Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 30 Αύγ 2017
Τα Φραγκόσυκα
Κλίκ για μεγέθυνση
Τα ΦραγκόσυκαΤα Φραγκόσυκα

 

 

Η φραγκοσυκιά το φυτό του μέλλοντος

 

Θέλετε εξαιρετικώς εύγευστους καρπούς το καλοκαίρι; Θέλετε παγωτό από φρούτα; Θέλετε νέκταρ από φρούτα; Φαγητό από εξωτικά φύλλα; Προλήψεις και θεραπείες ασθενειών; Θέλετε να πίνετε αρκετό Ελληνικό κρασί και να ξεμεθάτε αμέσως; Θρεπτικές ζωοτροφές; Αντιδιαβρωτικό φυτό; Φυτό που να αντέξει στην επερχόμενη ξηρασία λόγω κλιματικής αλλαγής;

Τότε φυτέψετε στον κήπο σας μία φραγκοσυκιά.

Τα οφέλη και ευεργετήματά της είναι πολλαπλά και πολύμορφα. Στην Ελλάδα δυστυχώς την έχομε περιφρονημένη. Φύγε από αυτούς που την «φοβούνται ή την αγνοούν» και απόλαυσε τα ευεργετήματά της και τις οικονομικές υποσχέσεις της. Η φραγκοσυκιά είναι το φυτό του μέλλοντος. Ζήσε το μέλλον μέσα από το παρόν Φροντίσατε να αγαπήσετε το σπουδαίο αυτό φυτό και να εξοικειωθείτε μαζί του, χωρίς να φοβάστε τίποτε. Πρόκειται για πολύ καταδεκτικό φυτό το οποίο δυστυχώς στην χώρα μας είναι είτε άγνωστο είτε περιφρονημένο.

 

Τα Φραγκόσυκα

Εκδόσεις ΠΑΤΡΑ 2013-σελ. 480

 

Αναγκαία προϊδέαση

 

Ο συγγραφέας αναφέρει:

«Από τις αναδιφήσεις και έρευνες που πραγματοποιήσαμε σε εκατοντάδες,

Εγκυκλοπαίδειες, Λεξικά επιστημονικά και εξειδικευμένα συγγράμματα, μελέτες σε περιοδικά Ελληνικά και ξένα, διεπιστώσαμε ότι, εκτενή βοτανική ανάλυση και αναφορά για την φραγκοσυκιά, δεν υπάρχει σε κανένα. (Αυτονόητον ότι η παρατήρηση αυτή αφορά τα γραπτά Κείμενα που ερευνήσαμε).

Ευρίσκομε αναφορές περιληπτικές, χαρακτηριστικές για ορισμένες ιδιότητες της φραγκοσυκιάς όπως, σχήμα βλαστών, ύπαρξη ακανθών, είδος ανθέων, καρπών, ανθεκτικότητας στην ξηρασία και άλλα.»

 

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε άπαντα τα συγγράμματα (ποσοστό 99%) δεν παραλείπεται η αναφορά ότι αύτη χρησιμεύει ως φράκτη κάτι το οποίο δεν είναι πρωτεύουσα ιδιότητα του φυτού, αλλ αναγκαστική και όλως συμπτωματική. Αυτήν την επίπλαστη - ανακριβή ιδιότητα που της αποδίδουν, από την οποίαν πολλοί ετυμολογούν και το όνομα «φραγκοσυκιά», αντιμαχόμεθα εν εκτάσει στο Μέρος Β’ και στην ενότητα ετυμολογικά.

 

Λοιπά πλεονεκτήματα και λεπτομερείς αναφορές για την φραγκοσυκιά αναπτύσσονται εκτενώς στις επί μέρους ενότητες, αίτινες περιληπτικώς, έχουν

ως ακολούθως:

 

Στο πρώτο  μέρος:

Προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσομε στον αναγνώστη, όσα κατέστη δυνατό να συγκεντρωθούν γύρω από την επιστημονική θεώρηση της φραγκοσυκιάς καθώς και για τις κακτίδες στις οποίες ανήκει. Φροντίδα και στόχος είναι να δοθεί μία σφαιρική εικόνα για την φραγκοσυκιά στον τομέα της βοτανικής.

 

Στο δεύτερο  μέρος:

Γίνεται εκτεταμένη ανάλυση για την φραγκοσυκιά και τα φραγκόσυκα,

όπως αυτή έχει μορφοποιηθεί και προέρχεται από προσωπικές και μόνον εμπειρίες.

Δεν επιδιώξαμε στα όσα αναφερόμεθα. να πάρομε την γνώμη ειδικών, για τυχόν ακριβέστερη ορολογία, αλλά ακολουθήσαμε ό,τι μας υπαγόρευσε η προσωπική πείρα. Όλες οι ενότητες του δευτέρου μέρους αυτού του έργου, τόσο για το φυτό, όσο και για τους καρπούς του. είναι καθαρώς προσωπική προσπάθεια. Η αγάπη για τα φραγκόσυκα μας ώθησε σ αυτό το εγχείρημα. Ακόμα και η αγάπη προς διάσωση του φυτικού πλούτου της Χώρας μας και η προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος η φροντίδα Προς εξάπλωσή του, αν γίνει μέλημα των αρμοδίων, Θα

«προβληματίσει» τους εμπρηστές των δασών μας, γιατί δεν καίγεται ευκόλως

και Θα προστατεύσει τους γεωργούς, αρκετοί των οποίων στην προσπάθειά

τους να κάψουν ξηρά ή άγρια χόρτα. γίνονται πολλές φορές ακουσίως αίτιοι

πυρκαγιών.

Η εξάπλωση του φυτού και η εκμετάλλευση του καρπού είναι εύκολο να καταστεί πηγή πλούτου ιδίως στις ανθούσες τουριστικές περιοχές. Λίγη θέληση και προσπάθεια αν επιδειχθούν, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θεαματικά.

Αλλά... Υπάρχει και ένα αλλά, που εκπροσωπεί την δυσπιστία σε κάθε καινοτόμο υπόδειξη.

Οι τολμηροί και πρωτοπόροι πάντως δεν θα χάσουν.

Το μέρος αυτό της μελέτης εκτυλίσσεται με βάση τα δεδομένα στην νήσο Αμοργό όπου είχαμε και τις βασικές εμπειρίες από παιδική ς ηλικίας, χωρίς να αλλοιώνει ως εικώς την έρευνα και αναφορά για την υπόλοιπη Ελλάδα και τον λοιπόν κόσμο.

Στο τέλος του Μέρους (πρόσθετα ενδιαφέροντα) παρατίθενται επίσης:

1) Η προσφορά της φραγκοσυκιάς για παραγωγή χρωστικής ουσίας.

2) Ο πιθανός χρόνος κατά τον οποίον «μετανάστευσε» από το Μεξικό στις χώρες της Ευρώπης και τις άλλες χώρες όπου φύεται.

3) Το μεγάλο πρόβλημα της ετυμολογίας της φραγκοσυκιάς κάτι για το οποίο δαπανήσαμε παρά πολύ χρόνο και μόχθο. Από τις Εγκυκλοπαίδειες και τα Λεξικά παρατέθηκαν αυτούσια τα λήμματα για την «φραγκοσυκιά» και την ετυμολογία της. Οι τάσεις που καταγράφονται είναι χωρισμένες σε δύο «στρατόπεδα». Σ’ αυτά προστίθεται ένα τρίτο. το δικό μας με νέες θέσεις.

4) Οι επιθετικοί προσδιορισμοί για τον καρπό της φραγκοσυκιάς.

 

Στο τρίτο  μέρος:

Παρατίθενται τα οικονομικά οφέλη από το φυτό κυρίως σε ξένες χώρες οι οποίες και σήμερα το εμπορεύονται αλλά και τι πρέπει να κάμουν οι Έλληνες παραγωγοί, ώστε να τύχουν των ευεργετημάτων του φυτού και των καρπών του. Στους λόγους εξαπλώσεως της φραγκοσυκιάς. εκτός των άλλων προστίθενται τα οφέλη στην γεωργία και την κτηνοτροφία ως ζωοτροφές, βασικές γνώσεις των καλλιεργητών και πρακτικές οδηγίες, πάνω δε απ’ όλα η συμβολή της στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Στο τέταρτο  μέρος:

Γίνεται εκτενής ανάλυση των συστατικών της φραγκοσυκιάς και των εκ τού των θεραπευτικών ιδιοτήτων (προληπτικών και ιαματικών) για τον ανθρώπινο οργανισμό και σειρά καταπολεμουμένων νόσων, με προεξάρχουσα την ικανότητά της να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Βλαστοί, καρποί και άνθη, είναι όλα ιαματικά.

 

Στο πέμπτο  μέρος:

Παρατίθενται πολλές συνταγές για μαγειρική χρήση, ποτά, πρωινά. φαγητά,

σάλτσες, σαλάτες. Πρόκειται για εξαιρετικά νόστιμες παραγωγές τις οποίες

σκόπιμο είναι να δοκιμάσουν όλοι.

 

Στο έκτο  μέρος:

Συγκεντρώθηκαν αναφορές χρήσεως της φραγκοσυκιάς σε λογοτεχνικά κείμενα, πεζά, έμμετρα. έντυπα, επιστημονικές ομιλίες. λαϊκές παραδόσεις, τέχνη, ήθη. έθιμα, κ.λπ. απ’ όπου φαίνεται ότι η «ηρωίδα» μας δεν είναι και τόσο «περιφρονημένη» όσο επιδιώκουν να την παρουσιάσουν μερικοί.

 

Στο έβδομο μέρος:

Αναφέρονται συνοπτικώς βιογραφικά επιστημόνων, τους οποίους μνημονεύομε, καθώς και λεξιλόγιο των όρων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην εργασία αυτήν και μόνο.

 

Στο όγδοο μέρος:

Παρατίθεται Ελληνική και Ξένη βιβλιογραφία. Ή Ελληνική αναφέρεται κυρίως στις πηγές που χρησιμοποιήσαμε για την σύνταξη του Μέρους Α΄ και για την ετυμολογία στο Μέρος Β΄.

 

Στο ένατο  μέρος:

Γίνεται μνεία για ενίσχυση και ε της φραγκοσυκιάς από το Υπουργείο Γεωργικής Αναπτύξεως και Τροφίμων. Επίσης παρατίθενται αντιπροσωπευτικές κριτικές αναφορές αναγνωστών. για την πρώτη έκδοση του βιβλίου, καταχωρίσεις αναφοράς του βιβλίου μας στον έντυπον και ηλεκτρονικόν τύπον, ως και η αλληλογραφία για Ρεκόρ Γκίνες.

 

Στο δέκατο μέρος:

Καταχωρούνται κάκτοι που ίσως δεν υπάρχουν όλοι στην Ελλάδα, μόνο

φωτογραφικώς. ως απλή ενημέρωση των αναγνωστών.

Ακολουθούν οι ακροτελεύτιες σελίδες με τον κολοφώνα του βιβλίου και

σύντομο βιογραφικό του συγγραφέως.

 

Μπορούμε να σταθούμε δίπλα σας αν παραστεί ανάγκη.

Μιχαήλ Ι. Στρατουδάκης

28ης Οκτωβρίου 13Α  

Δ.Κ. Παραλίας 26333 ΠΑΤΡΑ

Τηλ:2610521732 κιν:6944710937

Email: mstratoudakis@fragosika.gr

www.fragosika.gr

 

30 Αυγούστου 2017

Επιμέλεια Β. Αντωνίου
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου