Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 08 Ιούλ 2013
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ ΠΡΕΣΒΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 1850-1854
Κλίκ για μεγέθυνση

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ Β΄ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

Στο νέο βιβλίο της, των 380σελίδων που τυπώθηκε από το τυπογραφείο «ΖΑΡΑΒΙΝΟΣ» ΑΘΗΝΑ Απρίλιος του 2013, η ιστορικός κ. Νίκα Πολυχρονοπούλου – Κλαδά, προσπαθεί ν’ αναδείξει την προσωπικότητα του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, εκτός συνόρων και μακράν της τύρβης της μικροπολιτικής και του παλαιοκομματισμού.

….

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ (1791- 1865)

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος διορίζεται Πρέσβυς της Ελλάδος στο Παρίσι με το βαθμό του Έκτάκτου Απεσταλμένου και Πληρεξουσίου Υπουργού, στις 19 Σεπτεμβρίου 1850 έως το Μάιο τού 1854. Μετά τα Παρκερικά είχε ακολουθήσει ανασχηματισμός. Ο ‘Όθων, για να εξουδετερώσει τότε την αντιπολίτευση, διόρισε τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο στο Παρίσι, τον Σπυρίδωνα Τρικούπη στο Λονδίνο και τον Ανδρέα Μεταξά στην Κωνσταντινούπολη. Ο «Αιών» γράφει γι’ αυτό το ζήτημα ότι τα πρόσωπα αυτά διορίσθηκαν, όχι λόγω υπηρεσίας, άλλά λόγω ευφήμου εξορίας. Ο διορισμός στο Παρίσι τη στιγμή εκείνη, δεν ήταν συμφέρων στον Μαυροκορδάτο. Την ίδια εποχή είχε θέσει υποψηφιότητα βουλευτού στο Μεσολόγγι και εξελέγη βουλευτής με 2.366 ψήφους. Αρνήθηκε τη θέση του Πρέσβη και επέμενε στην άρνησή του, αλλά στο τέλος αναγκάσθηκε να δεχθεί

Οι διπλωματικές του εκθέσεις φυλάσσονται στην Αθήνα, στην ‘Υπηρεσία του Ιστορικού και Διπλωματικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών. Καλύπτουν το χρονικό διάστημα από 15/27 Νοεμβρίου 1850 έως 14/26 ‘Ιουνίου 1854.

Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας δημοσιεύει αποσπάσματα κάποιων εκθέσεων του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου των ετών 1850-1852, που αφορούν το τέλος της Β΄ Γαλλικής Δημοκρατίας και τις αρχές της Β΄ Γαλλικής Αυτοκρατορίας. Η έρευνα και η συνακόλουθη μελέτη των εγγράφων της συγγραφέως, είχε πραγματοποιηθεί κατά τα έτη 1993-1994, σύμφωνα με τις θεσπισμένες τότε διατάξεις, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της τότε Διευθύντριας του Αρχείου του ‘Υπουργείου Εξωτερικών Δόμνας Βισβίζη-Δοντά στην οποία οφείλονται και κάποια συμπεράσματα της εργασίας αυτής.

Ακολούθησε έρευνα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Αρχείο Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου των ετών 1850-1854. ΕΙς τούς φακέλους αυτούς σώζονται επιστολές του τότε Υπουργού ‘Εξωτερικών Ανδρόνικου Πάϊκου προς τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, οι όποίες διαφωτίζουν την ιστορία του Ηπειρωτικού κινήματος κατά το 1854, τον ενθουσιασμό των Ελλήνων, τις ελπίδες που δημιούργησε ο τσάρος Νικόλαος Α΄ και οι αξιωματούχοι του, τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της δυσαρέσκειας των Δυνάμεων.

Ανεκλήθη στις 15 Μαΐου 1854, μετά την έναρξη τού Κριμαϊκού πολέμου, όταν οι Δυνάμεις επέβαλαν ουδετερότητα στην Ελλάδα. Ο Όθων σχημάτισε τότε νέα κυβέρνηση, το «Υπουργείο Κατοχής», και διόρισε τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο Πρόεδρο τού Υπουργικού Συμβουλίου σύμφωνα με την υπόδειξη των Δυνάμεων. Ο Μαυροκορδάτος αρνήθηκε τη θέση αύτή, εκθέτοντας σε επιστολή του προς τον Όθωνα τις δυσκολίες για τις όποίες δεν επιθυμούσε να αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου. Ο Όθων όμως του απάντησε ότι έπρεπε να αναλάβει τη διεύθυνση των πραγμάτων στις δύσκολες αυτές περιστάσεις.

…Στις 24 Αυγούστου 1854 ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, είχε πλέον αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού.

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ένοιωθε πάντοτε υποχρέωση προς τους πολιτικούς του φίλους. Παραθέτει η συγγραφέας εδώ, μια άλλη επιστολή του προς άγνωστο παραλήπτη με ημερομηνία 27 Ιουλίου 1844. Η επιστολή είναι ιδιόγραφη, έχει συνταχθεί στην Αθήνα και σώζεται σε ιδιωτική συλλογή:

Η αναφορά του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου στο Σ. Θεοχαροπούλο και Ζαΐμη.

«Φίλτατε Κύριε

έλαβα και την επίσημόν σας και την από 24 τού λήγοντος ιδιαιτέραν σας και την των αδελφών Κυρίων Σ. Θεοχαροπούλου και Ζαΐμη από 23, πρόσθες και το υπόμνημα του κλητήρος της Διοικήσεως. Άμηχανών να γράψω σήμερον προς τους αδελφούς, σε παρακαλώ να τους εύχαριστήσης άπό μέρους μου και να τους βεβαίωσης ότι θέλω ακολουθήσει κατά τας συμβουλάς των, να εκφράσης δε και προς άπαντας τους φίλους τα αισθήματα της ευγνωμοσύνης μου και να τους βεβαιώσεις ότι θέλουσιν μ’ εύρή πάντοτε έτοιμον συνήγορον υπέρ των δικαιωμάτων των εκλογέων μου...».

Β. Α.

 

 
© Copyright 2011 - 2018 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου