Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 13 Σεπ 2021
Οι πυρκαγιές σκοτώνουν σε μεγάλες αποστάσεις
Κλίκ για μεγέθυνση






Καπνός στο κέντρο της Αθήνας από τις φωτιές σε Αττική και Εύβοια το φετινό καλοκαίρι



AP Photo/Aggelos Barai

13.09.2021, 16:44

 

 
 
Διεθνής μελέτη απέδειξε ότι η έκθεση στα αιωρούμενα μικροσωματίδια από τις φωτιές στα δάση είναι υπεύθυνη για χιλιάδες θανάτους που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα σε όλο τον κόσμο. ● Η δε ρύπανση από τον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να εξαπλωθεί έως και 1.000 χιλιόμετρα μακριά.

Σύμφωνα με νέα παγκόσμια μελέτη που εκπονήθηκε στο το Πανεπιστήμιο Μονάς από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων και θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση μέχρι σήμερα για την παγκόσμια θνησιμότητα από πυρκαγιές, ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές προκαλεί περισσότερους από 33.500 θανάτους ετησίως σε 43 χώρες, με περίπου 6.993 καρδιαγγειακούς θανάτους και 3.503 θανάτους που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στη βραχυπρόθεσμη έκθεση στα αιωρούμενα μικροσωματίδια που σχετίζονται με τις πυρκαγιές (γνωστά ως PM 2,5). Τα σωματίδια PM 2,5 έχουν διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα, όταν ένα μικρόμετρο είναι όσο 1 χιλιοστό του χιλιοστού.

Για τη σύγκριση, μια ανθρώπινη τρίχα έχει πάχος περίπου 70 μικρόμετρα. Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Planetary Health, εξετάστηκαν δεδομένα για περισσότερους από 65,6 εκατομμύρια θανάτους από όλες τις αιτίες σε 749 πόλεις, σε 43 χώρες και περιοχές, από την 1η Ιανουαρίου 2000 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καπνό από πυρκαγιές και τα αερομεταφερόμενα μικροσωματίδια περιλαμβάνουν την Ιαπωνία, με περισσότερους από 7.000 θανάτους ετησίως σε 47 πόλεις, το Μεξικό με πάνω από 3.000 θανάτους σε 10 πόλεις, την Κίνα με πάνω από 1.200 θανάτους σε 15 πόλεις, τη Νότια Αφρική με πάνω από 5.200 θανάτους σε 52 πόλεις, την Ταϊλάνδη με σχεδόν 5.300 θανάτους σε 62 πόλεις και τις ΗΠΑ με σχεδόν 3.200 θανάτους ετησίως σε 210 πόλεις.

Από τις χώρες που μελετήθηκαν, η Γουατεμάλα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό εκτιμώμενων θανάτων από τον καπνό των πυρκαγιών, ακολουθούμενη από την Ταϊλάνδη και την Παραγουάη. Οπως διευκρίνισαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, η μελέτη τους δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη ματιά στην παγκόσμια θνησιμότητα. Για παράδειγμα, αν και οι πυρκαγιές έκαψαν περισσότερα από 40 εκατ. εκτάρια στη Σιβηρία αυτό το καλοκαίρι, καμία ρωσική πόλη δεν συμπεριλήφθηκε στη μελέτη.

Εκτεταμένες πυρκαγιές

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν εκτεταμένες καταστροφές από δασικές πυρκαγιές. Από τα 45 εκατ. εκτάρια που κάηκαν κατά τη διάρκεια της πυρικής περιόδου στην Αυστραλία κατά το διάστημα 2019-2020, τα περισσότερα από 1,2 εκατ. εκτάρια που κάηκαν στην Καλιφόρνια από τις αρχές του 2019, έως το ρεκόρ ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώθηκε από περισσότερες από 190 πυρκαγιές σε όλη τη Σιβηρία, οι οποίες αποτελούν πλέον τις περισσότερες από τις υπόλοιπες πυρκαγιές παγκοσμίως.

AP Photo/Valerie Gache

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της έρευνας, Γιούμινγκ Γκούο, καθηγητή Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Υγείας και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Μονάς, οι πυρκαγιές μπορούν να έχουν άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, όπως τραυματισμούς και συνέπειες για την ψυχική υγεία.

Ωστόσο, η ρύπανση από τον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να εξαπλωθεί έως και 1.000 χιλιόμετρα μακριά και ο κίνδυνος των πυρκαγιών αναμένεται να αυξηθεί καθώς η κλιματική κρίση επιδεινώνεται, ανέφερε. Ο ίδιος δήλωσε στο Environmental Health News ότι έμεινε έκπληκτος όταν είδε πως πολίτες από ορισμένες χώρες που δεν έχουν συχνά πυρκαγιές, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εξακολουθούν να βλάπτονται από τον καπνό των πυρκαγιών.

Ενας από τους ρύπους μέσα στον καπνό των δασικών πυρκαγιών -που είναι ο πιο ανησυχητικός- είναι τα λεπτά σωματίδια PM 2,5, καθώς εισέρχονται στους πνεύμονες κατά μήκος των κυψελίδων στα τοιχώματα των πνευμόνων και στην κυκλοφορία του αίματος. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στη χημική σύνθεση και στο μικρότερο μέγεθος των σωματιδίων που βρίσκονται στους καπνούς των δασικών πυρκαγιών.

Πολιτικές διαχείρισης

Παιδιά, βρέφη, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα που έχουν ήδη καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τη ρύπανση με PM 2,5. Τα PM 2,5 που προέρχονται από τις δασικές πυρκαγιές είναι πιο τοξικά από αυτά που προέρχονται από τις αστικές πυρκαγιές, λόγω της χημικής τους σύνθεσης, του μικρότερου μεγέθους τους και των σχετικών υψηλών θερμοκρασιών, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επαγγελματίες της δημόσιας υγείας πρέπει να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τη ρύπανση από τις πυρκαγιές ενημερώνοντας τον κόσμο και να λάβουν μέτρα για τη μείωση της έκθεσης σε αυτά τα επικίνδυνα για την υγεία μικροσωματίδια. Θα πρέπει να εφαρμοστούν αποτελεσματικές πολιτικές και πρακτικές διαχείρισης των άγριων περιοχών για τη βλάστηση και τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης στο μέτρο του δυνατού, επισημαίνουν.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου