Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 16 Φεβ 2024
Οι φορείς μιλούν στη Βουλή για τους Ποινικούς Κώδικες
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
Αντιμέτωπος με εκπροσώπους του νομικού κόσμου, επιστημονικές ενώσεις και οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα βρεθεί σήμερα στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου ο υπουργός Δικαιοσύνης ● Πολλοί από αυτούς εχουν εκφράσει σφοδρότατες αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο, ζητώντας ακόμα και την απόσυρσή του.

Στον απόηχο του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια που συζητήθηκε χωρίς τη συμμετοχή του κατεξοχήν αρμόδιου για αλλαγές Κωδίκων υπουργού Δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης με τις «παρεμβάσεις» του στο Ποινικό Δίκαιο θα βρεθεί σήμερα απέναντι στους φορείς, που στην πλειονότητά τους έχουν ήδη εκφραστεί δημόσια κατά του νομοσχεδίου.

Εν μέσω αποχής των δικηγόρων της χώρας με αντικείμενο τον νέο δικαστικό χάρτη και την αλλοίωση των Ποινικών Κωδίκων και εν μέσω δεκάδων παρεμβάσεων του νομικού κόσμου, επιστημονικών φορέων και των οργανώσεων προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, συνεδριάζει σήμερα η αρμόδια επιτροπή της Βουλής προκειμένου να ακούσει τις ενστάσεις, τις διαφωνίες και τις θετικές κρίσεις-βάλσαμο για το πόνημα Φλωρίδη.

Οι τοποθετήσεις

Από τους φορείς που κλήθηκαν να εκπροσωπηθούν στην επιτροπή έχουν ήδη αναλυτικά, γραπτά και προφορικά, τοποθετηθεί δημόσια -όπως έχει καταγράψει και η «Εφ.Συν.»- με σφοδρότατες αντιρρήσεις (στο σύνολο και κατ’ άρθρο), ακόμα και με παραινέσεις για απόσυρση του νομοσχεδίου που συνέταξαν τρεις αποσπασμένοι στο υπουργείο εισαγγελείς, οι παρακάτω:

Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων, Ενωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, Ελληνική Εταιρεία Ποινικού Δικαίου, Δικηγορικοί Σύλλογοι αλλά και η Ολομέλειά τους, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου, Ελληνική Ενωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένονται σήμερα και οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων φορέων που μέχρι στιγμής απέφυγαν να εκφραστούν δημόσια:

 Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην οποία οι απόψεις του προεδρείου και της μειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση και δεν έγινε δεκτό το αίτημα βουλευτών να κληθεί και εκπρόσωπος της μειοψηφίας. Παρ’ όλα αυτά, πρόσφατα η πρόεδρος της ΕνΔΕ, Μαργαρίτα Στενιώτη, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο.

 Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Από τη συγκεκριμένη πολύ συντηρητική ένωση δεν αναμένονται διαφωνίες με τις κυβερνητικές θέσεις.

 Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου. Το Ινστιτούτο, που αποτελείται από δικαστικούς λειτουργούς, καθηγητές Πανεπιστημίου κ.λπ., πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο εκδήλωση για το θέμα των αλλαγών στην οποία ακούστηκαν εξαιρετικά αρνητικές αλλά και θετικές γνώμες, οπότε έχει προφανώς σημασία το ποιος θα εκπροσωπήσει τον φορέα στην επιτροπή.

Παραθέτουμε ενδεικτικά ένα μικρό απόσπασμα από την πρόσφατη παρέμβαση (με άρθρο στην «Καθημερινή») του καθηγητή και μέλους της διοίκησής του, Χρήστου Μυλωνόπουλου, που αρχικά στηλίτευσε τις ακραίες θετικές ή αρνητικές τοποθετήσεις για το νομοσχέδιο. Αναδεικνύοντας τα θετικά σημεία, όπως π.χ. η κατάργηση της απαιτούμενης έγκλησης στα οικονομικά εγκλήματα κ.λπ., γράφει στη συνέχεια:

«Οι απαγορεύσεις των αναβολών είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστες, όπως έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν. Η ανάγνωση των μαρτυρικών καταθέσεων των αστυνομικών υπαλλήλων και η εκδίκαση των εφέσεων από ομοιόβαθμο τριμελές δικαστήριο αποτελούμενο απλώς από αρχαιότερους εφέτες θα οδηγήσουν σε σωρεία καταδικών της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και σε επανάληψη (αναδιπλασιασμό) των ποινικών δικών. Κατά τούτο, η κριτική που ασκείται είναι ορθή».

Ο κ. Μυλωνόπουλος εξηγεί γιατί δεν χρειάζεται κι άλλη αυστηροποίηση των ποινών: «Οι μακράς διαρκείας ποινές έχουν κατεξοχήν φυλακτικό χαρακτήρα. Σπανίως ο βαρύς εγκληματίας βελτιώνεται με την μακράς διαρκείας ποινή. Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε ότι καθήκον του κράτους δικαίου δεν είναι μόνον η απαγόρευση υπερβολικά αυστηρών ποινών αλλά και η απαγόρευση καθόδου κάτω από την ποινή που αντιστοιχεί στην ενοχή».

Επισημαίνει πως «είναι διαπιστωμένο ότι δραστική αποτρεπτική ενέργεια έχουν οι βραχείας διαρκείας ποινές κατά της ελευθερίας, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως εξαγγέλλει το νομοσχέδιο, ότι θα πρέπει να εκτελούνται πλημμεληματικές ποινές άνω των τριών ετών. Πέραν του πρακτικού ζητήματος της επάρκειας χώρων κράτησης, θα πρέπει να υπάρχει μία κλιμάκωση σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας».

 Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Αναμένεται και τώρα η ΕΑΔ να μην παρεκκλίνει από τις κυβερνητικές επιδιώξεις.

 Αρχή καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ο ε.τ. αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Χ. Βουρλιώτης, που συνταξιοδοτήθηκε τον Ιούνιο του 2021 και ένα μήνα μετά διορίστηκε επικεφαλής της Αρχής, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί.

Δήμευση περιουσιών

Σε ό,τι αφορά τη δήμευση περιουσιών εμπρηστών με δόλο ή και αμέλεια που προβλέπει το νομοσχέδιο, ήταν ο ίδιος που είχε ζητήσει από την ΕΛ.ΑΣ. και την Πυροσβεστική να ενημερώνουν την Αρχή άμεσα, ώστε να προβαίνει και σε δήμευση και δέσμευση περιουσιών «όταν προκύπτουν στοιχεία ότι το έγκλημα του εμπρησμού από πρόθεση συνδέεται με περιουσιακό όφελος». Τώρα που το νομοσχέδιο καθιστά αυθαίρετα μια διοικητική πράξη (δήμευση) αντικείμενο ποινικής διαδικασίας, θα έχει ενδιαφέρον η άποψή του!

Εχουν κληθεί εκπρόσωποι: του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, του Strong me, του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, που θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα διπλασιασμού των κρατουμένων. Τέλος, κλήθηκε ο Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που θα τοποθετηθεί ασφαλώς και για τις αυξήσεις ποινών σε ανηλίκους, αλλά και ο κάπως «άφαντος» τα τελευταία χρόνια Συνήγορος του Πολίτη.

από:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου