Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 14 Νοέ 2017
Παρουσιάστηκε από πάνελ πανεπιστημιακών το νέο βιβλίο και εγκαινιάστηκε Έκθεση ζωγραφικών σχεδίων για την Αρχαία Ελίκη
Κλίκ για μεγέθυνση


Κεντρική ομιλία της Ντόρας Κατσωνοπούλου στο πρόγραμμα εκδηλώσεων 2018 της ΕΦΑΕΛ για τα 30 χρόνια από την έναρξη των ερευνών


Την Κυριακή, 12.11.2017, παρουσιάστηκε από πάνελ πανεπιστημιακών σε ειδική εκδήλωση
στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Αιγίου, το νέο βιβλίο για την Αρχαία Ελίκη που εκδόθηκε πρόσφατα από την Εταιρεία Φίλων της Αρχαίας Ελίκης με την επιστημονική επιμέλεια της Προέδρου της Εταιρείας Καθ. Αρχαιολογίας Ντόρας Κατσωνοπούλου. Το βιβλίο είναι το πέμπτο στη σειρά Πρακτικών Διεθνών Συνεδρίων της ΕΦΑΕΛ, αφιερωμένο  στον κυρίαρχο πολιούχο θεό της Αρχαίας Ελίκης, τον Ποσειδώνα, και τη λατρεία του και  φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο Ποσειδών, ο θεός των σεισμών και των υδάτων. Λατρεία και ιερά.

Τις 16 συνολικά πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων και ειδικών γεω-επιστημόνων που περιλαμβάνονται στον τόμο, παρουσίασαν στο εκλεκτό ακροατήριο που βρέθηκε στην αίθουσα της Φιλαρμονικής, η Πρόεδρος της Εταιρείας και επιμελήτρια του τόμου Ντόρα Κατσωνοπούλου και καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Παρουσιάζοντας την α’ ενότητα των άρθρων του α’ Μέρους του βιβλίου που αφορούν στη λατρεία του Ελικωνίου Ποσειδώνα στην Ελίκη και στη Μ. Ασία, ο Καθ. Ιστορίας των Πολιτισμών Χρήστος Μεράντζας τόνισε τα εντυπωσιακά νέα στοιχεία που έχουν προκύψει για τη λατρεία του θεού τόσο από τις ανασκαφές και μελέτες της ερευνητικής ομάδας στην Αρχαία Ελίκη υπό τη διεύθυνση της Ντόρας Κατσωνοπούλου όσο και στην περιοχή της Μυκάλης στη Μ. Ασία υπό τη διεύθυνση του γερμανού Καθ. Αρχαιολογίας Χάνς Λόμαν. Ακολουθώντας με την παρουσίαση της β’ ενότητας των άρθρων για τη λατρεία του Ποσειδώνα σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, κυρίως με την ιδιότητά του ως θεού των σεισμών και των φυσικών καταστροφών, η Ντόρα Κατσωνοπούλου ενημέρωσε συνοπτικά τους παρευρισκόμενους και για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις ανασκαφές και μελέτες της ομάδας και ανατρέπουν δύο βασικούς ‘μύθους’ περί την Αρχαία Ελίκη. Πρώτον, τον μύθο της ‘βυθισμένης πόλης’ αφού η αρχαία πόλη βρίσκεται θαμμένη στην ξηρά μεταξύ των χωριών Ελίκης-Ριζομύλου-Νικολαιίκων και όχι στο βυθό του Κορινθιακού, όπως λανθασμένα υποστηριζόταν για πολλές δεκαετίες. Δεύτερον, τον μύθο της ‘χαμένης πόλης’  καθώς οι έρευνες απέδειξαν ότι η πόλη δεν χάθηκε αλλά αντίθετα η ζωή και η ιστορία της συνεχίστηκαν και μετά τον σεισμό του 373 π.Χ. Τα πλούσια ευρήματα από τις έρευνες και τα νέα συμπεράσματα για την Ελίκη, θα παρουσιαστούν σε κεντρική ειδική εκδήλωση που θα οργανώσει η ΕΦΑΕΛ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 2018, έτος συμπλήρωσης 30 χρόνων από την έναρξη των ερευνών, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης.    

Τις επιστημονικές μελέτες του β’ Μέρους του βιβλίου που αφορούν στην Ελίκη και τον Κορινθιακό κόλπο αναφορικά με τους σεισμούς και ειδικά το διάσημο σεισμό του 373 π.Χ., παρουσίασαν οι  Καθ. Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Φερεντίνος και Νικόλαος Κοντόπουλος, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στο ανθρώπινο περιβάλλον και τοπίο και παρουσιάζοντας τα στοιχεία των αρχαιολογικών και γεωλογικών ερευνών από την Ελίκη και την ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού που δείχνουν ότι ήδη στην αρχαιότητα αντιμετωπίζονταν προληπτικά από τους ανθρώπους οι συνέπειες των σεισμών, με πλέον χαρακτηριστικές πέραν της Ελίκης τις περιπτώσεις του χώρου των Δελφών που υπέστη καταστροφές από τον σεισμό της Ελίκης το 373 π.Χ. αλλά και των λιμανιών Κεγχρεών και Λεχαίου κοντά στην Κόρινθο από μεταγενέστερους σεισμούς της ρωμαϊκής περιόδου.

Η Γενική Γραμματέας της ΕΦΑΕΛ αρχαιολόγος Μαρία Καρβέλα είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης που άνοιξε με χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Τ.Σ. της Ελίκης Βαγγέλης Παναγόπουλος, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της έκδοσης και του έργου των ερευνητών μέσω των οποίων γίνεται γνωστός στο παγκόσμιο κοινό ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής αλλά και την ανάγκη ανάδειξης του μοναδικής σημασίας αρχαιολογικού χώρου που έχει βρεθεί στην Ελίκη, με πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής σε συνεργασία με τους υπεύθυνους επιστήμονες ερευνητές.  

Την Έκθεση δέκα ζωγραφικών σχεδίων του ρώσου εικονογράφου Vladimir Novikov με θέμα «Αρχαία Ελίκη – Έμπνευση από την Όπερα Ελίκη Αθάνατος», εμπνευσμένων από τις σκηνές της Όπερας για την Αρχαία Ελίκη με επίκεντρο την αρχαία πόλη της Ελίκης, το θεό Ποσειδώνα και τον σεισμό που την κατέστρεψε αλλά και τις σύγχρονες ανασκαφές για την ανακάλυψή της και τα ευρήματα, προλόγισαν η Ειδική Γραμματέας της ΕΦΑΕΛ αρχαιολόγος Μαρία Αργυροπούλου και ο Διευθυντής του «Ελληνικού Ειδυλλίου» Ανδρέας Ντρέκης που εγκαινίασε και την έκθεση.

Το ΔΣ της ΕΦΑΕΛ εκφράζει την απόλυτη ικανοποίηση για την επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης και ευχαριστεί θερμά όλους τους εκλεκτούς συμπολίτες και φίλους που παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την εκδήλωση.  
                                                                                                                  

Από το ΔΣ


Φωτο: Το πάνελ των ομιλητών στην έκθεση
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου