Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 01 Μάρ 2013
Πραγματοποιήθηκε η συζήτηση με τον καθηγητή του ΑΕΙ Πάτρας  Ευτύχη Παπαδοπετράκη για το μηχανισμό των Αντικυθήρων  μετά την προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ
Κλίκ για μεγέθυνση
Πραγματοποιήθηκε η συζήτηση με τον καθηγητή του ΑΕΙ Πάτρας  Ευτύχη Παπαδοπετράκη για το μηχανισμό των Αντικυθήρων  μετά την προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ

 

 

Τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας η προβολή του ντοκιμαντέρ The two Thousand Year old Computer του BBC, παραγωγής 2012, για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων από την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr και τους Πολίτες Εν Δράσει www.politesendrasei.gr

Την προβολή προλόγισε το μέλος της Κοινο_Τοπίας Σάκης Κάπαρης, ο οποίος έκανε την απαραίτητη εισαγωγή για όσα θα επακολουθούσαν: αρχικά αναφέρθηκε στην ανάσυρση του υλικού ενός βυθισμένου πλοίου το 1901 στα ανοιχτά των Αντικυθήρων, κάτι που είχε καταστραφεί τον πρώτο αιώνα π.Χ. και που θα αποδεικνυόταν σύντομα έργο μεγάλης αρχαιολογικής κι ευρύτερης επιστημονικής αξίας. Τόνισε στη συνέχεια την ειδικότερη τεράστια σημασία της εύρεσης του ονομαζόμενου Μηχανισμού ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα αντικείμενα του ναυαγίου. Είπε ακόμη πως συνεχίζονται οι έρευνες γύρω από τη λειτουργία του μηχανισμού μέχρι σήμερα και τέλος ειδική μνεία έκανε στην αξιοθαύμαστη συμβολή των Συμιακών δυτών, που σε κείνη την προσπάθεια είχαν ένα νεκρό και δυο ανθρώπους που έκτοτε ποτέ δε γιατρεύτηκαν από τη νόσο των δυτών. Τον πρόλογο διαδέχτηκε η προβολή διάρκειας μίας περίπου ώρας.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ μίλησε στους παρευρισκόμενους ο προσκεκλημένος Δρ. Ευτύχης Παπαδοπετράκης, του Τομέα Παιδαγωγικής, Ιστορίας και Φιλοσοφίας Μαθηματικών του Πανεπιστήμιου Πατρών, ο οποίος μάλιστα ανήκει στον κύκλο εκείνο των ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί με το ‘γρίφο’ του Μηχανισμού. Ο κ. καθηγητής με τη χρήση εμπεριστατωμένων κι αναλυτικών διαφανειών έκανε μια ενδιαφέρουσα εισήγηση στην οποία έδωσε στο κοινό να καταλάβει πως η περίπτωση του μηχανισμού δεν ήταν μία εντυπωσιακή αλλά μοναδική εξαίρεση, αντιθέτως: αναφερόμενος στη μεγάλη παράδοση των Αστρονόμων, Μαθηματικών και Φιλοσόφων, πρωτίστως των Ελλήνων -αλλά και των Βαβυλωνίων και των Αιγυπτίων παλαιότερα- έδειξε πως η τεχνογνωσία για την κατασκευή του συγκεκριμένου εργαλείου ήταν επαρκής και αναγκαία σε βάθος χρόνου στην αρχαιότητα. Η συγκεκριμένη επινόηση εντάσσεται και είναι βασισμένη σε μια δεδομένη πρόοδο των πολιτισμών γνωστή, συντελεσμένη και εξελισσόμενη στον αρχαίο κόσμο, κλασικό κι ελληνιστικό. Προς επίρρωση, αναφέρθηκαν οι σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις της εποχής του Θαλή, του Ευκλείδη, του Αρχιμήδη έως και της περιόδου του Ερατοσθένη ενώ παράλληλα παρουσιάζονταν οι αντίστοιχες εφευρέσεις με τα απαραίτητα διαγράμματα κι άλλα κατάλληλα εποπτικά στοιχεία.

Στην παρουσίαση, λοιπόν, που συνόδευε την εισήγηση, αναπτύχθηκαν ουσιαστικά και με ενάργεια αρκετές ενδιαφέρουσες και σημαντικές πτυχές της τεχνολογικής εξέλιξης του αρχαίου κόσμου, διανθισμένες με τεχνικές λεπτομέρειες και μαθηματικές σχέσεις, παραμέτρους τόσο γενικές όσο και ειδικές που προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση ακόμα και στους μη ειδικούς/επαΐοντες του ακροατηρίου για τις δυνατότητες και τα επιτεύγματα τη Αρχαίας Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Υπογραμμίστηκε, επί τη ευκαιρία, η καταλυτική συμβολή των εκάστοτε κοινωνικοπολιτικών συνθηκών στις επιστημονικές και πνευματικές κατακτήσεις, κάτι που καταδεικνύει διακαώς η μελέτη της ιστορίας της ανθρωπότητας και διαπιστώνει κανείς εύκολα μέχρι και στις μέρες μας, και χωρίς να είναι κοινωνιολόγος.

Δεν ήσαν λίγες οι απορίες και οι ερωτήσεις που έδωσαν στον εισηγητή τροφή για περαιτέρω πληροφόρηση αλλά και στο ακροατήριο η ανατροφοδότηση αυτή παρείχε τη δυνατότητα συμμετοχής σε ένα γόνιμο διάλογο ο οποίος κινούνταν βασικά σε δύο κατευθύνσεις: η μία ήταν αυτή της περαιτέρω κατανόησης της αξίας και της λειτουργίας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων κι η άλλη αφορούσε το θαυμασμό για τις πάμπολλες κι έξοχες κατακτήσεις στον τομέα της Επιστήμης από τους μακρινούς προγόνους μας.

Σημειωτέον, πως αρκετά από τα μέλη της Κοινο_Τοπίας είχαν ήδη από καιρό την ευκαιρία να θαυμάσουν στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου το μηχανισμό των Αντικυθήρων (γνωστό και ως αστρολάβο των Αντικυθήρων ή υπολογιστή των Αντικυθήρων), στην πολιτιστική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες στην Αθήνα. Με την ξενάγηση που έγινε εκεί είδαν από κοντά πώς είναι ένα αρχαίο ελληνικό κατασκεύασμα του 2ου αι. π.Χ. Άκουσαν στην ξενάγησή τους πως το συγκεκριμένο εύρημα έχει αντιστοιχιστεί με ένα μηχανικό αναλογικό υπολογιστή και με όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, το οποίο παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό.

Ήδη, λοιπόν, με την προβολή του σπουδαίου ντοκιμαντέρ, ένα μέρος του αινίγματος του Μηχανισμού είχε λυθεί, η συζήτηση όμως που την ακολούθησε, υποβοηθούμενη από την εισήγηση και τις γνώσεις του σημαντικού καλεσμένου έδωσε σε όλους παρώθηση για περαιτέρω έρευνα, προβληματισμό και αναδίφηση!

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου