Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 13 Μάι 2019
Περιβάλλον και διαχείριση απορριμμάτων - αποβλήτων για τη Δυτική Αχαΐα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

φωτο:ππρόσφατη (Ιανουάριος 2019) διαφυγή στραγγισμάτων από τον ΧΥΤΑ Φλόκα σε γειτονικό ρέμα.


Η διαχείριση των απορριμμάτων με τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό αλλάζει με τρόπο δυσμενέστερο για τη Δυτική Αχαΐα. Η σημερινή δημοτική αρχή είναι υπόλογη γι’ αυτήν την εξέλιξη απέναντι στους Δημότες. Το σύνθημα «ούτε ένα κιλό σκουπίδια παραπάνω», το μετέτρεψε σε «απορρίμματα από παντού στο Φλόκα». Στο σύνολό της και με την ψήφο όλων των δημοτικών συμβούλων οι οποίοι εκλέχθηκαν με την πλειοψηφούσα παράταξη, η δημοτική αρχή, ψήφισε και προώθησε ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων για τον Δήμο μας, το οποίο συμβάλλει ώστε ο ΧΥΤΑ Φλόκα να γίνει χώρος υποδοχής αποβλήτων όλου του Νόμου. Ο ΧΥΤΑ Φλόκα δέχεται ασταμάτητα ήδη εδώ και καιρό απορρίμματα από τρεις δήμους του νομού μας και ετοιμάζεται να υποδεχθεί και από τον τέταρτο. Αυτή η επιβλαβής εξέλιξη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη ζωή των κατοίκων, σε μια περιοχή ήδη επιβαρυμένη. Ο Φλόκας και η Ωλενία κινδυνεύουν να γίνουν μια δεύτερη Φυλή Αττικής. Λαμβάνοντας, επιπλέον, υπόψη ότι στη ΔΕ Ωλενίας είναι εγκατεστημένη η ΒΙΠΕ Πατρών, το πρόβλημα της εναπόθεσης ανεξέλεγκτων αποβλήτων στο ΧΥΤΑ και παραγωγής τοξικών ρύπων εντείνει τον κίνδυνο της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής.
Οι παραπάνω εξελίξεις για να αποτραπούν απαιτούν τη συγκρότηση ενός κινήματος από πολίτες και συλλογικότητες για την προστασία του περιβάλλοντος. Η διεκδίκηση δημόσιου ελέγχου και διαχείρισης των παραγόμενων ρύπων – αποβλήτων είναι επιτακτική, προκειμένου να αποφευχθεί η στοχευμένη υποβάθμιση περιοχών που θα αποτελέσουν αντικείμενο φθηνής εξαγοράς προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Η προγραμματισμένη κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων θα οδηγήσει σε μεγάλη συγκέντρωση απορριμμάτων στην περιοχή του ΧΥΤΑ Φλόκα εις βάρος ενός προγράμματος αποκεντρωμένης ανακύκλωσης στην πηγή. Η μονάδα επεξεργασίας που θα κατασκευαστεί πρέπει να παραμείνει σε έλεγχο από το φορέα διαχείρισης, αντί της δρομολογούμενης παραχώρησης διαχείρισης σε ιδιώτη, που απαιτεί συγκεκριμένη ελάχιστη ποσότητα απορριμμάτων στο όνομα του κέρδους και θα επιφέρει αύξηση των δημοτικών τελών επιβαρύνοντας περαιτέρω τα νοικοκυριά.
Αδιαπραγμάτευτη θέση της ΑΚΙΔΑ είναι: Ο κάθε Δήμος οφείλει να καταρτίσει σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της περιοχής του στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού, προκειμένου να διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα στάδια συλλογής και διαχείρισης. Ταυτόχρονα σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης πρέπει να προβλέπεται η μείωση χρήσης των υλικών συσκευασίας και των παραγόμενων απορριμμάτων.
Σχεδόν τρία χρόνια από την ψήφιση του περιφερειακού και τοπικού σχεδίου διαχείρισης καμία ουσιαστική προσπάθεια δεν έχει γίνει για ανακύκλωση στην πηγή από τη δημοτική αρχή με αποτέλεσμα οι κάδοι απορριμμάτων να ξεχειλίζουν καθημερινά.

https://tools.otenet.gr/?_task=mail&_framed=1&_action=get&_mbox=INBOX&_uid=115804&_part=3&_mimewarning=1&_embed=1

Για εμάς η διαχείριση των απορριμμάτων απαιτεί συνολικό επανασχεδιασμό που θα ξεκίνα από την αποκομιδή και θα καταλήγει στην ελάχιστη εναπόθεση υπολείμματος, αφού το 95% των απορριμμάτων που παράγονται είναι υλικά που μπορούν να ανακτηθούν ή επαναχρησιμοποιηθούν. Στόχος μας η ολοκληρωμένη και αποτελεσματική ανακύκλωση, σύμφωνα με τις σύγχρονες και επικρατούσες διεθνείς επιστημονικές μεθόδους που προβλέπουν διαλογή στην πηγή και όχι στον ΧΥΤΑ, με σκοπό α) την ελαχιστοποίηση των παραγόμενων απορριμμάτων - αποβλήτων και β) τον εξορθολογισμό των δαπανών. Ταυτόχρονα, τα βιοτεχνικά - βιομηχανικά απόβλητα και οι παραγόμενοι ρύποι πρέπει να ελέγχονται συστηματικά από δημόσιο φορέα διαχείρισης επανδρωμένο με τις κατάλληλες ειδικότητες επιστημόνων και θεσπίζοντας τοπικά όρια εκπομπών συναρτήσει των φυσικών χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής.
Με την ΑΚΙΔΑ στον Δήμο:
⦁ Καταγράφουμε τα προβλήματα και επανασχεδιάζουμε την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων – αποβλήτων σε όλα τα στάδια.
⦁ Προχωράμε σε προμήθεια νέου εξοπλισμού απορριμματοφόρων, οχημάτων καθαρισμού (σάρωθρα) και απαιτούμενων μέσων.
⦁ Αγωνιζόμαστε για αύξηση του προσωπικού του Δήμου στον τομέα καθαριότητας με μόνιμες θέσεις και κατάλληλες συνθήκες εργασίας.
⦁ Κλείνουμε όλες τις παράνομες χωματερές και τα σημεία ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων.
⦁ Παίρνουμε συγκεκριμένα μέτρα για περισυλλογή των αδρανών υλικών.
⦁ Αναβαθμίζουμε τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που υπάρχουν στην αποκομιδή και προχωράμε σε συνεχή ενημέρωση του κοινού για θέματα αποκομιδής και ανακύκλωσης. Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικά να αναφέρει το πρόβλημα το οποίο μάλιστα θα δημοσιοποιείται αλλά και θα γνωρίζει την πορεία επίλυσής του.
⦁ Οργανώνουμε υπηρεσία ελέγχου εκπεμπόμενων ρύπων και παραγόμενων αποβλήτων.
⦁ Προστατεύουμε τα δάση και τους υπάρχοντες θύλακες πρασίνου, προγραμματίζοντας τον καθαρισμό των ακτών και δασών μας και αυξάνοντας τη δενδροφύτευση ειδών μεγάλης δυνατότητας απορρόφησης ρύπων. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στον εθελοντισμό και τις χορηγίες.
⦁ Βελτιώνουμε τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών που είναι εγκατεστημένοι και σχεδιάζουμε τη διαχείριση των λυμάτων σε όλες τις πόλεις και τα χωριά στα όρια του δήμου. Ταυτόχρονα καταρτίζουμε σχέδιο επαναχρησιμοποίησης του επεξεργασμένου νερού και εκμετάλλευσης της παραγόμενης λυματολάσπης.
Ανακύκλωση
⦁ Ξεκινάμε διαλογή στην πηγή - ανακύκλωση συσκευασιών (χαρτί, γυαλί, πλαστικά, μέταλλα), οργανικών υπολλειμμάτων (κομποστοποίηση) αλλά και αποκομιδή των κλαδεμάτων (κλαριά, χόρτα κτλ).
⦁ Προχωράμε σε ανακύκλωση πλαστικών από τις αγροτικές καλλιέργειες που μπορούν να ανακυκλωθούν.
⦁ Θεσπίζουμε συστηματική συλλογή επικίνδυνων αποβλήτων παραγόμενων από i) οικιακές εργασίες (χρώματα, κόλλες, μοριοσανίδες κτλ), ii) αγροτικές δραστηριότητες (συσκευασίες με υπολείμματα επικίνδυνων ουσιών π.χ. παρασιτοκτόνα, λισπάσματα κτλ) για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και των θαλασσών. Ταυτόχρονα ελέγχουμε τους υπόχρεους απέναντι στη νομοθεσία για τη διαχείριση αποβλήτων που παράγονται από βιοτεχνικές – εμπορικές δραστηριότητες.
⦁ Δημιουργούμε πρόγραμμα αποκομιδής ηλεκτρικών - ηλεκτρονικών συσκευών και μεγάλων αντικειμένων με στόχο την ανακύκλωσή τους.
⦁ Διεκδικούμε από τον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό που μας αναλογεί για έργα προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος.
⦁ Δημιουργούμε και χωροθετούμε πράσινα σημεία.
⦁ H δημιουργία των σταθμών μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), θα εξετασθεί με γνώμονα την ανακύκλωση στην πηγή ώστε να προωθούνται τα ανακτώμενα υλικά πως ανακύκλωση.
⦁ Ειδικά για την πόλη της Κάτω Αχαΐας αλλά και την Τοπική Κοινότητα Σαγαιΐκων υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να αποφύγουμε τα φαινόμενα που ζήσαμε πρόσφατα. Η μισή πόλη της Κάτω Αχαΐας να μην έχει κάδους και η περιοχή των Σαγαιΐκων να πνίγεται στους τοξικούς καπνούς από την καύση καλωδίων.
⦁ Το πρόβλημα των στραγγισμάτων που παράγονται από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού στο ΧΥΤΑ εκτός των έργων αναβάθμισης λειτουργίας απαιτεί συνεχή και αυστηρό έλεγχο στον Πείρο προκειμένου να διαφυλάξουμε τον υδροφόρο ορίζοντα, τον ποταμό και τον Πατραϊκό.
⦁ Προχωράμε σε ευαισθητοποίηση - ενημέρωση των πολιτών και εμπλοκή τους σε δράσεις, όχι για να υποκαταστήσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας, αλλά για να αυξήσουμε την απόδοση της ανακύκλωσης, μαζί με φορείς και συλλογικότητες, ενεργοποιώντας και το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής.

⦁ Ιδρύουμε ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Τα έσοδα πηγαίνουν για πληροφόρηση και ενίσχυση συλλόγων που συμμετέχουν.

Πέντε χρόνια τώρα η ΑΚΙΔΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις για όλα τα ευαίσθητα περιβαλλοντολογικά ζητήματα που αφορούν στην περιοχή μας, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες ασύμβατες.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου