Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 22 Μάι 2013
Μονολογάκια  Ένα πρότυπο θεατρικό εργαστήρι
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Πρωτόγνωρα συναισθήματα νιώθει η δημιουργός σαν αντικρίζει επί σκηνής τους ήρωες της φαντασίας της να ζωντανεύουν από χείλη παιδικά, να κινούνται και να "συνομιλούν" μαζί της σε μιαν άλλη διάσταση. Ύστερα να την αγνοούν και να γίνονται ένα με τους θεατές, καλώντας τους να μεταλάβουν τοπική ιστορία, θρύλους και παραδόσεις.

 

Συγκίνηση... συγκίνηση ...συγκίνηση. Ποια άλλη λέξη θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα πώς νιώθει η συγγραφέας ενός θεατρικού έργου την ώρα που τα πλάσματα της φαντασίας της ξετυλίγουν, σαν το κόκκινο κουβάρι στα μικρά χέρια των "επαγγελματιών" ηθοποιών, τα πάθη και τις αγωνίες τους επί σκηνής;

 

Ο λόγος για την παιδική παράσταση «Η Γερακίνα και ο πρίγκιπας Νερένιος». Ένα θεατρικό έργο που βασίστηκε στο ομώνυμο παραμύθι που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις πατρινές εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη. Εμπλουτίστηκε με τοπική ιστορία και μπόλικο αχαϊκό χρώμα με το νερό να πρωταγωνιστεί και να αναλαμβάνει να ρίξει γέφυρες ανάμεσα σε δύο γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, τη Μακεδονία του Βορρά, τόπο καταγωγής της Γερακίνας και την Πελοπόννησο του Νότου, τόπο καταγωγής της συγγραφέα.

 

Η ηρωίδα Γερακίνα, ψάχνοντας την απαρχή του μύθου στα Ύδατα Στυγός, περιδιαβαίνει την αχαϊκή γη απ' το Χελμό ως τα παράλια, στις ιστορικές πόλεις και στα χωριά, μαθαίνει την ιστορία του τόπου από ιστορικά πρόσωπα και απλούς ανθρώπους του λαού και κερδίζει κάτι κάθε φορά από αυτά ώστε να μάθει όσα της έχει γραμμένο το ριζικό της σαν καταλήγει στη γενέτειρά της στη Νιγρίτα Σερρών.

 

Η Μαριάννα Κωστάκη και η Ρομίνα Δούλου δίδαξαν το έργο σε 23 παιδιά δημοτικών σχολείων και γυμνασίων του Αιγίου και της ευρύτερης περιοχής με κόπο, αγάπη για το θέατρο και πολύ πολύ μεράκι. Οι μαθητές ενσάρκωσαν με επιτυχία τους ρόλους στο διασκευασμένο θεατρικό κείμενο. Πολλά συγχαρητήρια στα Μονολογάκια. Έπαιξαν σαν επαγγελματίες και μας συγκίνησαν. Κατόρθωσαν να ξετυλίξουν το κουβάρι του μύθου και να μας παρασύρουν μαζί τους στα μονοπάτια της ελληνικής ιστορίας, των θρύλων και των λαϊκών παραδόσεων. Από καρδιάς, τα ευχαριστώ.

Τις ειδικές κατασκευές επιμελήθηκε ο Δημήτρης Χατζηπαυλής. Τα σκηνικά -κοστούμια η τεχνική ομάδα των ΜΟΝΟ-λόγων.

Ευχαριστώ τη θεατρική ομάδα ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ για την τιμή που έκαναν για δεύτερη φορά σε κείμενό μου. Μου εμπιστεύτηκαν τη διασκευή και παρουσίασαν μια ποιοτική και καλοδουλεμένη παράσταση. Οι παραστάσεις του σχήματος, εξάλλου, έχουν σφραγίδα ποιότητας. Είναι πάντα προσεγμένες όπως είχαμε τη χαρά να γευτούμε τις προηγούμενες θεατρικές σεζόν με διασκευασμένα θεατρικά έργα: Το βραβευμένο Μελάνι της Σουπιάς, Μαρδούκ της Λιάνας Δανεζάκη, Το ταξίδι του Τουρτούρι του Ευγ. Τριβιζά.

 

Η θεατρική παράσταση τελούσε υπό την αιγίδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας. Οι παραστάσεις δόθηκαν στο Double Theater- Cafe στο χώρο της θεατρικής ομάδας και το πρωινό της Παρασκευής 17/5/2013 δόθηκε η έκτη παράσταση στο κινηματοθέατρο Απόλλωνα στο Αίγιο σε ένα ακροατήριο 300 μαθητών από δημοτικά σχολεία της περιοχής.

 

Στην τελευταία αυτή παράσταση παρευρέθηκαν η σχολική σύμβουλος Βασιλική Φελούκα, ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας Δημήτρης Ελευθεριώτης, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Πολιτισμός Αθλητισμός Δήμου Αιγιάλειας» Κώστας Κλάγκος, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό και συγχάρηκαν τα παιδιά και τους διοργανωτές.

 

Η θεατρική ομάδα των ΜΟΝΟ-λόγων έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα θεατρικό εργαστήρι, ένα φυτώριο μικρών ηθοποιών που αγαπούν την Τέχνη και μαθαίνουν μέσα από το θέατρο, συνεχίζοντας τη θεατρική παράδοση στην περιοχή μας.

 

Αναστασία Ευσταθίου

Μάιος 2013

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου