Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 25 Μάι 2022
Εκατοντάδες εκρήξεις στη θάλασσα στο ανατολικό Αιγαίο
Κλίκ για μεγέθυνση










25.05.2022, 19:05
 

Εκατοντάδες ισχυρές εκρήξεις στη θαλάσσια ζώνη του βορειοανατολικού Αιγαίου κατέγραψε τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα (Δευτέρα 23/5 και Τρίτη 24/5) το πλήρωμα του σκάφους «Ναυτίλος» του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Όπως εκτιμά το Ινστιτούτο, οι εκρήξεις προέρχονται από ασκήσεις του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, νότια της Σμύρνης.

Η ευρύτερη περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου στηρίζει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς καθώς εκεί επιβιώνουν κάποιοι από τους σημαντικότερους εναπομείναντες πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών στη Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια των ερευνών του τα τελευταία 24 χρόνια, το «Αρχιπέλαγος» καταγράφει σχεδόν καθημερινά σημαντικούς πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών όπως φυσητήρες, ζιφιούς και 4 είδη δελφινιών. Όμως, καταγράφει και δεκάδες εκβρασμούς νεκρών κητωδών στις ακτές της περιοχής.

Τις ημέρες των εκρήξεων έως και σήμερα, το «Αρχιπέλαγος» παρατήρησε την πλήρη απουσία κητωδών σε μια περιοχή που συνήθως σφύζει από ζωή. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί νεκρά ή τραυματισμένα θαλάσσια ζώα.

Όπως τονίζει το «Αρχιπέλαγος», «το ζήτημα δεν είναι ποια χώρα προκαλεί τις θαλάσσιες εκρήξεις, αλλά οι δραματικές επιπτώσεις που προξενούνται στα οικοσυστήματα. Ο δικός μας στόχος είναι η προστασία της θαλάσσιας ζωής, ιδίως σε αυτή την περιοχή διεθνούς ενδιαφέροντος για τα θαλάσσια θηλαστικά και το ζήτημα δεν μπορεί να εκλαμβάνεται με εθνικιστικούς όρους», αναφέρει.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι «αν και πριν μερικά χρόνια το αποτύπωμα των ασκήσεων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ήταν ιδιαίτερα έντονο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα εφαρμόζεται συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρωτόκολλο και διαδικασίες για τον περιορισμό των επιπτώσεων των ασκήσεων στη θάλασσα». 

«Οι θετικές αλλαγές είναι εμφανείς καθώς πλέον δεν παρατηρούμε θανατώσεις ή εμφανείς μετακινήσεις πληθυσμών κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, τουλάχιστον στον βαθμό που μπορούμε να έχουμε άμεση εικόνα. Σίγουρα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί και πρέπει να περιοριστεί περαιτέρω. Ωστόσο, στις θάλασσες διεθνούς σημασίας για τη βιοποικιλότητα, όπως η ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, η αποτελεσματική προστασία αυτής εξαρτάται από την εφαρμογή ομοιόμορφων, ουσιαστικών σχετικών διαδικασιών από όλα τα κράτη, είτε πρόκειται για τα παράκτια, είτε για αυτά που κάνουν χρήση αυτών των θαλασσών», αναφέρει.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου