Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 15 Μάρ 2013
‘‘Φαράγγια..οι τελευταίες άγριες περιοχές’’
Κλίκ για μεγέθυνση
‘‘Φαράγγια..οι τελευταίες άγριες περιοχές’’‘‘Φαράγγια..οι τελευταίες άγριες περιοχές’’

Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ ‘‘Ο Οδοντωτός αυτός ο ακούραστος’’ ακολούθησε ομιλία και συζήτηση με θέμα

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου η προβολή του ντοκιμαντέρ ‘‘Ο Οδοντωτός αυτός ο ακούραστος’’ του Γιώργου Παλαμάρη και η ομιλία του Κώστα Παπακωνσταντίνου εκπαιδευτικού με Msc Οικολογίας και Περιφερειακού Συμβούλου της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας με θέμα Φαράγγια: οι τελευταίες άγριες περιοχές από την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr

Την πρώτη πανελλαδικά παρουσίαση του τουριστικού, ιστορικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ντοκιμαντέρ Ο Οδοντωτός αυτός ο ακούραστος που με πολύ μεράκι δημιούργησε ο δημοσιογράφος Γ. Παλαμάρης και που έγινε στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας ακολούθησε ομιλία του Κ. Παπακωνσταντίνου με προβολή slides ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

Τα φαράγγια αποτελούν μερικές από τις τελευταίες περιοχές της Ελλάδας που διατηρούν έντονα τα στοιχεία της άγριας φύσης χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Μολονότι κατά γενική εντύπωση τα βουνά είναι οι πιο «φυσικές» περιοχές, πολλά βουνά έχουν πλέον «αλωθεί» από δρόμους, χιονοδρομικά, αιολικά πέρκα, κεραίες κ.λπ. Αντίθετα, πολλά φαράγγια παραμένουν ακόμη χωρίς ανθρώπινη παρουσία και, σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα και την ποικιλία ενδιαιτημάτων, αποτελούν πολύτιμα φυσικά καταφύγια.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η έλλειψη ανθρώπινης παρουσίας, δρόμων κ.λπ. δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού αλλά είναι το ζητούμενο. Καγιάκ, Χriver trekking και άλλες μορφές τουρισμού περιπέτειας αναζητούν μέρη χωρίς ανθρώπινη παρουσία.

Στη βόρεια Αχαΐα υπάρχουν τέτοια φαράγγια στους ποταμούς Κράθη, Λαδοπόταμο, Σελινούντα, Φοίνικα, Χάραδρο και στις ρεματιές κοντά στη Ροδινή. Με αφορμή την περιπέτεια έξι γερμανών καγιάκερ το Φεβρουάριο, πολύς κόσμος έμαθε για το απάτητο φαράγγι του Σελινούντα: σχεδόν 12 χιλιόμετρα μακριά από τον πολιτισμό, ανάμεσα στον Κλωκό και το Παναχαϊκό, αποτελούν ένα από τα πιο σπάνια, σε τόση έκταση, φυσικά μέρη στην Πελοπόννησο.

Μετά οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν με το σκηνοθέτη και τον ομιλητή για το φαράγγι του Βουραικού και τον Οδοντωτό και για το πως αντιμετωπίζουμε τον όρο οικοτουριστικής ανάπτυξης και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η υπεύθυνη για θέματα Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής της Κοινο_Τοπίας Βάσω Μαρτίνη.

Δύο λόγια για το ντοκιμαντέρ

Πριν από ένα περίπου αιώνα το Ελληνικό κράτος αποφάσισε να αναπτύξει το σιδηρόδρομο και έτσι να βγάλει ολόκληρους πληθυσμούς από την απομόνωση μαζί και την επαρχία Καλαβρύτων. Κατασκεύασε έτσι και τον οδοντωτό αποκαλύπτοντας συγχρόνως και την άγρια ομορφιά του Βουραϊκού. Για την εποχή του ήταν ένα τεχνικό επίτευγμα, που όμως απείλησε να καταβροχθίσει τον προϋπολογισμό της χώρας, καταστρέφοντας επίσης όλες τις τεχνικές εταιρείες που τον ανέλαβαν.

Το τρενάκι εξυπηρέτησε τους γηγενείς, ανέπτυξε την οικονομία της περιοχής, συνέβαλε στην εθνική αντίσταση, έζησε την καταστροφή των Καλαβρύτων μετέφερε εκατομμύρια επισκέπτες, και είναι ακόμα εδώ πλήρως ανανεωμένο σαν τουριστικό αξιοθέατο, το κυριότερο στη γεμάτη ομορφιές και ιστορικές μνήμες, γη των Καλαβρύτων.

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 41΄ που προβλήθηκε και αφηγείται την ιστορία του Οδοντωτού καταδεικνύοντας μια ενδιαφέρουσα πτυχή της νεότερης ιστορίας μας είναι διαθέσιμο στο κοινό. Για να το προμηθευτείτε απευθύνεστε στην Κοινο_Τοπία 2615.002009 (κ. Ανδρέα Σπηλιώτη)

Παραγωγή: ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ, Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλαμάρης, Μοντάζ: Παναγιώτης Σαισανάς, Κείμενα: Μαριάνθη Παλαμάρη, Κάμερα: Χρήστος Ζάχαρης

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου