Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 13 Απρ 2014
«Επίσημη Ετήσια Εκδήλωση Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως στην Αθήνα για τον Εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014, η Παγκαλαβρυτινή Ένωση γιόρτασε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με μία Πανηγυρική Εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο επίσημο εορταστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής και διοργανώθηκε με την ευγενή συνεργασία του Δήμου Αθηναίων που την συμπεριέλαβε στην επίσημη εθιμοτυπία των εορτασμών της 25ης Μαρτίου 1821.

Το φετινό πλούσιο περιεχόμενο του Εορτασμού, που σημειωτέον έχει θεσμοθετηθεί για πάνω από 80 χρόνια, ανέδειξε το μεγαλείο της Εθνεγερσίας και προσέφερε σε όλους τους συμμετέχοντες στιγμές αντάξιες του μεγαλείου της Επετείου, αφήνοντάς τους συγκινημένους και εθνικά υπερήφανους. Το πάνελ της εκδήλωσης εκτός του Προέδρου της ΠΕ τίμησαν οι κ.κ. Κοσμάς Γεώργιος, Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης, Ανδρέας Ζαΐμης, τ. Υπουργός και Απόγονος της οικογένειας Ζαϊμαίων, Ιωάννης Παπαδημητρόπουλος, επίσημος Ομιλητής και Θανάσης Φωτόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών. Την εκδήλωση παρουσίασε και φέτος η εξαίρετη Κοσμήτωρ της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Μαριάνθη Χρονοπούλου και άρχισε με τον καθιερωμένο χαιρετισμό του Πρόεδρο της ΠΕ.

Ξεχωριστή και ιδιαίτερη φέτος η παρουσία των Επισήμων στην εκδήλωση της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως για τον εορτασμό της επετείου του 1821 στην Αθήνα.. Προεξάρχουσα και συμβολική η μορφή του Ηγουμένου της Αγίας Λαύρας π. Ευσέβιου. Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ Ιωάννης Γρίβας, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος, οι πρώην Υπουργοί κ.κ. Ανδρέας Ζαΐμης και Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, οι εκπρόσωποι του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του Αρχηγού ΓΕΣ, της Στρατιωτικής Διοικήσεως Αθηνών, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων κ Καμίνη, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρού, η εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ Κατσιφάρα, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων, ομίλων και συλλόγων, αποδίδοντας ιδιαίτερη αίγλη στην εκδήλωση.

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον κ. Ιωάννη Παπαδημητρόπουλο, δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και ΣτΕ, από το Πλανήτερο, με θέμα «Η 25η Μαρτίου 1821 και η ιδέα της Αγίας Λαύρας – Αιώνια Κιβωτός της Ελληνικής Αλήθειας». Ο ομιλητής διέτρεξε τις κυριότερες εκφάνσεις των επαναστατικών γεγονότων, ξεκινώντας από τα Καλάβρυτα και την Άγια Λαύρα, μέχρι και την εποχή της αρχικής συγκρότησης του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, καρπού της Επανάστασης. Με μεστό λόγο και ιστορικά τεκμηριωμένες αναφορές, κατέδειξε πώς η απαράμιλλη πίστη των Ελλήνων στο αγαθό της Ελευθερίας τους οδήγησε να πολεμούν θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους για να ελευθερωθούν από το ζυγό του Τούρκου κατακτητή. Το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» συγκίνησε τότε ολόκληρη την Ευρώπη και πολλές φορές έκανε ακόμα και τους εχθρούς να υποκλιθούν μπροστά στους αγωνιστές, γι’ αυτό και όλοι κατατάχτηκαν άξια στο πάνθεον των ηρώων.

Τη σκυτάλη πήρε η κορυφαία καλλιτέχνης και συγγραφέας κ. Γιοβάννα Φάσσου – Καλπαξή, που απήγγειλε με μοναδική ποιητικότητα την «Ωδή στον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε’» του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης αλλά και εθνικής υπερηφάνειας στους παρισταμένους, αποσπώντας το ζεστό χειροκρότημα σύσσωμης της αίθουσας.

Ακολούθησε η παρουσίαση του πρώτου αντίγραφου της αυθεντικής «Καλαβρυτινής Φορεσιάς των Οπλαρχηγών του 1821» το οποίο φόρεσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λυκουριωτών κ Σωκράτης Μούσιος συνοδευόμενος από μέλη του συλλόγου με παραδοσιακές ενδυμασίες. Δίπλα τους ο δημιουργός του αυθεντικού αντιγράφου της Στολής κ. Νίκος Πλακίδας ο οποίος επίσης φορούσε την αυθεντική Ρουμελιώτικη φορεσιά του 1821. Από τον Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δημήτριο Βαρβιτσιώτη, παρουσιαστήκαν εν συντομία τα χαρακτηριστικά της επιστημονικής τεκμηρίωσης της ιδιαιτερότητας της «Φορεσιάς των Καλαβρυτινών Οπλαρχηγών του 1821» που κράτησε δυο χρόνια με έρευνες από ειδικούς σε δεκάδες αρχεία και πηγές, των σχεδίων και των συμβολισμών τους, της χρηστικότητας, των υλικών και της ύφανσης της φορεσιάς, καθώς και τους συντελεστές της κατασκευής της. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι η Παγκαλαβρυτινή Ένωση θα δωρίσει το αυτό αυθεντικό αντίγραφο στο Εθνικό Μουσείο της Παλαιάς Βουλής για να εκτεθεί επίσημα στην έκθεση του Μουσείου. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα αναζητηθούν πόροι για να κατασκευαστούν και άλλα αντίγραφα ώστε να καθιερωθείς τα τοπικά λαογραφικά μουσεία της περιοχής των Καλαβρύτων.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικής διάκρισης στον Ομότιμο Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αθανάσιο Φωτόπουλο που γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας αλλά έχει οικογενειακή καταγωγή από το Σοποτό, για την 40ετή επιστημονική προσφορά του και τη συμβολή του στην ανάδειξη της Ιστορικής Αλήθειας, ιδιαιτέρως δε για το έργο του στην τεκμηριωμένη καταγραφή της ένδοξης ιστορίας της Καλαβρυτινής γης, που τον μεγάλωσε και τον ενέπνευσε όπως ο ίδιος ανέφερε στη συγκινητική ομιλία του. Ο κ. Φωτόπουλος υπήρξε και επιστημονικός Σύμβουλος της Επετηρίδας της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης για περισσότερα από 20 χρόνια. Το Ψήφισμα ανέγνωσε η Γενική γραμματέας της ΠΕ κ Κωνσταντινίδη Δήμητρα και το βραβείο απένειμαν στον κ. Φωτόπουλο από κοινού ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος και ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας. Ο κ Φωτόπουλος συγκινημένος εκφράστηκε με ολιγόλεπτη αναφορά στους Καλαβρυτινούς παρασύροντας τους παρευρισκόμενους σε συγκινητικό παρατεταμένο χειροκρότημα.

Για 2η χρονιά συνεχίστηκε ο μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής «Τα παιδιά ζωγραφίζουν για την Επανάσταση», που καθιέρωσε πέρσι η Παγκαλαβρυτινή Ένωση. Το φετινό θέμα του διαγωνισμού ήταν η Φιλική Εταιρεία και η συμμετοχή των παιδιών υπήρξε μεγάλη και συγκινητική. Οι μικροί ζωγράφοι που βραβεύθηκαν άκουσαν την αναγγελία των ονομάτων τους από την Αντιπρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου, που είναι υπεύθυνη αυτού του προγράμματος και της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την άρτια οργάνωση του διαγωνισμού. Τα παιδιά βραβεύτηκαν από τους επισήμους και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρισταμένους, μάλιστα ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η συμμετοχή και βράβευση μαθητών και μαθητριών που δεν έχουν ελληνική καταγωγή.

Βραβεύτηκαν από τα Δημοτικά Σχολεία : 1ο βραβείο Χαββάς Γιώργος, 2ο βραβείο Παναγοπούλου Κωνσταντίνα, 3ο βραβείο οι Κοσμόπουλος Παναγιώτης και επίσης 3ο βραβείο Μιχαλόπουλος Χάρης.

Βραβεύτηκαν από τα Γυμνάσια : 1ο βραβείο Τσιρώνης Δημήτριος, 2ο βραβείο Covaci Bianca Maria, 3ο βραβείο για το κοινό τους έργο οι Στάθης Κοροβίλας και Ντενιζ Αχμετάϊ.

Φέτος λόγω της μεγάλης συμμετοχής δόθηκαν έπαινοι στους : Θεοδώρου Γεώργιος, Πετρόπουλος Γεώργιος, Μουγκοπέτρου Σωτηρία, ευλαμπία Μαχαίρα και Ιωάννα Μαχαίρα.

Ακολούθησε το πέρασμα από τη Ζωγραφική στη Μουσική και το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων παρέμεινε θερμό με την παρέμβαση του Δημήτρη Σταθακόπουλου, που με την ιδιότητά του ως μουσικολόγος, παρουσίασε αυθεντικό αντίγραφο του ταμπουρά του Μακρυγιάννη και έδωσε την μουσική ιστορική νότα της ημέρας εξηγώντας πώς η μουσική συνόδευε τους αγωνιστές του ‘21 στις μάχες. Μάλιστα με τη συνοδεία μουσικών από τη μουσική ομάδα «Ρωμιοσύνη» του Γιώργου Δαλιάνη, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά όργανα της εποχής εκείνης, έπαιξαν και τραγούδησαν το τραγούδι που τραγούδησαν οι αγωνιστές μέσα στα Καλάβρυτα την ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης στις 21 Μαρτίου 1821. Το τραγούδι αυτό είναι ένα από τα 64 ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ που εγγράφονται σε Στούντιο με τη συνεργασία του συλλόγου Ρωμιοσύνη και του Γιώργου Δαλιάνη με τον Δημήτρη Σταθακόπουλο και άλλους Καλαβρυτινούς, αυτή την περίοδο και κοινό τους χαρακτήρα έχουν την αυθεντική εκτέλεση και την Καλαβρυτινή καταγωγή τους.

Η εκδήλωση στο χώρο της αίθουσας της Παλιάς Βουλής έκλεισε με ηρωικά τραγούδια της Επανάστασης από τη "Ρωμιοσύνη". Συγκινητική ήταν η στιγμή της κατάθεσης στεφάνων από τον εκπρόσωπο του συλλόγου Ρωμιοσύνη και για την ΠΕ από τον σημαιοφόρο της ΠΕ κ Κώστα Κατσιάρη, στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη έξω από την Παλιά Βουλή, με παράλληλη τραγουδιστική απόδοση από τη «Ρωμιοσύνη» του τραγουδιού των Κολοκοτρωναίων «Λάμπουν τα χιόνια στα Βουνά». Παρούσα και η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων η οποία παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη.

Ακολούθησε πομπή όλων των παρευρισκομένων προς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, προπορευόμενης της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων που παιάνιζε πατριωτικά τραγούδια σε όλη τη διαδρομή κατά μήκος της οδού Σταδίου και μέχρι την πλατεία Συντάγματος. Με κάθε επισημότητα, διεξήχθη η καθιερωμένη τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο, εκεί που καίει άσβεστη η φλόγα από το καντήλι της Αγίας Λαύρας. Ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ Βαρβιτσιώτης απεύθυνε χαιρετισμό στους Παρευρισκόμενους και μίλησε για την άσβεστη φλόγα του μνημείου που τοποθετήθηκε εκεί από το 1932 από το καντήλι της Αγίας Λαύρας. Η ομάδα πατριωτικού τραγουδιού Ρωμιοσύνη τραγούδησε το «Παιδιά μ’ γιατί ‘στ ανάλλαγα». Ακολούθησε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων Τιμής και Δόξας για το 1821. Στεφάνι κατέθεσαν, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ Δημήτριος Βαρβιτσιώτης συνοδευόμενος από τους ένστολους με στολές του 1821, Σωκράτη Μούσιο, Κώστα Κατσιάρη (Σημαιοφόρο της Σημαίας της ΠΕ) και Νίκο Πλακίδα, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, η εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων κ Καμίνη Δημοτική Σύμβουλος κ Ελένη Κατσούλη, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Αττικής κ Ιωάννη Σγουρού ο Γενικός Διευθυντής εθιμοτυπίας της Περιφέρεια Αττικής κ Ανδρέας Σκαρτσίλας, εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η Εκτελεστική Γραμματέας κ Διονυσία Μαράτου, εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας ο Αστυνομικός Διευθυντής κ Κωνσταντίνος Καλύβας, εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ο Ταξίαρχος ιπτάμενος της Αεροπορίας κ Κωνσταντίνος Βέρσος.

Στο μέρος αυτό της τελετής προστέθηκε και πλήθος παρευρισκομένων στην πλατεία Συντάγματος και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, τον χαιρετισμό του Αγήματος και των Επθισήμων από τους Πρόεδρο της ΠΕ, εκπρόσωπο του ΓΕΕΘΑ και Δημάρχου Καλαβρύτων και το πέρας του Πανηγυρικού Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.

Ολόκληρο το βίντεο της εκδήλωσης μπορείτε να δείτε στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση

http://intv.gr/index.php?option=com_zoo&task=item&item_id=598&Itemid=82

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός των όσων ήδη αναφέραμε και οι :

Ανδρέας Ζαΐμης. Τ. Υπουργός και Απόγονος της οικογένειας Ζαϊμαίων

Κοσμάς Γεώργιος, Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης

Φωτόπουλος Αθανάσιος, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών

Γρίβας Ιωάννης, τ. Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Πανοσιολογιότατος Κωνσταντίνος, εκπρόσωπος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου.

κ. Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος, Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών

Λαζουράς Γεώργιος, Δήμαρχος Καλαβρύτων

Μαράτου Διονυσία, Εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Δυτική Ελλάδος, κου Κατσιφάρα, και εκτελεστική γραμματέας της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας

Κατσούλη Ελένη, εκπρόσωπος Δήμου Αθηναίων- Δημοτική Σύμβουλος

Βέζος Κωνσταντίνος, Ταξίαρχος, εκπρόσωπος αρχηγού ΓΕΣ

Σκαρτσίλας Ανδρέας, Διευθυντής Εθιμοτυπίας Περιφέρειας Αττικής

Στέφανος Παπαδόπουλος, Εκπρόσωπος του Στρατού

Βασίλειος Χασιώτης, Εκπρόσωπος του Στρατού

Γιοβάννα Φάσσου – Καλπαξή, καλλιτέχνης και Συγγραφέας

Γεώργιος Παπαδημητρόπουλος, τ. Στρατηγός ΕΛΑΣ

Φράγκος Παναγιώτης, Πρόεδρος Συλλόγου Λιβαρτζινών

Πανουτσακόπουλος Σπύρος, Πρόεδρος Συλλ Βεσινίου

Γεωργακόπουλος Αθανάσιος, Εκπρόσωπος συλλόγου Άνω Κλειτορίων (Κάρνεσι)

Ερμείδης Χαρίλαος, Πρόεδρος Ένωσης θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Μούσιος Σωκράτης, Πρόεδρος Συλλόγου Λυκουριωτών

Πατέρας Καζάνης Σπυρίδων, Πρόεδρος Τουρλαδεών

Αγρίου Αγγελική, Πρόεδρος Συλλόγου Σκεπαστού

Τσαπάρας Πάνος, Διευθυντής Εφημερίδας ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Παρασκευόπουλος Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Συλλόγου Αναστάσοβας

Χαράλαμπος Παπαδημητρίου, Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας

Κουμάντος Πάνος, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας

Νικολόπουλος Κωνσταντίνος, Πρώην Αντιδήμαρχος πρώην Δήμου Αροανίας

Ευστάθιος Τσεντούρος, εκπρόσωπος Συλλόγου Ορειβασίας, Χιονοδρομίας και προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων

Χριστοδουλόπουλος Αθανάσιος, Πρόεδρος Συλλόγου Δρυμοτών

Μπουζιώτης Τάκης, τ. Πρόεδρος Συλλόγου Δρυμωτών και μέλος του ΔΣ της ΠΕ

Κωνσταντινίδη Δήμητρα, Πρόεδρος του Συλλόγου Σειραίων και Γ. Γραμματέας της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης

Σοφιανόπουλος Αναστάσιος, Πρόεδρος Σοποτινών

Πράγια Αρετή, Γ. Γραμματέας Σοποτινών

Κοτσιά Χριστίνα, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Κλειτορίων Αττικής

Μιχαήλ Ιωάννα Γκλαβά

Μηλιτσόπουλος Α. Παναγιώτης, Μέλος Αποδήμων Πλανητεριωτών

Χαράλαμπος Παπαδημητρίου

Κοτσιά Χριστίνα, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Κλειτορίων Αττικής

Κατσουλιέρης Σπυρίδων, Πρόεδρος Συλλόγου Παγκρατιωτών

Κατσιάρης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας «Αρχαίος Κλείτων»

Σκάρπας Αθανάσιος, Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Λευκασίων «Άγιος Δημήτριος»

Σκάρπας Γεώργιος, Γενικός Γραμματέας Επιστημονικής Εταιρείας Καλαβρυτινών «ο Μελάμπους»

Βαγενάς Άγγελος, Πρόεδρος Συλλόγου Πλανητεριωτών

Ραβαζούλας Βασίλειος, Πρόεδρος συλλόγου Αγραμπελιωτών Αθήνας

Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης, πρόεδρος συλλόγου Αγραμπελιωτών «Άγιος Δημήτριος»

Βαινά Μαρία, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Ιωάννης Απ. Αγαπητός, δημοσιογράφος

Πετμεζάς Αντώνιος, Γ.Γ Ε.Ε.Σ, μέλος ΔΣ ΠΕ

Και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου