Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 10 Σεπ 2020
ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ
Κλίκ για μεγέθυνση

ΠΡΟΣ:  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΥΠΕΝ

                                        

                                                                                                          ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

                                                                       ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΕΝ

                                                                       ΤΜΗΜΑ ΕΙΔ. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ  ΥΠΕΝ

                                                                      ΤΜΗΜΑ ΧΩΡΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΠΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΥΠΕΝ

 

ΘΕΜΑ : ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ

Κυρία Διευθύντρια,

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας είχε λάβει απόφαση  τον Φεβρουάριο του έτους 2020 να επισκεφτούμε την Δ/νσή σας και να αναπτύξουμε σε εσάς, ως καθ΄ύλην αρμόδια υπηρεσία,

τις θέσεις μας  για τις υδατοκαλλιέργειες στον Κορινθιακό Κόλπο.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου δεν έγινε αυτό κατορθωτό. Με νεώτερη απόφασή μας

αποφασίσαμε, καταρχήν συνοπτικά, να σας  αποστείλουμε τις θέσεις – προτάσεις μας  ώστε να τύχουν του ανάλογου ενδιαφέροντος εκ μέρους σας.

Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα επιδιώξουμε και συνάντηση εκ του σύνεγγυς μαζί με αντιπροσωπεία της  επιστημονικής μας  επιτροπής.

  

                                                        ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΚΥΩΝ

                  ΓΙΑ ΤΙΣ  ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ  ΚΟΛΠΟ 

Με βάση τις  απαντήσεις προς την Ομοσπονδία μας των  Δ/νσεων Αλιείας των Περιφερειών και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που είναι αρμόδιες για τον Κορινθιακό, οι αδειοδοτημένες  εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών ως 4/2018 ήταν ετήσιας  δυναμικότητας παραγωγής ιχθύων 15.000 τόνων  και σήμερα  έχουν φθάσει τους 18.000 τόνους. Στην πράξη η ετήσια παραγωγή  είναι σχεδόν διπλάσια της αδειοδοτημένης.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι,  ότι έχουμε φθάσει σε σημείο κορεσμού για το εύρος της θάλασσάς μας.

Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, στις περιοχές που δραστηριοποιούνται,  έχουν  εξοστρακίσει τόσο  τις τουριστικές  υπηρεσίες  όσο και άλλες  ασχολίες ήπιας μορφής στην θάλασσα και την στεριά. Εταιρείες καταθέτουν  ΜΠΕ  και οριοθετούν τις εγκαταστάσεις τους πάνω σε  Ποσειδωνίες ( προστατευόμενο είδος σε περιοχή του δικτύου Natura 2000) , πατώντας στο σαθρό – ανεπαρκές νομικό  πλαίσιο της χώρας κόντρα στις οδηγίες της Ε,Ε.  Επίσης γίνονται αλχημείες στον υπολογισμό της δυναμικότητας των μονάδων τους χρησιμοποιώντας τον μαθηματικό τύπο προσδιορισμού της παραγωγής τους κατά το δοκούν. Οι  Αποκ/νες Διοικήσεις το γνωρίζουν  και συνεργούν  με τις εγκρίσεις τέτοιων ΜΠΕ.

Οι περιοχές του Βόρειου Κορινθιακού  από την νήσο Τροιζόνια ως την Ιτέα  έχουν καταληφθεί  από τέτοιες μονάδες . Ελεύθερες είναι ακόμα μόνο οι παραλίες που έχουν οικισμούς. Πλησιάζουν όμως όλο και περισσότερο προς αυτούς.

Καμία μονάδα δεν μετεγκαθίσταται  μετά από δεκάδες χρόνια λειτουργίας σε μια περιοχή, ώστε να ανακάμψει  το  οικοσύστημα της περιοχής. Ούτε   εγκαθίστανται στην ανοικτή θάλασσα  όπου τα ρεύματα  είναι ισχυρά και διασπούν τα  φορτία αποβλήτων των  εγκαταστάσεων.

Αν λάβουμε υπόψιν  και την εκτεταμένη  εγκατάσταση αιολικών στις ίδιες περιοχές, μιλάμε ουσιαστικά για εκτεταμένη βιομηχανοποίηση  του συνόλου της  Φωκίδας και της Βοιωτίας με τριτοκοσμικούς όρους. Με καταστροφή του περιβάλλοντος και με πολύ αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες προκαλώντας όχι ανάπτυξη, όπως παραπλανητικά υποστηρίζουν κάποιοι, αλλά οικονομική  συρρίκνωση. Τα χειροπιαστά αποτελέσματα σε εκτεταμένες περιοχές όπως  της Θίσβης, της Αντίκυρας Διστόμου, της ορεινής Φωκίδας και της παραλιακής Φωκίδας τα τελευταία χρόνια δεν επιτρέπουν καμία αμφισβήτηση.  Όσα χρόνια η Ελληνική Πολιτεία επιτρέπει και συγκαλύπτει τέτοια «ανάπτυξη», το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που ζούσε και ευημερούσε στην περιοχή επι αιώνες οδηγήθηκε και οδηγείται   στην σταδιακή εγκατάλειψη εστιών και περιουσιών, στην μετανάστευση σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και στο εξωτερικό και τελικά στην ερημοποίηση. Όποιος αμφισβητεί  την περιγραφόμενη πραγματικότητα, η Ομοσπονδία μας διατίθεται  να τον ξεναγήσει στα πολλά  ερημωμένα χωρία των προαναφερόμενων περιοχών.

 

Η ΑΛΚΥΩΝ  αιτείται:

- Να χαρακτηριστούν όλες οι περιοχές του Κ.Κ. κορεσμένες  από ιχθυοκαλλιέργειες.

  Καμία νέα μονάδα στην θάλασσά μας.

- Σύνταξη χωροταξικού για τις ιχθυοκαλλιέργειες από την αρχή.

  Την ευθύνη   χωροταξίας τους να  αναλάβουν οι Περιφέρειες.

- Καμία επέκτασή  των υπαρχόντων ως τώρα.

- Μετεγκατάσταση όλων των λειτουργούντων μονάδων μετά από  10 χρόνια

  λειτουργίας τους σε νέα περιοχή και στην ανοικτή θάλασσα.

Η μετεγκατάστασή τους να γίνει  σε ικανή απόσταση από την ακτή, ώστε και να μην καταστρέφεται  άμεσα το οικοσύστημα (Ποσειδωνίες κλπ) και να μην απαξιώνεται τουριστικά η ευρύτερη περιοχή. Η απαιτούμενη    τεχνολογία και τεχνοτροπία, οι απαιτούμενες αποστάσεις και βάθη  υπάρχουν  και είναι αυτά που εφαρμόζονται στις άλλες χώρες όπως  μπορεί άμεσα ο καθένας να διαπιστώσει ξεκινώντας από τις υπόλοιπες μεσογειακές Ευρωπαϊκές χώρες. 

Στο σημείο αυτό, χωρίς να θέλουμε αρχικά να αντιπαρατεθούμε  ονομαστικά με καταγεγραμμένους συγκεκριμένους πολιτικούς και εκπροσώπους εταιριών που το έχουν πράξει ή το πράττουν συστηματικά, είμαστε υποχρεωμένοι  να τονίσουμε το ακόλουθο.  Είναι Εθνική ντροπή και όχι Εθνικό καμάρι το να υπερηφανεύεται ο οποιοσδήποτε  για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων των Ελληνικών εταιριών ιχθυοκαλλιεργειών στην διεθνή αγορά,  όσο η παραγωγή των προϊόντων αυτών στην Ελλάδα γίνεται με τριτοκοσμικούς όρους. Πιο αναλυτικά για να μην υπάρξουν παρανοήσεις: Το να γίνεται   παραγωγή ψαριών με τρόπους που δεν καταστρέφουν το περιβάλλον και δεν απαξιώνουν άλλες παραγωγικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός ερημώνοντας τις τοπικές κοινωνίες, όπως κάνουν οι  ανταγωνιστικές εταιρίες που έχουν τις εγκαταστάσεις τους σε άλλες ευρωπαϊκές  χώρες, απαιτεί έξοδα που λέγονται «περιβαλλοντικό κόστος παραγωγής». Έξοδα που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής άρα και την τελική τιμή πώλησης. Εάν μια εταιρία όπως οι περισσότερες στην Ελλάδα δεν   κάνει αυτά τα έξοδα, είναι φυσικό να έχει πολύ μικρότερο κόστος παραγωγής οπότε και  να πουλάει σε χαμηλότερες τιμές και να έχει και κέρδη. Κάθε παραγωγική διαδικασία που απαιτεί έξοδα ώστε να ασκείται χωρίς να προκαλεί καταστροφές στο περιβάλλον (φυσικό, οικονομικό κλπ)  είναι ανταγωνιστικότερη εάν γίνεται σε τόπους και σε χώρες που μπορεί να μην κάνει αυτά τα έξοδα. Αυτό είναι άλλωστε και ο λόγος που όσο περισσότερο περιβαλλοντικό κόστος παραγωγής έχουν κάποιες δραστηριότητες, τόσο περισσότερο τις συναντάμε στις υπανάπτυκτες τριτοκοσμικές χώρες όπου βασιλεύει η ανομία, η διαπλοκή και η διαφθορά. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί ότι η Ελλάδα δεν είναι και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται τοπικά ή να γίνει συνολικά υπανάπτυκτη τριτοκοσμική χώρα.   Και οι Ελληνικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών θα πρέπει να λειτουργούν ή να υποχρεωθούν από την Ελληνική πολιτεία να λειτουργούν με σεβασμό στους νόμους και στις τοπικές κοινωνίες όπως και στις άλλες μη τριτοκοσμικές χώρες και τότε θα είμαστε πραγματικά υπερήφανοι  όλοι μαζί για τα όποια ανταγωνιστικά αποτελέσματα. 

 

Τα ανωτέρω αιτήματα να    συμπεριληφθούν σε τροποποιήσεις των ΑΕΠΟ  τους.

- Λόγω της ιδιαιτερότητας του  Κ.Κ. και της μικρής κλίμακάς του πρέπει να

  απαγορευτούν οι ιχθυοκαλλιέργειες  πάνω σε  λιβάδια Ποσειδωνίας ανεξαρτήτως 

  του μεγέθους και της  πυκνότητάς τους. Το ΥΠΕΝ  να βγάλει  σχετική εγκύκλιο .

 

Για τις συνοδές- υποστηρικτικές  εγκαταστάσεις

- Τα ακίνητα που υπάρχουν ή τα νέα που θα κτιστούν, να έχουν  μια ενιαία

   αρχιτεκτονική σύμφυτη με το τοπικό φυσικό περιβάλλον. Δηλ. η πολιτεία  θα έχει

   δώσει  δύο προτάσεις  αρχιτεκτονικών σχεδίων και οι εταιρείας θα εφαρμόζουν

   μία από αυτές. Σε καθορισμένο χρονικό διάστημα θα  προσαρμοστούν και τα

   υπάρχοντα οικήματα μέσω νέων ΑΕΠΟ.

- Οποιαδήποτε υποστηρικτική εγκατάσταση  σε αιγιαλό και παραλία θα γίνονται

   με πλωτά  μέσα . Πουθενά μπετόν  και άκαμπτα  τεχνικά έργα.

- Οι πλύσεις των διχτυών θα γίνονται σε οργανωμένες  μονάδες  με λειτουργία

  συστήματος βιολογικού καθαρισμού. Επίσης το βάψιμο των διχτυών να γίνεται

  σε  παρόμοιες εγκαταστάσεις με κατάλληλη  αδειοδότησή τους. Σε καμία

  περίπτωση  δεν θα γίνεται πλύση και βάψιμο των διχτυών στις συνοδές

  εγκαταστάσεις των μονάδων. Να ορίζεται ρητά στις ΑΕΠΟ.

- Οι συνοδές εγκαταστάσεις στην στεριά  να επικοινωνούν με το εθνικό δίκτυο

  μεταφορών με κατάλληλες  υποδομές και διαγραμμίσεις ( όπως π.χ. τα

  πρατήρια υγρών καυσίμων κλπ ) .

-  Να  αναπτυχθούν στις μονάδες  σύστημα φωτισμού τους  που να  καλύπτει μόνο

   Αυτές και να μην διαχέεται στην ευρύτερη περιοχή.

   Σήμερα  βάζουν προβολείς που φωτίζεται όλος ο Κορινθιακός. Επιπλέον από τα πολύπλευρα  προβλήματα που προκαλούν στο ευρύτερο τοπικό οικοσύστημα, από τις ακτές της    Πελοποννήσου  είναι  πολύ ενοχλητικές και ειδικά στον τουρισμό.

 

Υποσημείωση :  Παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε ηλεκτρονικά τον αρ. πρωτοκόλλου της υπηρεσίας σας  για την επιστολή μας.

 

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ                              ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου