Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 05 Οκτ 2016
Έκθεση Κεραμικής με έργα του Γιώργου Χατζηγιάννη στο Πολύεδρο
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Σύγχρονη και παραδοσιακή κεραμική

 

Έκθεση κεραμικής του Γιώργου Χατζηγιάννη αρχίζει την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 8 το βράδυ στο Πολύεδρο με έργα παραδοσιακά αλλά και σύγχρονης αισθητικής.

Κεραμικά κατασκευασμένα και ζωγραφισμένα στο χέρι, που διατηρούν ζωντανή την πολύτιμη κληρονομιά 400 χρόνων της οικογένειας Χατζηγιάννη, που ασχολούνται με τα κεραμικά, ξεκινώντας από το Αγγειόκαστρο (Τσανάκ Καλέ) της Μικράς Ασίας. Με τη γνώση, τα μυστικά και τις ευαισθησίες, που έχουν αποκτηθεί από γενιά σε γενιά, ο Γιώργος Χατζηγιάννης δημιουργεί χρηστικά αντικείμενα, κεραμικά που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τροφές, αφού είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές ποιότητας αλλά και μοναδικά διακοσμητικά και εικαστικά κεραμικά, εξαιρετικής αισθητικής.

Η μοναδικότητα του χειροποίητου και η προσωπικότητα του καλλιτέχνη προσδίδουν στα προιόντα συλλεκτική αξία.Το τελικό προϊόν είναι αποτέλεσμα της συλλογικής εργασίας μιας ομάδας συνεργατών, την οποία αποτελούν ζωγράφοι, σχεδιαστές προϊόντων , αγγειοπλάστες , γλύπτες και ειδικοί τεχνίτες.

 

Τα έργα θα παρουσιαστούν στον εκθεσιακό χώρο, στον κήπο, στο βιβλιοπωλείο και στο μαγαζί.

Το Πολύεδρο θα γεμίσει έργα κεραμικής.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Οκτωβρίου.

Όπως διευκρινίζει ο Γιώργος Χατζηγιάννης, οι πρώτες ύλες κατασκευής των προϊόντων προέρχονται κυρίως από την ΕΕ έτοιμες συσκευασμένες και με προδιαγραφές οικολογικές μια και τα προϊόντα είναι οικολογικά και κατάλληλα για τρόφιμα δεδομένου ότι, παράγονται από μη μεταλλικά ορυκτά, αλλά μόνο από γαιώδη και μη τοξικά υλικά. Ακόμα και τα χρώματα που διακοσμούνται τα κεραμικά είναι γαιώδη και δεν εμπεριέχουν μεταλλικά Ή άλλα συνθετικά υλικά.

Χορηγείται και πιστοποιητικό μη τοξικότητας και καταλληλότητας στη χρήση σε αυτά τροφίμων, καθώς και αυτοκόλλητο σε κάθε κομμάτι, ώστε ο καταναλωτής να το βλέπει στη πρώτη του οπτική επαφή με το αντικείμενο.

Τα καμίνια (φούρνοι) είναι τελευταίας τεχνολογίας κατασκευασμένα με κεραμοβάμβακα, υλικό (προϊόν έρευνας της ΝΑΣΑ) με αποτέλεσμα να έχουμε οικονομία ενέργειας 45% σε σχέση με τα πυρίμαχα τούβλα και άλλα υλικά αφενός και αφετέρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους να μην έχουν καμιά απώλεια θερμότητας, τόσο ώστε στο ανώτατο σημείο θερμοκρασίας τους να τους ακουμπάτε με το χέρι και να μην αισθάνεστε καμία αλλαγή στη θερμοκρασία περιβάλλοντος..

 

Η οικογένεια Χατζηγιάννη λειτουργούσε πριν από το 1680 εργαστήρι κεραμικών στο Αγγειόκαστρο. Λίγο πριν το Μικρασιατικό πόλεμο κατέφυγε στην Αγιάσο της Μυτιλήνης, εν συνεχεία στα Ζήρια της Αχαΐας, για να καταλήξει στην Πάτρα. Το 1970 ο Αντώνης Χατζηγιάννης με τα παιδιά του Γιώργο και Βάσω αναδιοργανώνουν και ονομάζουν την οικογενειακή επιχείρηση “Achaia Ceramics & Pottery”. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να τιμήσουν την Αχαϊκή γη που τους φιλοξένησε αλλά και που τους έδωσε την πρώτη ύλη για να κατασκευάζουν τα χειροποίητα κεραμικά τους.

Το έτος 2000 η επιχείρηση μετονομάζεται σε Γ.Α. Χατζηγιάννης – ΑΧΑΪΑ ΧΕΙΡΟΤΕΝΗΜΑΤΑ, επειδή ανέπτυξε καλλιτεχνικές παραγωγές και σε διαφορετικά προϊόντα όπως το γυαλί, κόσμημα ,ύφασμα, ξύλο, σίδερο και άλλα πολλά υλικά.

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου