Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 08 Ιούν 2017
Εγκαίνια της έκθεσης «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

 

Την έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με θέμα «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις» εγκαινίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος, Βασιλίσσης Σοφίας 11 και Σέκερη.

 

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν γυναίκες και άνδρες βουλευτές, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος Σιούφας, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κώστας Αθανασίου, εκπρόσωποι από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, από τον χώρο της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και από πλήθος γυναικείων οργανώσεων.

 

Εγκαινιάζοντας την έκθεση ο κ. Βούτσης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι:

 

- Το φεμινιστικό κίνημα, ως έκφανση του γενικότερου γυναικείου κινήματος, εξακολουθεί να παραμένει ζωντανό, ριζοσπαστικό και ρηξικέλευθο, επηρεάζοντας ακόμα και σήμερα την κοινωνική μας ζωή κι τη συνείδηση των ανθρώπων.

 

- Στη διαχρονική συζήτηση για το θέμα αυτό, στην οποία έχει κατατεθεί προβληματισμός κι ένας τόνος απαισιοδοξίας για το πώς και το γιατί έκλεισε ο κύκλος του φεμινιστικού κινήματος, θα ήθελα να επισημάνω ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης πολλές καταστάσεις επανανοηματοδοτήθηκαν. Κυρίως όμως μέσα από τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους κανονισμούς, τις οδηγίες και τις συμβάσεις που η χώρα μας έχει εντάξει στο δικαιϊκό της σύστημα, υιοθετήθηκε μεγάλο μέρος από τις προτάσεις, τις ιδέες και τα αιτούμενα αυτού του κινήματος.

 

- Για παράδειγμα, σήμερα θεωρείται αυτονόητο ένα νομοσχέδιο για την ταυτότητα του φύλου, συζητήθηκαν στη Βουλή οι έμφυλες ανισότητες και καταπιέσεις, ψηφίστηκε το Σύμφωνο Συμβίωσης. Παρέχεται επίσης ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη στις γυναίκες θύματα βίας, με το ειδικό δίκτυο ξενώνων να αγκαλιάζει και τις γυναίκες πρόσφυγες που δέχονται πολλαπλή καταπίεση. Όλα αυτά ήρθαν μέσω της ωρίμανσης ενός συνολικού γυναικείου κινήματος, τα αιτήματα του οποίου παραμένουν ωστόσο ανολοκλήρωτα, ενώ λόγω της κρίσης ενισχύθηκαν συντηρητικά στερεότυπα, αλλά και ξαναήρθαν με ένταση στην επιφάνεια θέματα εργασιακών και άλλων διακρίσεων, όπως η μη αναγνώριση της οικογενειακής εργασίας, που πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες.

 

- Εξάλλου, η ανάδειξη γυναικών στα κέντρα διακυβέρνησης, με την εφαρμογή και της ποσόστωσης, δεν εγκαθίδρυσε μια άλλη νοοτροπία πέραν των στερεοτύπων που επιβάλλουν πατερναλιστικές σχέσεις με βάση μια κοινωνία με πατριαρχικά πρότυπα, τα οποία υιοθετούνται και από γυναίκες που διαδραματίζουν κεντρικούς πολιτικούς ρόλους.

 

- Υπάρχει επίσης η πραγματικότητα των σχέσεων ανάμεσα στους νέους μας, στα παιδιά μας, που δεν διαμορφώνονται όπως θα θεωρούσαμε αυτονόητο πριν από αρκετά χρόνια, όταν το γυναικείο κίνημα έριχνε τις γροθιές του στα στερεότυπα εκείνης της εποχής.

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ακόμη την προσπάθεια που γίνεται για εξωστρέφεια της Βουλής, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων ανασύστασης της ιστορικής μνήμης, αλλά και το πλησίασμα όλων των εστιών δημιουργίας, προβληματισμού, δημόσιας άποψης και εποικοδομητικής αντιπαράθεσης. Ενώ αναφερόμενος στην έκθεση για τον φεμινισμό σημείωσε ότι «δεν είναι ούτε μαυσωλείο ούτε μνημόσυνο ενός κινήματος το οποίο θα πρέπει να εξετάσουν ιστοριοδίφες».

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθηγητής Παύλος Σούρλας, ανέφερε ότι η έκθεση είναι αφιερωμένη σε αγώνες μιας εποχής και επιτεύγματα μιας περιόδου που σχετίζονται με την θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία.

 

Η ισότητα αντρών και γυναικών δεν αποτελεί κάτι το οριστικά διαμορφωμένο, αλλά είναι ζήτημα πανανθρώπινο, όχι μόνο γυναικείο, που θα πρέπει να το έχουμε συνεχώς υπόψη μας, συμπλήρωσε ο κ. Σούρλας.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου και είναι επισκέψιμη καθημερινά 09:00-16:00, Πέμπτη 09:00-20:00 και Σαββατοκύριακο 10:00-15:00.

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου