Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 21 Απρ 2021
Οι νέοι Ευρωπαίοι ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή παρά για την πανδημία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Στην κορυφή των ανησυχιών των νέων η υπερθέρμανση του πλανήτη και η περιβαλλοντική υποβάθμιση

 


21/04/2021 | 09:05
 

Οι νέοι στην Ευρώπη ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού που έχει ανατρέψει την καθημερινότητα παγκοσμίως και έχει πλήξει σφοδρά την οικονομία, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ περισσότερων από 22.000 νέων σε 23 ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μεταξύ των πιο σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση βρέθηκε στη δεύτερη θέση των σοβαρότερων ανησυχιών των νέων, με 44%, ενώ ακολουθούν η διασπορά μολυσματικών ασθενειών και η φτώχεια με 36%. Από τους ερωτηθέντες ζητήθηκε να αναφέρουν έως και τρία θέματα.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB), ένα δίκτυο πράσινων ομάδων που ζήτησε την έρευνα, ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι νέοι βλέπουν ξεκάθαρα τις μακροπρόθεσμες παγκόσμιες προκλήσεις.

“Σε μια περίοδο που ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω πανδημίας και μιας ακόλουθης κοινωνιοοικονομικής κρίσης, είναι αξιοσημείωτο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΕΕΒ Χάλνετ Ντιάμπ, ;όπως μεταδίδει το Thomson Reuters Foundation και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Η δημοσκόπηση αυτή επιβεβαιώνει ότι τα κινήματα των νέων για το κλίμα, όπως οι Παρασκευές για το Μέλλον, δεν ήταν περιθωριακά κινήματα αλλά εκπροσωπούν τη νεολαία (…) Πολιτικοί και όσοι διαμορφώνουν πολιτική θα πρέπει να ακούσουν τις φωνές τους”.

Οι Παρασκευές για το Κλίμα ξεκίνησαν σαν ένα σχολικό κίνημα απεργίας το οποίο ξεκίνησε η έφηβη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ. Οι νεαροί ακτιβιστές για το κλίμα δυσκολεύθηκαν να διατηρήσουν την ορμή του κινήματός τους εν μέσω της πανδημίας covid-19 και των περιορισμών που έχουν υιοθετηθεί γα την ανάσχεσή της.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε κυρίως μέσω διαδικτύου από το Ipsos μεταξύ του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2020 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 8 στους 10 ανθρώπους ηλικίας 15 με 35 ετών ανησυχούν αρκετά, πολύ ή εξαιρετικά για την κλιματική αλλαγή.

Οι νέοι της νότιας Ευρώπης φαίνεται ότι ανησυχούν περισσότερο από τους νέους αλλού στην ήπειρο, με το 71% των Ισπανών και το 63% των Πορτογάλων να δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι, σε σχέση με το 23% των Λετονών.

Ο Ντιάμπ επεσήμανε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός καθώς Ισπανία και Πορτογαλία έχουν ήδη αντιμετωπίσει μεγάλες δασικές πυρκαγιές, καύσωνες και μακρά ξηρασία, τα οποία οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα γίνουν πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τι λένε οι Έλληνες νέοι

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 46% των νεαρών Ελλήνων ερωτηθέντων αισθάνονται πολύ ή πάρα πολύ ανήσυχοι σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το ποσοστό είναι ίδιο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης, θεωρούν την κλιματική αλλαγή το τρίτο σοβαρότερο πρόβλημα στον κόσμο μετά την οικονομική κατάσταση/ανεργία και μετά τη φτώχεια/πείνα.

Ωστόσο, οι γνώσεις των νεαρών Ελλήνων γύρω από την κλιματική μετανάστευση είναι περιορισμένες, ακόμα και σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: μόλις το 23% έχει ακούσει πολλά ή αρκετά για τον όρο «κλιματικοί μετανάστες» συγκριτικά με το 33% των νέων στην Ευρώπη. Επίσης, μόνο ένας στους δέκα Έλληνες νέους συγκαταλέγει την κλιματική αλλαγή στους τρεις σημαντικότερους παράγοντες για τους οποίους μεταναστεύουν άνθρωποι στην Ελλάδα, ποσοστό χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (17%).

Παρά τα χαμηλά ποσοστά στις παραπάνω ερωτήσεις, όμως, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες νέους (55%) συμφωνούν ότι οι κλιματικοί μετανάστες πρέπει να λαμβάνουν την ίδια νομική προστασία με εκείνους που μεταναστεύουν για λόγους πολέμου ή διώξεων. Το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 50% με σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά χώρα (π.χ. στην Πορτογαλία το 70% συμφωνεί με αυτό, ενώ στην Τσεχία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 37%).

Επίσης, το 48% των συμμετεχόντων στην ελληνική έρευνα θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει περισσότερους μετανάστες στην Ελλάδα στο μέλλον και το 41% πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αναγκάσει ανθρώπους στην Ελλάδα να μετακομίσουν σε άλλο νομό ή χώρα.

Οι Έλληνες νέοι πιστεύουν ότι την ευθύνη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχουν πρωτίστως οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία (62%) και οι κυβερνήσεις (56%), αν και αμέσως μετά το 36% της ελληνικής νεολαίας εκτιμά ότι αυτοί οι ίδιοι έχουν πρωτίστως την ευθύνη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το 72% θεωρεί ότι εάν στα κυβερνητικά σχέδια δεν περιλαμβάνονται μέτρα κατά της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, αυτό είναι κακό για την οικονομία. Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες εκτιμούν ότι είναι κυρίως ευθύνη των πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το 37% απάντησε ότι και οι πλούσιες και οι φτωχές χώρες φέρουν ευθύνη.

Οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες λένε ότι έχουν ψηφίσει ή θα ψήφιζαν πολιτικούς που δίνουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της κλιματικής μετανάστευσης, ενώ το 67% δήλωσε ότι θα συμμετείχε ή έχει συμμετάσχει σε διαδήλωση για τα θέματα αυτά. Επίσης, το 79% αναφέρει ότι προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια στο σπίτι, το 73% ότι αγοράζει χύμα προϊόντα χωρίς συσκευασία και το 67% ότι επιλέγει να μετακινηθεί πεζή, με ποδήλατο ή με τα μέσα μεταφοράς. 

πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου