Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 10 Δεκ 2021
Ανησυχητική η εικόνα από νέα έκθεση για τους εδαφικούς και υδάτινους πόρους του πλανήτη
Κλίκ για μεγέθυνση
Οι πιέσεις στους εδαφικούς και υδάτινους πόρους αυξάνονται σε κρίσιμο σημείο μετά από σημαντική επιδείνωση κατά την τελευταία δεκαετία.

Την επιδείνωση της κατάστασης του εδάφους, της γεωργικής γης και των υδάτινων πόρων και τις προκλήσεις που προκύπτουν για την διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού που αναμένεται να αγγίξει τα δέκα δισεκατομμύρια έως το 2050, τονίζει έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) που παρουσιάστηκε την Πέμπτη

«Η πίεση στα οικοσυστήματα του εδάφους, της γεωργικής γης και των υδάτων είναι πλέον έντονη και πολλά από αυτά καταπονούνται σε κρίσιμο σημείο», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης. «Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι η μελλοντική μας επισιτιστική ασφάλεια θα εξαρτηθεί από τη διαφύλαξη των πόρων της γης, του εδάφους και των υδάτων» επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι «τα σημερινά πρότυπα παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων δεν αποδεικνύονται βιώσιμα».

Η έκθεση τονίζει ότι αν διατηρήσουμε την τρέχουσα πορεία, η παραγωγή του επιπλέον 50 τοις εκατό περισσότερων τροφίμων που απαιτούνται, λόγω αύξησης του πληθυσμού του πλανήτη, θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ανάγκες νερού για τη γεωργία θα αυξηθούν έως 35%, γεγονός καταστροφικό για τον περιβάλλον που θα αυξήσει επίσης και τον ανταγωνισμό για τους πόρους και θα τροφοδοτήσει νέες κοινωνικές συγκρούσεις.

Μεταξύ των βασικών προκλήσεων η έκθεση αναφέρει:

  • Η ανθρωπογενής υποβάθμιση του εδάφους επηρεάζει το 34% – 1 660 εκατομμύρια εκτάρια – της γεωργικής γης του πλανήτη.
  • Περισσότερο από το 95% των τροφίμων μας παράγεται στη γη, αλλά υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια για την επέκταση των γεωργικών εκτάσεων
  • Οι αστικές περιοχές καταλαμβάνουν λιγότερο από το 0,5% της επιφάνειας του πλανήτη, αλλά η ταχεία ανάπτυξη των πόλεων έχει επηρεάσει σημαντικά τους εδαφικούς και υδάτινους πόρους, ρυπαίνοντας και καταπατώντας γεωργικές εκτάσεις που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγικότητα και την επισιτιστική ασφάλεια.
  • Η κατά κεφαλήν χρήση γης μειώθηκε κατά 20% μεταξύ 2000 και 2017.
  • Η λειψυδρία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη, απειλώντας 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε γεωργικές περιοχές.
πηγη: https://kosmodromio.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου