεται για το 2017 το διήμερο 3 και 4 του μηνός. Απαντώνται και με την ονομασία Βοωτίδες (Bootids στα Αγγλικά).

Οι Τεταρτίδες, εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρησή τους, εμφανίζουν συνήθως στο αποκορύφωμά τους έως 40 μετέωρα ανά ώρα, που διαπερνούν την ατμόσφαιρα της Γης με μεγάλη ταχύτητα, αν και έχουν αναφερθεί έως και 120 μετέωρα κάποιες φορές. Είναι καλύτερα ορατές στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ιδίως σε κατεύθυνση βορειανατολική στον ουρανό.

Όπως συμβαίνει με όλες τις βροχές διαττόντων, τα μετέωρα κινούνται πολύ γρήγορα, καθώς εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται. Στην περίπτωση των Τεταρτίδων, έχουν σύντομη διάρκεια στη φάση της αποκορύφωσής τους (περίπου δύο ώρες) και γενικά διακρίνονται από μη προβλεψιμότητα και από ευμεταβλητότητα στην έντασή τους.

Η συγκεκριμένη βροχή από «πεφταστέρια» έχει πάρει το όνομά της από τη λατινική ονομασία του αστερισμού Quadrans Muralis («Επιτοίχιος Τετράς» στα ελληνικά, που ήταν ένα αρχαίο αστρονομικό όργανο), που δεν υπάρχει πια. Τον αστερισμό είχε ανακαλύψει το 1795 ο γάλλος αστρονόμος Ζερόμ Λαλάντ. Σήμερα, η πηγή προέλευσης των μετεώρων φαίνεται να είναι ο αστερισμός του Βοώτη, γι’ αυτό καλούνται και Βοωτίδες.

Οι αστρονόμοι δεν είναι σίγουροι ποιος διερχόμενος κομήτης άφησε πίσω του την ουρά σκόνης και σωματιδίων, που μετατρέπονται σε μετέωρα κάθε φορά που η Γη διασταυρώνεται με την τροχιά τους. Είναι πιθανό να πρόκειται για τον κομήτη «2003 ΕΗ1», που παρατήρησαν πρώτοι οι Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες αστρονόμοι το 1490.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου