Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 20 Ιούν 2017
Εκδήλωση τιμής στην κα. Νίκη Σούκουλη-Φούφα
Κλίκ για μεγέθυνση
Εκδήλωση τιμής στην κα. Νίκη Σούκουλη-ΦούφαΕκδήλωση τιμής στην κα. Νίκη Σούκουλη-ΦούφαΕκδήλωση τιμής στην κα. Νίκη Σούκουλη-ΦούφαΕκδήλωση τιμής στην κα. Νίκη Σούκουλη-ΦούφαΕκδήλωση τιμής στην κα. Νίκη Σούκουλη-ΦούφαΕκδήλωση τιμής στην κα. Νίκη Σούκουλη-Φούφα

 

 

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου στις 10.06.2017 εκδήλωση-αφιέρωμα προς τιμήν της κας Νίκης Σούκουλη-Φούφα, καθηγήτριας φυσικής αγωγής και δασκάλας παραδοσιακών χορών.

Ήταν μια έμπνευση και πρωτοβουλία της δικηγόρου κας Εύης Κοκκίνου-Κελλάρη και της ομάδας παλαιών μαθητριών της κας. Φούφα, που έχουν συγκροτήσει το 1ο χορευτικό τμήμα παραδοσιακών χορών του Πνευματικού και Πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Κορινθίων. Η ομάδα αυτή είχε ξεκινήσει από το Β' Λύκειο Κορίνθου με καθηγήτρια την κα. Φούφα συνέχισε στο Λαογραφικό Όμιλο και κατέληξε στο χορευτικό τμήμα του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κορινθίων, συνεχώς με καθηγήτρια την κα. Φούφα.

Η εκδήλωση διανθήθηκε από χορούς από τις παλαιές μαθήτριες και νυν άξιες κυρίες της οικογένειας και της κοινωνίας. Διαπιστώσαμε πόσο τυχερές ήταν οι μαθήτριες αυτές που είχαν δασκάλα την κα. Φούφα.

Συγχρόνως παρουσιάσθηκαν σε βίντεο και οι αναφορές του αειμνήστου Δημάρχου Νίκου Κουίνη και του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου κ.κ. Νεκτάριου Μαρμαρινού.

Η εκδήλωση αυτή πέραν από το ότι ήταν μια ευγενική χειρονομία των μαθητριών στη δασκάλα τους, μια αναγνώριση του έργου της και την επίδραση που είχε στη ζωή τους -και είναι άποψη της Κορινθιακής κοινωνίας- στέλνει και ένα μήνυμα στην κοινωνία.

Οι επόμενες γενεές οφείλουν να αναγνωρίζουν έμπρακτα το έργο των προηγούμενων, πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν και προχώρησαν. Το ενδιαφέρον και η φροντίδα των αποφοίτων ενός σχολείου ή ενός επιστημονικού ιδρύματος δεν πρέπει να σταματά στο επίπεδο των αναμνήσεων αλλά πρέπει να συνεχίζεται και μετά την αποφοίτηση, παρακολουθώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να βοηθούν στην επίλυση τους.

Εάν κάποιος ήθελε να περιγράψει την προσφορά της κας. Φούφα στο λειτούργημα που διακόνησε επί σειρά δεκαετιών τόσο στη κοινωνία όσο και στο σχολείο, αυτή υπάκουσε στη ρήση του μεγάλου Έλληνα Πατριώτη και Στοχαστή Ίωνα Δραγούμη.

«Πήγαινε λοιπόν στα δημοτικά τραγούδια, στη δημοτική τέχνη και στη χωριάτικη και τη λαϊκή ζωή για να βρεις τη γλώσσα σου και τη ψυχή σου και με αυτά τα εφόδια αν έχεις ορμή μέσα σου και φύσημα θα πλάσεις ότι θέλεις, παράδοση και πολιτισμό και αλήθεια και φιλοσοφία.»

Και έχει η κα. Φούφα και ορμή και φύσημα και πλάθει παράδοση και πολιτισμό και μέσα από τη μουσική του τόπου μας προβάλλει τα συναισθήματα της ψυχής μας, ξεπροβάλλει τον ελληνισμό και αποκαλύπτει την αλήθεια.

Και είναι η δημοτική μουσική ικανή να ανυψώσει τον άνθρωπο, να μορφοποιήσει την ομορφιά και τη χάρη και να φέρει το φώς.

Το φύσημα που διέθετε η κα. Φούφα δεν το κράτησε για τον εαυτό της αλλά το άπλωσε στην κοινωνία, το μοίρασε στις μαθήτριες της, το έκανε ρυθμό, κίνηση και χάρη.

Την ορμή που διέθετε την έκανε μπόλι, μπόλιασε τις μαθήτριες της με τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας. Την έκανε πόθο για τις ρίζες μας, για τη ψυχή του λαού μας, πίστη και τρόπο έκφρασης.

Και δημιούργησε η ίδια, ως πρωτοπόρος στην εποχή της, Σχολή και βρήκε άξιο συνεχιστή και διάδοχο τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Χωρίκη.

Δίδαξε τη σχέση χορού με το χορευτή αλλά και με το θεατή ως πηγή έμπνευσης, ως ανάγκη έκφρασης του λαού, ως κύμα ζωής που μας κατακλύζει.

Και δίδαξε όλους τους ελληνικούς χορούς στη γεωγραφική τους εξάπλωση, στις διάφορες παραλλαγές, όχι μόνο ως αυτοτελείς αλλά σε καθορισμένους κύκλους και τοπικές ιδιαιτερότητες.

Και μετέφερε αυτή την ομορφιά στην Κορινθιακή κοινωνία και αλλού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προβάλλοντας και τονίζοντας τον χορό, τον ρυθμό, την κίνηση και το δημοτικό τραγούδι που είναι ταυτοτικό στοιχείο της Ελληνικής λεβεντιάς και της ελληνικής ζωής.

Η εκδήλωση σε έντονη συναισθηματική φόρτιση τελείωσε με τις ευχές όλων να είναι η κα. Φούφα καλά, να παραμένει σταθερά εραστής της παράδοσης και να εμπνέει τους νεώτερους.

 

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου